samsung galaxy mega 6.3 malaysia review


baca blog teknologi, teringin nak wat review benda alah teknologi.. memandangkan kos dan modal yang ada untuk membeli high tech punya barang seperti macbook pro 29 inci dan yang sama waktu dengan nya tiada, maka haruslah sedaq diri untuk buat review dengan apa yang ada aje.. wat masa ni menda paling canggih che' ada cuma hp yang pada orang lain gelarkan sebagai midrange phone.. bukan high end spec macam htc one dan samsung galaxy s4..

sampel gambar dari kamera 8mp mega
hp ni selamat dibeli dengan kerugian bernilai rm1699.. dengan harga gini dengan spec dan kelebihan yang boleh tahan, ia sangat berbaloi jika nak dibandingkan dengan note 1 @ n7000 yang dipakai sekian lamanya.. maka hukum alam, apabila hp mula buat hal, dengan screen yang alahai, usb cable x responsif dan perlu diadjust setiap kali nak cas, battery 1/2 day aje, maka haruslah ditukarkan jika kos merepairnya sahaja ya rabbi.. mahal
ya amat..

sampel gambar no 2 =) *cabaran utk mereka yang pose ! ;)
antara kriteria che' dalam memilih sebuah hp ialah screen dia.. che' suka hp screen besaq ni.. luas mata memandang, berat lagi dompet yang memikul.. apakah? merapu sudah.. tapi yup, hp pilihan ialah galaxy mega.. dengan screen 6.3 inci, boleh tahan besaq jugala, namun masih nipis tebal dia jika nak dibandingkan dengan hp2 lainya.. walaupun dia macam ala2 note, tapi tiada spen yang disertakan.. tapi xpelah.. sebab selama ni pakai note, pen tu sikit pun tak berusik.. daripada hilang kan, dah cacat pemandangan hp, baiklah takde langsung..settle satu masalah..

menggunakan android versi jellybean 4.2.2, entah kenapa lepas on hp ni buat pertama kali, dia update lagi daaa.. entah apa yang diupdatekan tu entahlaa.. belasah je.. menda free.. kalau update pun kena bayar, maka haruslah biar tak berhupdate.. membazir je..

tapi kan, banyak juga feature dari galaxy s4 yang ada kat mega ni.. antara yang menjadi puuujaan hatiku ialah feature macam, smart stay, airview, nfc, s beam, print screen guna swipe aje,etc.. syok juga melayan teknologi dr samseng ni..

untuk ketahanan bateri pulak, jika nak dibandingkan dengan screen besar gedabak ni, boleh dikatakan sangat tahan la.. untuk hp yang 24:7 on internet dan wifi, tahan dua hari tu kira okayla... cuma kalau heavy use dengan video nya, dengan anak buah pjam main game nya, sehari jugakla.. tu pun masih balance dalam 30%.. okla kan..3100mah pun tahan, mungkin sebab dualcore je kot.. kalau quadcore, belum tentu la tahan battery nya.. sebab makin power processor, maka makin kurangla ketahanan bateri dia..kan2?

memori untuk hp ni, 16gb, tapi xpe.. boleh buh microsd.. tapi rasa2nya cukup kot 16 gb ni.. bukan nya pakai banyak pon.. jarang guna sampai penuh.. kalau ada pakai memori sikit tu mesti sebab appliction hd.. tu la makan memori sikit...ok, bab memori sikit je sebab x menarik la cerita pasal memori..

apa lagi yang nak cerita pasal menda alah ni pun tak taula.. cover abis kot rasanya.. kot2 adala nak menanyakan soalan pasal mega ni sila2 kanlah..

8 comments:

Mizznadeiya said...

Oh duit.. Ku seru nama mu.. turunlah dikau dari langit kerna ku kepingin banget mau memakai handphone gaya gini.

fndrocka said...

always something new in market

cintailmu89 said...

fatin>>

haha.. amboih.. seru bagai.. dah macam apa ni.. eh, kan pakai bb.. ni mana ad bbm... =)

cintailmu89 said...

fendi>>

samsung ni memang samseng dalam marketing.. brape byk model dah tahun ni..

Marou Apple Hijau said...

nak beli jugak..

cintailmu89 said...

Beli3.. Memang berbaloi..
Setakat in puas hati..

Anonymous said...

Sedih..apasal sya beli xsmpi sbln bateri dh kong..cas xsmpi 2jam dah kena cas lagi..pndahal xguna sgt pn.

cintailmu89 said...

aik, aneh tu.. tapi kalau x sampai sebulan, haruslah tukar teruih.. defect product tu. battery mega ni tahan sungguh.