blogger, undi sapakah ni?

entry politik memang sesuatu yang bagi che', nak mengelak jugakla dari menulisnya dalam blog ni.. namun, nak taknak, dengan suasana pilihanraya yang dekat dah ni,tulis jugala.. well, nak dijadikan sesuatu yang boleh jadi kenangan hape, first time nak mengundi ni.. =)

untuk memilih sape pun calon yang ada, ia adalah privasi seseorang lah yer tak? ikut pada pemerhatian dia, dan kajian dia ke , prinsip dia ke.. ikut mulah.. janji ang pegi mengundi,.. jangan cakap serupa kilat berdentum, pangkah satu kertas undi, harom tak pangkah.. memang pesen manusia takde rasa tanggungjawab terhadap negara.. rasa ramai kot tahun ini, first time dia nak mengundi kan?! hehe

tapi ingat satu je.. undi anda adalah rahsia.. undi che' je tak.. haha.. che' dah nekad dengan pilihan yang che' buat yakni untuk cuba memberi nafas kepada kerajaan malaysia yang baru.. nak berhujah? dipersilakan ya di ruangan komen.. sikit pun tak tacing punyalah.. jangan riso.. hati kental ni... terguris sikit2 tu biasalaa...adatlah hati manusia.. kadang2 kita rasa sakit bila berlainan pendapat ni.. kan2?

che' berpendapat yang perlunya kita menukar kerajaan yang ada sekarang salah satu punca utamanya ialah:-


  1. kita nak mentadbir, salah satu cabang utama adalah KEWANGAN.. yer tak? so, dari sini, kita tak boleh tengok daripada laporan2 dari tv kaa, paper apa kaa, bila bercakap tentang kewangan, HARUSLAH berdasarkan fakta.. takde istilah kewangan dalam bentuk air liur ataupun bermodalkan janji2 manis.. disini, che' sarankan untuk merajinkan diri mencari FAKTA di laporan audit negara... insyaallah.. moga mendapat petunjuk hidayah yang jelas disana.. bandingkan hasil di negeri pakatan dan negeri bawah pentadbiran persekutuan.
  2. salah satu bom jangka bagi che' dalam negara yang berbilang bangsa adalah isu2 perkauman.. duk hari2 di tv and the gang, memainkan isu PERKAUMAN.. isu AGAMA tak terkecuali, adalah satu perbuatan yang kurang bijak.. untuk memancing undi, bermain dengan isu2 ini sangatlah berisiko dan membahayakan kestabilan keharmonian dalam negara..contoh ciput??  BN sentiasa melaungkan kalimah keramat dan agung yakni ' 1 Malaysia!!!' , namun BN sentiasa membangkitkan dan menekankan perjuangan bangsa melayu.. nampak krisis dalaman yang jelas dalam isu ini yang membuatkan diri sentiasa dalam keraguan yang amat sangat untuk mengundi BN.. sekian.
  3. BR1M, KR1M, Gaji Minimum, TR1M, SPR1NG, etc2, semuanya dapat dibuat hanya apabila PEMBANGKANG mempunyai mandat yang sedikit dalam hal2 pentadbiran kerajaan.. perkara ini tak pernah terfikir langsung masa BN merupakan kuasa mantop dalam pentadbiran satu ketika dulu.. hanya dengan desakan dan pendedahan dari pihak pakatan, maka semua ini dapat dilakukan.. kebetulan?!! impossible..
  4. HIBURAN yang ya rabbi dalam program2 kerajaan pusat.. bukan nya penarik, tapi faktor orang menolak kerajaan pusat secara total.. kPop, PSY etc, bukanlah sesuatu yang elok untuk dibawa kedalam negara ini.. pembaziran yang jelas dan tak mendatangkan faedah, malah kesan yang kompem tidak elok dan memudaratkan generasi pelapis. 
  5. kebergantungan terhadap MAINSTREAM MEDIA, yakni tv, radio dan yang sewaktu dengan nya memang mengundang padah.. kesian.. menggunakan method lama dalam mendekati generasi baru pastinya mebuatkan generasi kita ni meluat dan merasakan seolah-olah ianya adalah satu bentuk pengawalan minda... kami generasi muda dan pengundi2 baru lebih sukakan cabaran dalam mencari input dengan menggunakan internet untuk mencari jawapan yang memuaskan kehendak hati yang memberontak dalam mencari fakta yang tepat dan betul.. kui3

okaylah entry ringkas kali ni.. nak menulis panjang pun, entah2 yang dihighlight kat atas tu je yang dibaca..haha... baru 5 point penting bagi che' mengapa che memilih untuk menukar kerajaan harini.. ada banyak point lain sebenarnya.. tapi, next entry, insyaallah..  olrite.. ada pendapat sendiri langsung tak salah.. tapi ianya perlulah disupport dengan hujah, okay! sila2.. =)

kematian itu permulaan~

arini 15 feb 2013, hari yang mungkin takkan dapat dilupakan oleh sahabat che', izzad ismail yang mana, ayahnya telah pulang ke rahmatullah.. berita yang tak disangka-sangka sebab memang sangat mengejut dapat mesej dari dia sehari sebelum cakap ayah dia sakit.. tup2, petang tu jugak arwah menghembuskan nafas terakhir..

allahurabbi, betapa jelasnya peringatan yang mengatakan bahawa ajal itu tak akan ditangguhkan walau sesaat.. dalam kita harini duk gelak2, duk seronok dengan segala apa yang kita ada, dilekakan dengan segalanya, ajal sentiasa ada depan kita.. hurm., pengajaran apa lagi yang lebih baik untuk kita selain dari mengingati mati..

selaku anak sulung dalam keluarga, sememangnya ini adalah satu beban yang teramat besar untuk ditanggung oleh sahabat che tu..dialah yang akan mengambil alih tugas sebagai ketua keluarga.. che' nampak betapa beratnya untuk dia tanggung semua ni.. malam semalam, dalam duk berada dalam majlis tahlil, baca yassin.. che' perhati je sahabat che, che nampak memang dia tak boleh nak tanggung sebak, menangis sambil baca surah yassin..

kematian itu pasti.. terpulanglah kepada kita untuk mengambil pengajaran darinya.. yang hidup ini, anggaplah ia satu ujian untuk kita menjadi seorang yang lebih tabah dan mampu untuk mengharunginya. rasa kehilangan itu teramatlah perit, tapi kita kena selalu ingatkan diri yang tiada apa lagi yang boleh kita hantarkan kepada yang telah pergi melainkan doa agar arwah sentiasa didalam lindungan Allah s.w.t, terpelihara dari siksa kubur.. insyaallah..

dalam tazkirah ringkas malam tu time tahlil, apa yang che' ingat.. satu je.. pesan ustaz apa nama entah itu, kalau hati kita keras, ada 3 cara yang boleh melembutkan hati tu, first.. selalulah hadir dalam majlis2 ilmu, dengar.. kalau xnak dengar pun, just duk je dalam majlis ilmu tu..kalau hati duk keras gitu gak, step kedua, banyakkan melawat orang yang sakit.. peringatan jika kita yang berada di tempat orang yang sakit tu.. kalau hati masih keras serupa batu, step ketiga, lawat2lah tanah perkuburan.. motif? untuk mengingatkan diri yang bila2 masa je kita boleh dijemput oleh ajal.. moga bermanfaat =)

lelaki pendiam, baran?

lelaki pendiam ni selalu kita beranggapan sebagai seorang yang susah marah, cool, pastu suka pendamkan perasaan.. serupa ada emas dalam mulut, takut betul nak buka mulut bersembang dengan orang sekeliling. takut emas tu terkeluar. itulah persepsi orang terhadap orang yang pendiam ni.. biasa2.. tapi pernah tak korang terfikir yang sebenaqnya ada kemungkinan orang yang pendiam ni sebenaqnya seorang yang skali dia marah, marah dia lebih daripada orang yang tak berapa nak pendiam..

bagi che', ada kemungkinan nya.. orang yang diam2 ni kadang2 tak tahu cara nak melepaskan kemarahan yang terpendam dalam hati.. biasanya, marah2 ini dikumpul macam bom jangka, dannnnnn boMMmm!! meletup.. bahaya dak? bahaya kan... jadi jangan disangka orang yang pendiam ni takde yang panas baran... kena mood nak meletup marahnya tu, abisla... beza dengan orang yang marahnya, sikit2 marah... marah yang macam ni, dia terlepas waktu dia marah je, lepastu, selang masa tak berapa lama, dia okay balik... macam xde pape.. so, kita boleh tahu sikap marah macam mana yang lebih teruk sebenaqnya..

tapi kan, boleh che' ringkaskan kat sini yang, marah ni boleh dikategorikan dalam 3 spesis, iaitu>>

  1. Cepat Marah, Cepat redanya.. spesis ini memang.. menda kecik2 pun dia boleh marah... orang curi selipar, marah, tersalah cakap sikit, naik angin... menda2 kecikla senang kira.. tapi marahnya memang sekejap.. tak simpan pun dalam hati.. terus je lepaskan.. spesis ni boleh dikategorikan sebagai kurang berbahaya la.. cuma kena tahan sikit la... kadang2 pakej dengan sikap marah gini adalah suka berleter.. fuhhh...
  2. Cepat Marah, Lambat redanya.. haaa, spesis ini rare, tapi ada... jenis menda kecik ke, menda besaq ke sume nak marah.. abis semua nya tak puas hati... mengamuk macam orang xde akal tak ingat apa tu.. sape yang berpasangan dengan orang yang ada sikap gini, alangkah ruginya.. saba jela... makan hati ler seumur hidup.. pakej untuk spesis ni pulak, sifat suka berdendam.. bahaya kan?
  3. Lambat Marah, Cepat Redanya. haa, ni dalam 10 orang, 2 belum tentu ada.. kui3... sape yang ada sikap gini, sila lah mendaftar dalam club manusia paling beruntung untuk didekati.. memang terbaik sikap camnie.. dahla susah nak marah, cool je.. lepastu kalau marah, x simpan lama dalam hati.. kan baguih gitu.. sape dapat ciri2 ni dalam pasangan dia, silalah berbahagia.. sebab apa? sebab prinsip hidup mereka dalam kategori gini adalah, dalam kesenangan pun dia tenang, dalam kesusahan pun dia tenang.. memang terbaikla!
oklah, serba sikit pandangan che dalam isu marah2 ni.. bukan apa, terlalu banyak yang tertipu dengan sikap pendiam seseorang tu.. entah2, dalam kita tak sangka, orang tu yang nampaknya takdela panas baran pun , skali dia lah manusia paling panas baran pernah kita jumpa.. so, perhatilah betul2, dengan ciri2 ini, bolehlah kita kenal jenis orang yang panas baran.. 

panas baran, minta dijauhkan dari sifat ni.. sesungguhnya sabar itu lah petanda adanya iman =) rasanya penyabar ke tak diri kita ni