budak kena denda makan rumput?

melihatkan kes yang glamer la ni yang masuk dalam tivi tiga hari2 tu kes melibatkan budak didenda oleh cikgu sekolah yang menyuruh budak tersebut memakan rumput adalah sangat ...

tak tau nak teruskan dengan apa pada perenggan di atas ni.. yup, memang tindakan itu nampak keterlaluan tapi bila kita tengok balik zaman persekolahan kita dulu2, alangkah jauhnya berbeda dengan suasana persekolahan pada harini..

saya nak tanya lah pada pembaca sekalian, apa denda yang paling teruk korang kena waktu belajaq dulu? bila sy teringat balik dengan denda2 yang pernah didenda oleh cikgu, memang senyum sorang2 la gamaknya.. sini sy listkan kenangan2 denda yang pernah sy lalui... kih3


  1. waktu ni darjah berapa entah, 5 kot kalau x silap.. waktu mata pelajaran sejarah, lupa bawak buku teks sejarah ler gamaknya, maka hukuman yang dikenakan oleh cikgu tahir,adalah dengan membuka baju dan berdiri atas kerusi depan kelas dan perlu membuat 8 gaya bebas aksi bina badan... aiseyh, malu nak mampuih... kah3.. memang takkan dilupakan nya laaa..
  2. yang ni berlaku beberapa tahun kemudian nya... tingkatan 4 untuk lebih spesifik.. dah besaq panjang pun kena denda lagi kah? haruslah.. pelajar berkaliber tinggi memang macam ni.. kui3.. hukuman tanpa budi bicara ini dijalankan kerana fail dalam kertas ujian subjek kimia... angpa tau2 jela subjek kimia lagu mana.. dapat 17/50 ke apa time tu... hukuman nya? konyok kertas ujian tu, masukkan dalam mulut.. cer la bayang guaner rupanya memasukkan kertas ujian tersebut dalam mulut... buruk rupanya... hahaha.. nama cikgu, Pn Norkamalawati... 
  3. tingkatan 5 pulak, time ni jadi pengawas dah... maka adakah itu merupakan petanda bahwa tidak akan didenda teruk2 lagi? jawapan nya harusla tidak yer x? kih3.. hukuman ni pulak dijalankan oleh cikgu Faridah cikgu add mate yang sangat disegani.. seorang yang tegas tapi happy go lucky... time ni pengawas memang wajib untuk memakai tie ke sekolah.. wa? tak pakailah.. gangster la katakan.. time ni hukuman nya agak memalukan jugakla.. dalam kelas tu, wa kena paksa buka tali kasut dan pakai kat leher.. fuhhhhh.. malunya, pergh.. toksah habaqla.. kenangan wei.
walau belum hari guru, hari2 wa lalui harini, wa hargai setiap dari hasil didikan mu selama ni...

tapi kesimpulan nya, pada cikgu2 yang pernah mendidik wa selama ini, wa nak cakap tenkiu very much tulus dari hati sebab mendidik wa dari hati, jauh di sudut hati cikgu2 ni, sy tau depa ikhlas dalam menjadikan wa manusia.. ni lah proses2 untuk memanusiakan manusia.. wa sedar tanggungjwab cikgu cikgi sangatlah besar.. maka dengan cara apa sekalipun wa takkan dapat membalas cikgu cikgi sekalian.. hanya ucapan terima kasih dapat wa sampaikan... denda2 ginila jadi warna2 dalam hidup wa la ni untuk wa senyum2 kan bila teringat...

TQ cikgu2... jasamu wa kenang sampai mati... bersabarlah dalam menghadapi cabaran mendidik bebudak harini.. agak2 yang mana kuangjaq tu, penampo aje... biaq kita tampo dia harini, dari dia membesaq jadi peragut dan yang sama waktu dengan nya...   =)

2 comments:

fndrocka said...

kat sekolah aku dulu ada cikgu yg bukak sekolah budak kalau dia tak siap kerja sekolah..gila babi..nasib baik time tu takde fesbuk habaq ang,kalau dah dah kena kut cikgu tu

cintailmu89 said...

apa ko taip ni pendi.. haha..
tapaham ak..