mari mengenal pemandu bengap

dah 2016.. 2015 berlalu dengan pantasnyaa.. hee. 

haih, elok sangat entry ni dimulakan dengan keluhan.. bukan hape.. saja kadang rasa geram dengan sikap pemandu2 dkt malaysia ni haa... buat pemandu2 budiman di luar sana, entry ni bukan untuk anda.. sesungguhnya kita selaku pemandu2 berbudi bahasa kena sedar hakikatnya, memang wujud segelintir pemandu2 bengap di keliling kita.. 

sungguh pahit utk ditelan tapi nak wat camne yer dak? dah memang wujud spesis pemandu2 bengap... saya cuba mencari istilah lain bagi perkataan "bengap", tapi nan hado.. okay, kat sini saya senaraikan beberapa ciri2 pemandu2 bengap di malaysia.

  1. driver yang pesen nak keta dia berada di antara dua lane. kereta tak besaq mana pun. tapi dia suka kiranya keta beliau di atas line putih di jalanraya.. spesis ni biasanya memang tak reti nak pastikan lane mana dia nak. jenis tamak haloba dengkhianat bengong.. haih. geram betul rasa nak2 kalau kita ni bawa moto.. cer la bertimbang rasa sikit brader. kalau duk lane kanan, duk lane kanan.. cer bg ruang sikit kat mat moto nak lalu.. lu nak watpe duk tgh2 lane? senget eh??
  2. ni tengah jem ni.. misalnya kita bg contoh dkt MRR2 la.. ni contoh je ni.. jalan tengah jem gila tak hengat... 3-3 lane penuh keta.. gerak macam siput.. simpang nak kemana mana jauh lg.. kira kat jalan lurus.. dkt sini spesis driver bengong kategori dua muncul.. dia nak gak tukar2 lane.. adoii.. brader, lu nak nyelit lu nak pegi mana?? lu habaq mai kat che.. kalau simpang keluar mana2 dkt wa boleh faham lagi.. masalahnya jalan straight tak bersimpang jem gila tak hengat . lu nak menyelit gak? apa kes ... 
  3. teragak agak. haa ni satu kes lain yang amat menyakitkan hati.. nak masuk xnak masuk lane... entah apa tujuan hidup dia entah.. orang teragak-agak was2 ni sangat membahayakan pemandu2 lain dan penunggang2 moto. khasnya jika teragak-agak nak wat keputusan tapi bwk keta tak hengat laju tau tak beragak pelan nya. kalau pelan sy faham, mungkin pemandu baru yg masih nak belaja mengenal kereta. tapi pleasee.. rancang sikit perjalanan, bukan drive ikut arah angin berhembus.. bahaya la bro
okay cukup sikit2 jangan banyak.. kadang kita kena nasihat jugak kaum diorg ni... bahaya dan membahayakan org lain... tu kadang dr tgh berzikir bawak motot, leh berselit perkataan b*d$h, b%gNGa#, #%$#^% etc.. bukan apa, nyawa bro.. please la beringat.. jalan bkn utk kita sorg.. kongsi ramai2.. kalau nak wat perangai macam 3 kategori di atas, sila buat highway sendiri.. drive sorg2 kat situ.. xde sape nak marah..