samsung galaxy mega 6.3 malaysia review


baca blog teknologi, teringin nak wat review benda alah teknologi.. memandangkan kos dan modal yang ada untuk membeli high tech punya barang seperti macbook pro 29 inci dan yang sama waktu dengan nya tiada, maka haruslah sedaq diri untuk buat review dengan apa yang ada aje.. wat masa ni menda paling canggih che' ada cuma hp yang pada orang lain gelarkan sebagai midrange phone.. bukan high end spec macam htc one dan samsung galaxy s4..

sampel gambar dari kamera 8mp mega
hp ni selamat dibeli dengan kerugian bernilai rm1699.. dengan harga gini dengan spec dan kelebihan yang boleh tahan, ia sangat berbaloi jika nak dibandingkan dengan note 1 @ n7000 yang dipakai sekian lamanya.. maka hukum alam, apabila hp mula buat hal, dengan screen yang alahai, usb cable x responsif dan perlu diadjust setiap kali nak cas, battery 1/2 day aje, maka haruslah ditukarkan jika kos merepairnya sahaja ya rabbi.. mahal
ya amat..

sampel gambar no 2 =) *cabaran utk mereka yang pose ! ;)
antara kriteria che' dalam memilih sebuah hp ialah screen dia.. che' suka hp screen besaq ni.. luas mata memandang, berat lagi dompet yang memikul.. apakah? merapu sudah.. tapi yup, hp pilihan ialah galaxy mega.. dengan screen 6.3 inci, boleh tahan besaq jugala, namun masih nipis tebal dia jika nak dibandingkan dengan hp2 lainya.. walaupun dia macam ala2 note, tapi tiada spen yang disertakan.. tapi xpelah.. sebab selama ni pakai note, pen tu sikit pun tak berusik.. daripada hilang kan, dah cacat pemandangan hp, baiklah takde langsung..settle satu masalah..

menggunakan android versi jellybean 4.2.2, entah kenapa lepas on hp ni buat pertama kali, dia update lagi daaa.. entah apa yang diupdatekan tu entahlaa.. belasah je.. menda free.. kalau update pun kena bayar, maka haruslah biar tak berhupdate.. membazir je..

tapi kan, banyak juga feature dari galaxy s4 yang ada kat mega ni.. antara yang menjadi puuujaan hatiku ialah feature macam, smart stay, airview, nfc, s beam, print screen guna swipe aje,etc.. syok juga melayan teknologi dr samseng ni..

untuk ketahanan bateri pulak, jika nak dibandingkan dengan screen besar gedabak ni, boleh dikatakan sangat tahan la.. untuk hp yang 24:7 on internet dan wifi, tahan dua hari tu kira okayla... cuma kalau heavy use dengan video nya, dengan anak buah pjam main game nya, sehari jugakla.. tu pun masih balance dalam 30%.. okla kan..3100mah pun tahan, mungkin sebab dualcore je kot.. kalau quadcore, belum tentu la tahan battery nya.. sebab makin power processor, maka makin kurangla ketahanan bateri dia..kan2?

memori untuk hp ni, 16gb, tapi xpe.. boleh buh microsd.. tapi rasa2nya cukup kot 16 gb ni.. bukan nya pakai banyak pon.. jarang guna sampai penuh.. kalau ada pakai memori sikit tu mesti sebab appliction hd.. tu la makan memori sikit...ok, bab memori sikit je sebab x menarik la cerita pasal memori..

apa lagi yang nak cerita pasal menda alah ni pun tak taula.. cover abis kot rasanya.. kot2 adala nak menanyakan soalan pasal mega ni sila2 kanlah..

yahooo!! raya..

lah, ada blog rupanya.. lupa sudah ada blog kecintaan ni. sampai lama tak berhupdate.. nak2 dekat pose barula teringat nak login.. so, kesimpulanya, silalah ingat kan blog anda walaupun apa sekali yang berlaku, kerana sekali ia dilupakan, maka beratlah terasa nak sign in dan menulis...

so, apa cerita? yesza, 3 hari lagi nak masuk bulan ramadhan.. yahoooo.. alhamdulillah, moga diberikan usia untuk sampai ke bulan yang perlu kita pulon, bantai abis.. bukan dengan makanan tapi dengan amal ibadah, insyaallah.. tau bulan2 pose ni, makanan2 pelik akan datang.. hatta makanan dari planet musytari pun akan muncul, buat kita terasa nak mencuba.. tapi rileks la brader.. jangan ikut sangat nafsu durjana tu..

apa hupdate yang ada eh? sat naaa.. haaa!, semalam duk pegi mydin cari baju raya utk mak abah dengan anak buah sorg, dah terbeli kad raya.. macam biasalah tahun lepas2.. kad raya kompem la tak lari dari tentatif program menyambut syawal.. terlalu awal beli?? haha.. malas nak kuar nanti time pose.. menganggu je.. fokus menda lain lagi bagus... kui3..

lagi, che' dah tukar fon.. haruskah bgtau kat sini?? haruslah.. wat kenang kenangan.. note tu lama pakai sudah.. sampai seru untuk bertukar yang lebih baik.. ciri2 nya haruslah screen besaq la yer tak.. enfon ni dia macam tv gak.. sekali kita dah ke screen besaq, screen kecik nampak tak puas mata memandang.. jadi, amikla galaxy mega.. besaq abaq hang screen dia.. 6.3'.. haha.. macam apa daa.. setakat ni pakai okay laa..


apa lagi nak diceritakan lagi ya? hurm, xde lagila kot.. nak menulis balik lepas lama tak menulis dia payah sikit sebenaunya.. tapi xpe.. pelan2 la.. nak dapatkan balik mood berblog balik.. yang penting apa? kita enjoy!! haaa, last, jadikan ramadhan ni sesuatu yang bermanfaat.. bukan macam tahun lepas2 okay... bye2.. wassalam..  =)