Nikon D3200 Malaysia

dah lama dah mengidam menatang ni. alhamdulillah, sekian lama dapat juga merasa... syukur alhamdulillah.. dulu masa belajar, nu nak, ni nak.. tapi telan air liuq jela... nak beli xde duit. kan? mula teringin bila cuba office ni punya DSLR, D90.. pun best juga.. tu dah kelas lain tu... semi pro kot... beza dia pada body.. ada yang built in autofokus, yang saya punya ni kategori basic, entry level.. jadi ler yer tak? orang baru nak belajar fotografi..

Nikon D3200 ini kira masuk la dalam listing DSLR mampu milik.. tgk D5200, D4 ke., rege memang tak lalu la.. beriban-riban.. itu baru body aje.. belum lense nya lagi... waktu jalan2 tengok kamera ini, kira niat asalnya baru nak survey.. ajakla member sorang tu, Fareez, p jenjalan lowyat, time square.. dia ni kira lama jugakla join main kamera2 ni.. adalah jugak ilmu pasal kamera.. saya, kamera nak tekan mana pun tak reti lagi..





jalan2, tengok kat lowyat tu, rege memang murah banding dengan retail price.. tapi tengokkan pulak pada warranty card, bukan cop dari nikon malaysia.. adoi, putus selera nak membelek nya.. yerla, riso la, grey set pulak sat g kan.. last2 beli kat kamera yang betul2 warranty dari nikon malaysia... ada apa2 rosak ke, senang.. hanto aje kat time square nu haa.. dekat aje dengan tempat keja... settle.. dari pening kepala nak claim warranty kedai yang tak pasti betul ke idak... 

ok, dipendekkan cerita, berlakulah akad membeli dengan debit card secara pukauan.. kih3.. dah terpegang kamera D3200 yang diidam-idamkan, nak menolak untuk membeli tu merupakan satu kepayahan yang amat sangat.. kih3... tambah aksesori mana yang patut, filter, cleaner set dengan serbuk bulat2 yang elak kelembapan dalam beg (*entah apa namanya entah), bawak ler balik dengan senyuman sampai ke telinga.. duk sengih je atas moto sampai la rumah...

dunia fotografi dunia yang sangat luas.. ilmu2 fotografi pun bukan nya makan masa semalaman je nak blajo... tu syoknya  masuk dalam dunia hobi yang baru... yela.. walaupun masih baru dengan ambik2 gambo nih, tapi memang syok sangat la.. jari ni rasa gatal je nak ketik butang shutter kat kamera nu haaa... best bila kita tau setiap kegunaan ISO, aperture dengan shutter speed dan bagaimana kita aplikasikan semua ni untak dapatkan hasil gamba yang cantik... 

melabur dalam satu kamera yang harga beribu merupakan suatu yang nampaknya seperti pembaziran...tapi kalu kita fikirkan, sesuatu kenangan dan peristiwa merupakan sesuatu yang takkan boleh dapat dikembalikan dengan apa cara sekalipun... sekurang-kurangnya kenangan ni boleh kita simpan dalam bentuk gambar untuk kita imbau kenangan tersebut masa akan datang kan? =)

2 comments:

Fara Ada said...

kalau rasa bosan nanti
mai bg kt cek..hahaha...mintak kt org dgn xmalunya..

cintailmu89 said...

haha... x jemu... kih3...
ada jer menda baru jumpa dengan kamera ni setiap kali guna... =)