Melawat ke ladang unta

dalam tentatif program, memang ada punylah ke ladang unta ni.. mula2 kan terbayang gakla macam manala agaknya rupa ladang unta ni... duk ada dalam fikiran, macam ladang kuda tu la kot.. siap ada slot unta kuda2 tu berlari bagai, ada ruang untuk bg makan...



sesampainya ke ladang unta tu, aiseyhman.. jauhnya dari bayangan tadi... ladang2 unta kat sini rupanya tepi2 jalan aje... pastu jenis berkelompok.. adala macam pagar2 kecik, dengan dalam pagar adalah dalam 10~20 ekor... fuhhh... guaner diorg jaga yer.. keliling bukan ada pun.. betul2 padang luas mata memandang.. dengan cuaca gitu, penjaga2 unta ni bukan ada tempat berteduh pong... memang cekal la diorang yang jaga unta2 ni...



dah sampai ladang unta ni, tak minum susu unta tak sah la yer tak? kui3... bila lagi nak merasa peluang minum susu unta fresh2 macam ni... perah terus minum... terasa panas2 dia lagi... susu kambing, terus terang saya tak boleh nak minum gitu aje.. sebab ada rasa yang tak berapa sesuai dengan tekak kot... kalau diorang dah modified susu kambing tu rasa coklat ke strawberry ke, baru lah boleh masuk tekak ni haa..



tapi anehnya, susu unta tak gitu.. tak rasa hanyir, dan rasa dia pun segar je... settle minum kat situ gak... tak rasa nak termuntah pong... okayla... sedap... banyak gak minum kat situ.. akak pong tengok dia minum rileks aje... sedap kot... jadi kalau kome mai sini, toksah takutlah nak merasa susu unta segar ni yaa? =)

*btw, kencing unta tu diorang gunakan untuk apa ya? dah lagi mahal dari susu unta, ramai pulak beli tu... hurm....

kenderaan yang dipakai

sepanjang berada disini, kami menggunakan kenderaan GMC sebagai pengangkutan harian... massyaallah, selesanya kereta ni... mana taknya, tengokkan pada fizikal kereta yang besaq ni, nampak gagah je... eh sat, GMC ni maksudnya general motor company ke car, gitulaa... dalam dia agak selesa, sesuai mungkin untuk perjalanan jauh..

ada sekali tu,dalam perjalanan nak ke Mekah, highway dia 4 lane dan memang besaq dan luas la highwaynya... straight je jalan nya.. kiri kanan betul2 bukit2 berbatu dan padang tandus.. jadi sambil duk tengok tepi tingkap, tengok jugakla kat cermin depan driver tu, terdetik la dalam hati, awatla pelan sangat si driver ni bawak keta, pelan sangat rasa dalam perjalanan yang mengambil masa lebih kurang 4 jam ni..


jeling2 jugakla mata ke meter keta... sekali gulp!! tertelan air liur ko.. meter dah sampai 190 km/h... fuhh.. terus sambung tengok tingkap pandang bukit berbatu dan pandang tandus sambil berzikir dan meneruskan talbiyah... fuhhh,seram pulak rasanya... memang terasa pelan nya... bagus jugak keta ni, tapi tak pernah nampak kat malaysia pun kan?

Penginapan di Madinah

sepanjang beberapa hari di Madinah, kami duk di hotel yang memang berdekatan dengan masjid nabawi.. turun je hotel, terus pintu pagar masjid nabawi.. alhamdulillah, sonang... tapi memang sekeliling masjid nabawi ni, hotel aje.... memang dibuat dekat2..

nama hotelnya, hotel oberoi... bilik boleh kata besaq jugakla.. cantik , selesa aje.. lagi satu servis dengan layanan diorang ni boleh kata terbaiklah... nak2 kalau time makan, breakfast lunch dengan makan malamnya memang superb... menu macam2, pastu nasi arab, macam2 ado.. kambing memang haruslah... ayam, daging,.. daging ni tak pasti daging apa.. entah2 daging unta... kih3.. ada sekali itu siap nasi arab bersama burung... burung kecik2 tu.. memang sodapp..

macam kat madinah ke mekah ke, salah satu special dia, kalau jus buah dia.. pekat maksimum... memang puas ler kalau minum... pekena jus campur2, sedap je tekak melayan... yela... sejuk kan... yang paling best just dia, jus pisang campur guava kot.. teringat-ingat rasanya... mana la nak cari kat sini yer jus pekat2 gitu? kedai arab ada kot yang kat ampang tu... nanti nak kena singgah tengok kot2 ada jual..



kesimpulan nya, dekat oberoi hotel ni, memang puas hati lah.. servis yang baik, bilik yang cantik+selesa, benar2 membuatkan rasa nak p menginap kat sana balik.. tapi, itula.. mutawwif ada cakap, untuk pembinaan dan pembesaran masjid nabawi, hampir kesemua hotel sekitar masjid nabawi akan diruntuhkan... jadi mungkin kalau mai lagi sekali, entah ada lagi ke idak hotel tu...

biaq p lah kat hotel tu... kalau niatnya untuk pembesaran masjid nabawi, untuk keselesaan kita semua jugak yer untuk beribadah kat sana nanti.. sebab kalau tengokkkan pada musim umrah jer, penuh masjid sampai keluar-luar.. macam mana lah agaknya keadaan masjid nabawi kalau mai musim haji... lagi ramai berapa kali gandalah agak nya?

Dugaan di Madinah

dekat mana2 pun tempat yang kita pergi, pastinya akan datang dugaan yang dari pelbagai sudut.. tak lari daripada madinah ini sendiri.. masyaallah, dugaan ini datang dengan banyak kedai2 yang menjual produk2 seperti jubah2, yang sangat2 la cantik dan menawan la kata orang... time ni rasa nafsu tu betu dicabar... kedai2 yang menayangkan jubah2 yang memang cantikla solah-olah memanggil manggil untuk kita membelinya..



itu baru dari sudut pandangan mata lelaki.. bayangkan ajela dari sudut pandangan mata wanita.. guaner pulak la kesnya... kih3... dapat bayangkan suasana nya? haaa baguih... tapi alhamdulillah, dapat control lagi untuk tidak berlebih-lebih dalam membeli.. fuhhh..


tapi sempat jugakla beli 3 helai jubah dan 1 kopiah aje... dengan selipar(*harus bagitau jugak ke?kih3)... kan, nampak.. taklah boros sangat kan.. haha... tapi memang, banyak nya la kedai2 yang menjual macam2 produk di sekitar masjid nabawi ni... kurma lagilaaa.. dijual kat tepi2 jalan je kat pekan madinah...

jadi kalau mai ke pekan madinah ni, beringatlah sama ya untuk bersedia dari segi mental dan fizikal untuk tidak mengikutkan hawa nafsu sangat bila nak bershopping itu... inat tujuan utama kita nak mai ke madinah ini... ok, peace yaw!!

Makam Rasullah s.a.w



ya, dari luar kita boleh nampak kubah hijau yang terletak di sebelah kubah berwarna putih, di bawah kubah hijau itulah terletak nya makam Rasulullah s.a.w yang dicintai kita semua selaku umatnya ini... dalam keadaan berdebar-debar nak melalui makam Rasulullah s.a.w sekali kena sekat dengan guard kat pintu sebab bawak beg... subhanallah, perasaan ni, sampai bila2 pun takkan dilupakan.. mungkin salah satu dugaan la, jadi biaq mutawwif masuk dulu tunggu dia solat sunat dulu pastu baru saya punya turn pulak masuk untuk mengunjugi makam Rasulullah s.a.w sambil dia tolong pegang beg saya ni...ramainya berbaris untuk melalui tempat terletaknya makam insan yang mulia yang dipertanggungjawabkan untuk menyampaikan islam ke seluruh pelusuk alam..

lepas aje tunaikan solat sunat di taman raudhah, terus bergerak ikut serta berbaris untuk melalui makam Rasulullah s.a.w, sambil berselawat dan memberikan salam pada baginda, masyaallah, teringat pesan seorang ustaz, sesungguhnya antara sebab kita dapat berada di makam Rasulullah s.a.w, adalah dijemput oleh Rasulullah s.a.w sendiri.. Ya Allah, besar sungguh nikmatMu kepada hamba2 mu dengan memberi peluang kepada kami untuk mengunjungi makam kekasihMu ini.. rasa bersyukur yang teramat sangat berpeluang untuk sampai ke sini... alhamdulillah..



dengan emirates airline, aku menjelajah

hihi.. tajuk berilham kan program dengan basikal ak menjelajah... saja nak bagi kebaboom sikit tajuknya... alhamdulillah dah selamat pulang dari perjalanan ke madinah dan mekah untuk mengerjakan umrah... salah satu tempoh dimana saya betul2 berada di dalam tempoh masa yang takkan dapat dilupakan seumur hidup.. benarlah kata2 mereka2 yang pernah sampai di madinah dan mekah, samada untuk mengerjakan umrah maupun untuk mengerjakan haji, selama berada di 2 tempat ini, ia merupakan satu pengalaman yang amat berbeza dan sangat meninggalkan kesan pada diri..

saat pertama kali menatap depan mata, masjid2 utama seperti masjid nabawi, masjidil haram, masjid quba'a dll, ia ibaratnya seperti mimpi di alam nyata.. kita berada begitu hampir dengan sirah nabi, seolah2 kita berada begitu hampir dengan Rasulullah s.a.w. nak2 apabila berada di taman raudhah berhampiran dengan makam Rasulullah, sebelah aje, sambil menyampaikan salam, bersolat disitu, membuatkan kita terasa hampir nya dengan Rasulullah s.a.w. terasa begitu kecil dan begitu bersalahnya untuk berada berdekatan dengan insan yang bertanggungjawap untuk menyampaikan islam kepada umatnya...



sesampainya ke madinah, betul2 di mana azan subuh baru bermula.. terasa begitu bersemangat dan berkobar-kobar untuk solat berjemaah di masjid nabawi.. tak tau la semangat apa yang menusuk hati ni, rasa tak sabar2 nak menuju ke masjid walaupun barang2 pun belum bawak naik hotel lagi.. kih3... azan yang sangat lunak dan selama ni kita duk dengar melalui tv, youtube dan mp3, kita dengaq secara live... fuhhh, memang takkan dilupakan la..


saat untuk ke masjid nabawi pun sampai bila selesai semua urusan check in diuruskan oleh mutawwif kami, ustaz Ridho'i. melangkah aje ke masjid nabawi, fuhhh, ramainya umat manusia yang sudah berada di perkarangan masjid.. perkarangan masjid inilah yang kita duk selalu nampak payung2 besaq yang boleh terbuka dan tertutup di sekitar masjid... ramainya umat manusia sampai jadi tergamam pulak bila melihatnya.. alangkah indahnya suasana macam ni di dalam masjid... orang berpusu-pusu ke masjid nak solat secara berjemaah..

ustaz ada bagitau, setiap sesuatu yang dijadikan Allah s.w.t, ada pasangan nya... jadi, mekah, inilah pasangan nya, iaitu madinah.. jadi, misteri nya, siapakah pasangan nya saya?*eh, tetiba... kih3... oklah.. bersambung di episod seterusnya ....... insyaallah... saya akan ceritakan sepanjang berada di madinah ni, apa lagi aktiviti yang dilakukan saya di episod 2... cewah, siap berepisod bagai... kui3.. terlalu banyak yang nak diceritakan dan untuk dimuatkan dalam satu entry yer dak? =)

Bomoh

bomoh dengan masyarakat melayu dah memang sinonim sangat dah.. bila kita sebut bomoh aje, yang terlintas kat kita adalah cara perubatan mistik untuk masalah melayu, tak kiralah apa jua penyakit nya.. santau lah, saka la, dengki dalam meniaga la.. jadi tak heranlah, jika apa2 jua perkara yang berlaku, bomoh no 1 kita panggil..

jadi disebalik apa yang berlaku, maksud saya peristiwa bomoh menggunakan perkara2 aneh untuk dijadikan method perubatan, jangan duk pelik sangat lah.. kes ini menonjol kerana mendapat liputan media dalam dan luar negara.. akibatnya? terbentuklah satu imej kuno pada masyarakat malaysia umum nya di seluruh dunia...


hai lah bomoh, engkau ada dalam market sebab demand yang terlalu tinggi.. masyarakat kita masih mengharapkan servis2 mu.. ya, memang patutla di zaman moden ni, sifat hasad dengki masih menebal kot antara kita.. berdamping dengan jin dan syaitan, maka makin banyakla sakit2 halus yang perlu diubati dengan perubatan cara gini...

moga kita terhindar daripada penyakit2 halus ni akibat dengki orang sekeliling.. lagipun, logik akal, bentuk perubatan beginikah(2 biji kelapa, bubu, tikar etc) yang mungkin berlandaskan syariat islam? gunakan akal, pikiaqlah sendiri.. dari duk berdamping dengan jin dan syaitan, berdamping lah dengan islam dan beramal lah.. lagi baguih... 

*p tengok negara asing, walaupun mereka bukan lah beragama islam, akhlak islam ada pada mereka.. tak malu ke kita yang sepatutnya membawa akhlak2 tersebut sebagai pakaian?

menuju baitullah

entry ni ditulis betul2 dalam 3 jam sy akan bertolak untuk mengerjakan umrah... berdebaq dalam hati ni tak tau la nak cakap macam mana.. tapi rasa rindu nak melihat kaabah depan mata, dan ingin berkunjung ke makam Rasullallah s.a.w menyampaikan salam pada baginda, tak terkata seronok nya macam mana...

disini, sy ingin memohon ampun pada pembaca blog cintailmu89 ini, jika ada salah kata, terasa hati terguris hati dengan entry2 yang ditulis selama ini, harapnya diampunkan lah.. biasalah, manusia ini tak lari dari melakukan kesilapan.. nak2 dosa dari mulut kata2 dan tulisan, itu lah dosa paling senang untuk kita lakukan dalam keadaan sedar ataupun tidak...

doakan sy mendapat umrah yang mabrur, diberi kesihatan yang baik untuk mengerjakan ibadah disana, dan diberi hidayah agar jika panjang umoq balik kesini balik, untuk berubah menjadi insan yang lebih dari apa keadaan saya sekarang ini.. tq sahabat's.. (*ada 's sebab ramai, kih3)

Assalamualaikum =)