PowerBank yang murah boleh pakai tak?

zaman2 sekarang ni, takde powerbank tak sah... mesti kena ada gak, nak xnak... nak wat guaner.... kadar ke'smart'an phone itu berkadar teruih dengan kadar penurunan bateri yang drastik... wahhh, futuristik pulak rasa petikan di atas ini...

well, perlu nya powerbank membuatkan banyak nya pengusaha2 dan penternak powerbank mempromosi powerbank mereka2 yang berbagai saiz, warna dan kapasiti... ada kapasiti yang luar jangkauan pemikiran seperti 50,000 mah... yang mungkin boleh digunakan jika bateri kereta anda kong... kui3

ok, macam ni... senang aje kalau kita nak beli powerbank... tau anda keliru  dengan pelbagai pilihan yang ada di pasaran.. tolak ketepi faktor kapasiti, faktor jenama.. apa yang paling penting sekali ketulenan nya... biaq p la jika hanya 10k kapasitinya, itu dah terbaik untuk menjadi UPS anda jika ianya tulen.. aicehhh... mesti korang tak tau amenda UPS tu kan? 'uninterrupted power supply'.. canggih tak bunyinya?haha...

jadi, untuk memastikan keselamatan smartfon korg dan keboleh kebergantungan kepada powerbank, boleh dipakai sekiranya perlu cas tanpa ada masalah pada powerbank tersebut, beli yang yang original yer.. agak2 murah sangat tu, palsu ler gamaknya...



* ni sampel powerbank yang sy pakai skrg.. okler.. dalam 4 kali cas boleh... 10k mah ajer.. cukup sudah,... tak besaq sangat, tak kecik sangat...

7 comments:

Amoy Latif said...

Beli kat mana yer power bank? Banyak sangat smpai konpius nak beli. Takot salah beli.

http://ceritasenoritamoy.blogspot.com/

cintailmu89 said...

beli kat member sebelah kat opis ni jual.. okla.. ada warranty setahun..

Amoy Latif said...

Senanglah dekat nak beli. Ni nak carik mmer jual pun ssh. Huhu

cintailmu89 said...

kan..itula.. member sebelah ni pong stok limited... cari aje kat pengedar2 sah pineng ke, ok je.. jangan cari kat tempat2 tak confident macam pasar malam ke jalan pasar ke.. kemungkinan untuk ditipu tu amat lah tinggi...

Fara Ada said...

iz...ada tambahan tips nak membeli powerbank..
kebolehan kekerapan cas utk sehari setiap phone bergantung kpd brand/model phone + berapa byk kapasiti powerbank..
eh tah hape aku ckp pun tatau..tp gitu lah lebih kurang...
sebelum beli make sure ikut kesesuaian brand/model phone dlu
jangan main beli ja..xsama setiap phone..hehehe

cintailmu89 said...

betul tu fara.. sebab apa, kapasiti battery pada setiap phone berbeza.. contoh mudah, nexus 4 sy bateri ya 2300mah.. note 3 bateri nya 3200 mah.. jadi dia akan amik masa dan cas yang lebih dr power bank.. jadi kalau pakai fon note 3 atau tablet, seeloknya ambil powerbank berkapasiti besaq macam 15k mah... boleh cas banyak kali..

Anonymous said...

mAh= mili Ampere/hour...Kalo kapasiti bateri tuh 3200mAh...makna dia bateri tuh boleh supply current sebanyak 3200miliAmpere selama sejam...kalo phone tuh guna 6400mAh maka keupayaan bateri tuh supply hanya 1/2 jam...saja share..