duk majlis ilmu main pesbuk.

simple entry for today... che' dalam satu majlis ilmu bersama dengan UAi baru2 ni terperasan something yang sangat awkward dalam majlis2 ilmu.. alhamdulillah, memang ramai anak2 muda yang join majlis ilmu gini..penuh.. sampai tak muat rasanya dalam masjid saujana impian kajang aritu..nak parking pun sampai ke tesco.. hebat2.. gelombang pencari2 ilmu kalangan muda remaja dekat kajang ni hebat betul..

ada perkara2 yang perlu kita jaga dalam menuntut ilmu di masjid malah mana sekalipun laaa.. ini dipanggil adab.. ada perkara perlu kita buat, ada perkara perlu kita hindarkan dari buat..

1) Bermain handphone.. social tak sudah2.. fb &etc..



2) Sembang2 kosong, ganggu fokus orang lain kat sebelah..


3) duduk jarak2.. sebenaqnya, macam mana rapat nya kita dalam saf solat, camtu jugaklaaa dalam majlis ilmu.. baru syok ! =)



kan best bila kita ikut adab2 yang tak berapa banyak ni bila menghadiri majlis ilmu.. lagi la cantik perjalanan satu2 majlis ilmu tu.. apapun, buat yang pergi majlis2 ilmu gini, alhamdulillah, sebab dia nak jugak pegi walaupun banyak lagi menda boleh buat.. dalam majlis ilmu inilah kita nak perbaiki diri yer dak.. 

*suasana majlis ilmu yang mendapat sambutan anak muda remaja sangat2 diperlukan untuk mendidik kami2 ini mencintai ilmu dalam dunia harini yang alahai.. banyak nya dugaaannn.. nak 'pilih' mana satu pun boleh keliru, kan3? =)

No comments: