akhir 2013 =)

tahun berganti tahun, usia meniti masa tak terhentikan, moga segalanya akan lebih baik dari semalam.. insyaallah =)

2013 telah meninggalkan macam2 perkara yang terlalu banyak warnanya.. samada yang cerah, yang gelap, yang menyeronokkan, yang menyedihkan.. ada hubungan yang baru bermula, hubungan yang dah berakhir.. liku2 kehidupan tu.. biasalah..

moga 2014 yang mendatang, akan menjadi tahun dimana sy akan menjadi seorang yang lebih tabah, tidak terlalu lurus dan polos, dan moga emosi ni akan bertambah stabil dan lebih matang dalam membuat keputusan dan tidak jadi seorang yang tidak tetap pendirian.. moga segala nya akan baik2 aje lepas ni..

tak tau nak habaq macam mana, 2014, bakal menjadi tahun yang akan berlaku banyak perubahan pada diri sy.. moga semua perubahan2 ini dipandu oleh agama dan syariat islam.. jangan lah jadi terumbang ambing dengan perubahan yang bakal berlaku, insyaallah =)

Utagha Trips (Perlis)

bulan ni boleh dikatakan bulan berjalan sedunia mungkin.. merata berjalan bulan ni.. syok tu haruslah.. nak2 berjalan arah utagha tuh.. memang bestla... jumaat sampai ahad kat perlis.. rabu p penang pulak.. dah macam dekat sangat pulak kan macam p shah alam jer.. haha

p perlis aritu sebab nak menghadiri majlis kawen member keja.. planning p sana boleh dikatakan memang spontan la.. dalam tempoh beberapa minit jer terus kira jadila nak p sana... memang kira spontan ler kiranya... settle.. rancang2 ni biasanya memang tak jadi punya.. berdasarkan pengalaman... kui3..

kendurinya hari ahad, tapi takkanlah tentatif nak ke majlis kawen jer yer dak? haruslah berjalan kat semua tempat2 menarik dekat perlis.. maka sampailah tempat2 macam Gua Kelam, Padang Besaq, empangan apa entah.. nak dijadikan cerita, kamera yang dibawa charger nya hilang.. jadi selagi charger nya tak dibeli, * mahal pulak tu, selagi tulah tak diupload gambanya.. seb baik ada fon.. mana yang sempat snap guna fon jela sy upload yer..



gua kelam ni okay laa.. cantik dalam dia.. sayang seribu kali sayang, gambaq semua dalam kamera itu.. haiyoooo.. sadisnya.. dahla dalam ni kira tersnap gambaq yang memang worth it la untuk disimpan.. member ni laaa, dia main snap je gambaq dalam tu suka2.. tetiba dia tersnap gambaq jadi lain macam sikit.. ada macam aneh sikitla pic yang diambil tu.. dia snap lagi sekali, ternampak jelas kalimah Allah dekat dinding gua.. harus p cari cepat ni charger ni.. boleh jugak kongsi gamba tu dengan korang, yer dak? =)

jumaat tu kiranya bermalam dekat rumah pak mentua kawan opis ni haa.. umah dia pulak cantik, ada laman tepi rumah, dan makcik tu minat pulak dengan kucing.. memang harus lah syok kan.. wa kan peminat kucing tegar.. ada kot dalam 6~7 ekor gitulah.. comel2 semua.. rasa macam nak gigit2 je perut diorg. tapi duk umah orang kan, haruslah dicontrol perasaan ingin menggigit perut kucing2 tersebut..

tepi tu pulak ada pokok kelapa, banyak kelapa muda pulak tu.. waa.. cuaca panas, terasa tekak ni meronta-ronta untuk diisi dengan ayaq kelapa fresh... maka berlaku lah kejadian yang dimana sangat2 segan la dengan orang sana..org KL @ midvalley aka kawan cheq, memanjat pokok tersebut dengan gaya bebas.. mula2 tengok tak confident juga, tapi kira berjayala lepas bantuan tangga digunakan.. haha.. *gambaq sekiranya agak kurang sopan maap ya.. kui3..



















gambaq kanan tu la paling senonoh sekali dalam bebanyak gambaq ni sebab ada daun cover.. kui3..

dah sampai perlis kalau tak pekana laksa sepam dua boleh kata macam p bandung tapi tak shopping la.. gitu lah perumpamaan yang paling tepat sekali.. betul dak? kalau tak jelas lagi tak taula... kat perlis ni, laksa dia memang unik sikit.. kalau belah2 kedah tu, kuah dia pekat sikit.. sini kuah di cayaq sikit.. tapi dua2 pun sedap.. best2.. lepas lah rasa mengidam dapat pekena laksa dua mangkuk.. siap bungkus lagi sekilo laksa bawak balik KL.. haha..


amacam? ada terliuq dak tengok gambaq di atas? nak rasa laksa gini, haruslah ke sana dengan kadar segera.. bukan jauh sangat pong.. beberapa ratus km aje.. =)

pengantin tak sampai, kitorang rasmi dulu bergambaq kat pelamin =)

berani dah kan guna tema hitam putih.. baru lah nampak eksklusif , kan?
ini je pong destinasi yang punca sampai perlis nya.. haha.. tapi yang paling sadis, gambaq pengantin takde.. amacam? haha.. sabaq jela.. kamera habis bateri, charger takde.. nak wat guaner.. gambaq pelamin pun jadilah.. gambaq pengantin, korang bayang kan jela.. boleh gitu? kah3.. ok, till next entry.. trip keja ke penang.. bye2 =)

penting nya bantal di ruang pejabat anda.

Gambar adalah gambar sebenar
bantal di ruang pejabat bukan sebuah perkara yang asing dikalangan ramai antara kita.. biasanya ia adalah simbol kepada malas atau sewaktu dengan nya.. sedarkah anda bahawa bantal di pejabat juga merupakan salah satu daripada sumber inspirasi untuk menyiapkan kerja2 anda yang menimbun..

1) bantal merupakan tempat untuk anda menyandarkan tulang belakang anda agar mendapat postur tubuh yang betul dan mengelakkan sakit belakang.. ini kerana kebanyakan kerusi di opis anda dan anda2 sekalian, kerusi itu direkacipta untuk menyelesakan tulang belakang hanya untuk beberapa jam sahaja.. jadi penggunaan bantal boleh menambahkan keselesaan tersebut untuk tempoh beberapa jam lagi


2) penggunaan bantal untuk merehatkan tangan dalam menaip menda2 di komputer anda juga boleh mengurangkan ketegangan urat kerana terlalu pressure di pergelangan tangan.. dengan adanya bantal untuk menampung tangan anda, ini akan mengurangkan rasa tekanan di pergelangan tangan. *betul ke ni?


3) bantal juga menimbulkan suasana2 bilik anda di ruang kerja anda.. ini menimbulkan keselesaan pada ruang mental anda dan memberikan suatu bentuk pemikiran yang seolah-olah anda bekerja didalam bilik.. cuma jangan lah dibawa bantal peluk dan tilam seumpamanya.. nescaya anda akan diberikan kebebasan oleh bos anda untuk berada di dalam bilik anda 24:7 sebagai penganggur kehormat.


4) adanya bantal ditempat kerja adalah satu kelebihan kepada mereka yang sedang berdiet..
ini adalah kerana anda boleh bawa bantal anda tersebut ke ruang stor dan tidur di stor tersebut selama sejam ketika orang lain melantak di bawah@cafe ketika lunch hour.. cuma ada kalanya terlajak tidur di stor, ketika keluar dari stor tersebut buat2 pegang apa2 fail dan buat muka letih mencari fail.. ada kemungkinan untuk tidak disergah oleh bos,, *peringatan!!!sapu air liur basi anda
ketika ingin melakukan aksi ini.


*kecik besaq kecik besaq je nengok bantal ni.. mood tuesday blues =)

Love without condition

antara sebab ramai yang mula meninggalkan dunia blog ni sebab bagi che' ler... paling utama sebab dia sebab minat.. dulu asalnya buat blog sebab ikut2 orang.. semangat gini biasanya memang tak tahan.. hehe.. berblog ni perlu ada minat, masa dan rasa untuk berkongsi...

tambah2 lagi jika niat berblog semata-mata nak kejar follower dan populariti semata... menulis dan berkongsi seuatu ni kita kena harapkan tanpa balasan apa2... macam sesuatu hubungan la, biasanya hubungan yang kekal dan bertahan lama adalah hubungan tanpa syarat...

bila kita sukakan seseorang itu disebabkan sesuatu sebab, kerana rupanya, kerana duit dia, kerana apa jer ala
san melainkan sebuah keikhlasan dalam mengenali dan rapat dengan seseorang, percayalah,.. jika sebab itu mula hilang, hubungan kita dengan dia pun pasti akan renggang.. cuma masa jer yang akan menentukan bila hubungan itu akan berakhir...

jadi, nak pupuk balik rasa ingin berblog, betulkan niat tu, insyaallah semangat tu mai balik... insyaallah.. belajarlah merekodkan segala sesuatu sebab semua2 hasil tulisan kita harini mungkin membuatkan kita teringatkan balik masa lepas yang tak mungkin akan kembali , kan? =)

Samsung Chromebook Malaysia review

alhamdulillah, pertama kali menghupdate menggunakan chromebook yang selamat dipinang dengan bismillah semalam... menda alah menda pulak natang chromebook ni? haha.. ok , kita mulakan dengan bismillah juga pagi2 jumaat ni untuk menerangkan serba sikit pasai chromebook oleh samsung bernaungkan goole.. aiceh.. bahasa tercanggih la pulak.. biasala.. sejak menceburkan diri dalam hobi membaca novel2 mengarut dari fixie tu..

mesti biasa dengan windows (xp,7, vista,8 etc) dengan mac (osx etc), chromebook pula boleh dikatakan sebagai os.. rekaan dan fungsi yang minimalistik tak macam os seperti yang disebutkan sebelum ni tu, jadi boot time untuk menda alah chromebook ni alahaiiii.. laju baq hang.. dalam masa kurang 10 saat, dah boleh terus menggunakan laptop ni dengan jayanya selepas kita on je laptop ni..

chrome os juga boleh dikenali sebagai cloud base os.. semua data2 dalam laptop ni tak disimpan dalam ssd laptop tapi semuanya akan tersimpan dalam dropbox ataupun google drive.. untungnya bila pakai produk anak emas google ni, dia siap bagi free lagi 100 gb ruang storan dalam google drive.. best nya la hai.. ok macam ni.. katalah kita buat nota dalam google doc kat laptop, automatically pada semua pc yang kita on gmail dengan google doc automatically sync.. jadi mudahla kiranya pc @ laptop teringgal kat rumah, kita boleh sambung nota tersebut pada mana2 pc yang ada sambungan internet dan boleh access ke laman google..

sedaq tak sedaq, semua yang kita perlukan dalam sebuah laptop adalah browser.. chrome pulak tidaklah mengecewakan.., kan? cer tengok browser apa yang korang2 ni tengah gunakan kan.. dalam dunia pekerjaan, simple is better.. untuk main game apa semua dalam sebuah laptop bukan masanya lagi dah.. boleh kata pencen dah zaman2 game kat laptop ni.. kui3..

chromebook ni pulak abaq ang, keyboard dia superb.. ala2 macbook..boleh kata sama la dengan macbook air punya keyboard.. jadi nak menaip pun puas aje.. takla menaip kat ipad .. memang dah laju juga sebenaqnya nak kira menaip kat keyboard dia tu sebab dah biasa amik nota guna ipad, tapi kepuasan pada menaip dengan keyboard yang hakiki ni, kepuasan dia lain macam... kih3..

goole claim laptop ni boleh tahan bateri dia dalam 6 jam.. kita tengok arini performance dia guaner.. kalau boleh ler tahan 6 jam lebih kurang, kan best.. takla nak cucuk je plug tu.. guna laptop pun sebenaqnya untuk boleh bwk mana2 senang.. kalau nak mencari plug tu kan dah jadi satu keja pulak.. berbalik pada chrome os ni, dia akan automatik update ke os yang baru.. xlah susah2 kita nak p cari update dia di merata-rata tempat..kan? sedaq2 dah update ke new version.. simple and easy.. alahai, indahnya dunia..

nak tengok video simple pasal chromebook ni boleh ketik butang play pada video kat bwh ni ya =)



ada apa2 yang nak tanya pasal chromebook ni, cer tanya je.. wa tak makan orang punya... =)

berprasangka baik, adakah ia sebuah retorik?

bersangka baik ni sebenaqnya sangat dituntut.. orang yang jenis sentiasa bersangka baik ni sebenaqnya mempunyai pemikiran yang positif berbanding dengan orang yang bersangka buruk memanjang, memang dia akan semestinya berfikiran negatif... mengundang orang untuk membenci itu haruslah..

mengapa harus memandang yang buruk2 aje pada seseorang... susah sangat ke nak bersangka baik? tak rugi pun.. sikit pun tak rugi.. apa yang kita gambarkan pada orang sekeliling kita itu lah sebenarnya mencerminkan hati kita.. baik kah buruk kah.. bila kita duk bersangka buruk, nak taknak, pasti mai sikap dengki mendengki.. dia menyusul la kira nya.. jarum hasutan syaitan itu sangat halus.. kita takkan perasan punya...

tapi percayalah.. selagi kita ni jenis yang sentiasa bersangka buruk, tidak positif dan jujur dengan diri sendiri, pasti makin sukar kebahagiaan tu nak mai.. kebahagian dengan bersangka buruk ini ibarat nya seperti magnet yang bersamaan kutubnya.. pasti akan sentiasa menolak antara satu sama lain...

ambil sedikit masa muhasabah diri, rendahkan ego, terima nasihat dengan hati terbuka bukan dengan memberontak, insyaallah, sikap bersangka baik ni bukanlah susah pun nak kita terapkan dalam diri..


*Retorik tu menda? sedap bunyinya..