tabiat aneh

biasalah bila kita ni ada tabiat2 aneh... macam sy misalnya, ya... kalau mandi tu, mesti saya bawak masuk beats pill tu masuk sekali, bukak lagu dr fon, nyanyi kuat2 ...pastu berangan macam tengah perform atas stage la misalnya... dengan gaya, dengan nyanyi sungguh2... dgn konon2 depan saya ada penonton ramai...


btw, ni lah menda nya... gunakan bluetooth senang.... portable... okay lupakan pasal beats pill ni... tak penting pun..

berbalik pada hobi saya tu, harini mungkin nampaknya yang sy duk berangan perform atas stage tu mungkin akan menjadi kenyataan.. wuhooooo..
tapi......




* camne wa boleh terjebak masuk koir KPJ ni oi...duk paling belakang plak tu... huhu.. sedihnyaaaaa...

dah beli fon baru bro?

antara gadget yang bagi saya adalah berbaloi untuk dimiliki sepanjang menjadi penggemar2 gadget sebelum pencen entah bila entah... malaih dah nak ngikut perkembangan teknologi.... ni saya senaraikan... tak banyak pun... sikit je...

1) Pebble watch


- memang mantop.. jam yang simple, kalis air, tahan lasak... nak bawak p snorkeling pun takde hal
- bateri tahan lama
- notifikasi non stop dari fon, dengan vibrate yang kuat.. memang sedaq punyalah kalau ada call ke apa ke... jadi fon boleh silence mood 24 jam...
- screen pun sentiasa on... takde mood sleep ke apa ke... 
- agak memudahkan... nak balik ke jam konvensional tu kekok plak rasa..
- strap boleh tukaq ikut selera... arini leather esok plastik tulat besi pun boleh... 22mm kot kalau tak silap... banyak aje jual kat kedai jam.
- harga kalau tak silap tak turun2... statik gitu jela sejak saya pakai lebih setahun dah rasanya...

2) Nexus device


- update memang cepat... takde tangguh2... produk anak emas google kot.. macam awal2 dulu, android lolipop cepat aje dapat walau nexus 4 yang saya pakai tu kira lama jugakla... masih ada update dari google berbanding dari peranti dari pengeluar lain.
- boleh customize ikut suka.. agak2 bosan tukar aje rom lain.. boasa, revert back stock android... macam saya yang selalu tukar rom, akhir sekali pengalaman mengunakan android vanila juga terbaik dari semua aspek.. stabil, lancar dan cantik.
- design. aih.. pasal design nexus 4 ni, sy masih tak tergamak nak tukar fon lain? boleh? ha ha
- google punya intergrasi dengan device.. sangat2 memudahkan... tulis note kat tablet, boleh sync ke semua peranti google yang lain.

* bila dah jumpa peranti yang benar2 sesuai dengan kegunaan kita ni haa, tak perlu rasanya nak tukaq2 fon ikut trend... jangan diikutkan sangat dengan marketing strategy pengeluar2 peranti yang normal lah... nak untung... ok bye =)

KPJ @ Rantau Panjang

permulaan yang sangat baik bagi saya dan team sekerja untuk memulakan tahun baru 2015 ini... alhamdulillah diberikan peluang untuk membantu pascabanjir di klate.. satu pengalaman yang sangat2 takkan dilupakan lah... yer lah... mana pernahnya nak join misi2 sukarelawan ni sebelum ni... bukan taknak tapi tak pernah berpeluang.. dah dapat peluang gini, apa lagi... serta merta la join nya pun.. first batch dari pihak KPJ HQ.. best2...

dengan perjalanan yang hampir 11 jam kot, kita duk balik kedah adalah paling lama 4 jam... ni hamekkk.... triple waktu perjalanan nya... seb baik view cantik, jalan kampung, sejuk, pastu suasana baru kot, mungkin segaq je mata duk tengok sekeliling... dah tu tiba2, dari gua musang tu nak ke rantau panjang, nak ikut shortcut patutnya masuk dabong, sekali.. jambatan runtuh daaa... kat sini je pun dah tau, betapa  teruknya keadaan bajir kat sini.. sangat2 dasyat...






patahla balik ikut jalan biasa dah shortcut gini rupanya... takpelah... nak buat mcm mana, tapi elok jugakla... sekurang-kurang nya tau keadaan dabong macam mana.. kesian belah sana... tak taula apa jadi kat diorg dah terputus langsung hubungan dah jambatan roboh gini... adalah nampak sampan2 duk antaq stok p belah sana... tapi berapa banyak sangatlah barang boleh bawak naik sampan tu kan? harap diorang bertabah.

sampai sana pun dah tgh malam gitula... masa lari dalam 40 minit gitu uturn balik... penat tapi alhamdulillah... selamat sampai... =)

sini lah kami menginap, dengan jasa baik ayah ha, pakcik abe yash, salah sorg dari team kami ni haa... baik hati bangat dong mereka ni... ramah... ramah sgt3..pandai masak... sekali rasa masakan ayah ha ni, memang mengelamun la korang kat kl ni... rasa lauk2 tawaq habiaq... kecuali masakan mak lah.. ha ha...




kerja2 membersihkan surau, balai raya dengan tadika amek masa jugaklah... seb baiklah orang kampung yang datang menolong kemain ramai... baguih diorang ni... memang bersatu padu... sesuatu yang kita yg konon2 canggih duk kat bandar2 ni dah hilang, semangat muafakat... JPAM, Bomba, ada gak.. membantu jugakla dengan hos bomba tu.. waterjet pun ada, sangat2 memudahkan kerja nak membersih tu..

nak tengok keadaan banjir kat sana macam mana?




bayang jela rumah dua tingkat pun tenggelam... dasayatnya lah... tak pernah sangka kesan banjir boleh sampai macam ni kan...

tapi betul lah... memang kalau ikutkan, kesan dari banjir ni, memang sangat dasyat... dan kalau nak pulih sepenuhnya macam sediakala, memang makan masa... so pada mereka2 yang berminat nak membantu.. eloklaaa.. pergilah... mereka2 ni memang sangat...sangat...sangat memerlukan bantuan luar... tak kisahla dari segi tenaga ke, kewangan ke.. bantulah apa semampunya...



* bak kata PU Faiz lah, kalau dari kita ni tengok apa yang berlaku dengan sedara2 kita yang terkesan dengan banjir ni dan tak rasa apa2, itu menandakan iman kita itu sudah rosak... nauzubillahiminzalik...

=)