tips hidup bahagia anda tak pernah baca?

amboih ko, tajuk takmo kalah.. hehe... bukan apa, sebab che' perhatikan terlalu ramai dari kita2 ni yang menjalani hidup rumit, sampai kadang2 entah lupa nak bernafas dan merenungi yang kita ni robot ke manusia? hidup yang terlalu rutin dan berulang-ulang dengan perkara yang sama sangatlah bosan dan memerangkap diri berada dalam satu suasana yang sangat menjerat diri..

pernah dengar istilah murung? ada yang bukan setakat pernah dengar, tapi tengah mengalaminya sekarang.. adoiyai... murung bukanlah satu sifat tapi ianya adalah satu penyakit... penyakit kalau tidak jumpa ubatnya akan memudaratkan dan akan menjadi kritikal tanpa kita sedaq,... itu yang kita tengok ada orang yang boleh senyum sorang2 ketawa sorang2.. ( terkecuali pada sorang member che', ila-bukan nama sebenar.. dia ni memang suka senyum gelak sorang2 dalam opis tanpa sebab)

salah satu punca hidup kita ni muram dan suram dalam pandangan che' ialah


  1. suka skip part hidup yang kita lalui sekarang.. paham dak? contoh sikitlah sepam dua>> bila lalui zaman anak2, tak sabaq nak lalui hidup orang dewasa.. banyak bergaul dengan teman rakan sebaya, sehingga rasa malu untuk bermanja-manjaan dengan parents, dengan family.. bila lalui zaman bujang, skip sebab nak rasa hidup berpasangan.. last2, bila yang lain seronok enjoy dengan teman sebaya, kita terkongkong dengan pasangan masing2.. bila lalui zaman belajar, x sabaq2 nak keja, tengok belajar entah kemana, kerja takat tu je.. apapun, jangan lari dari sesuatu.. face it like a boss.. 
  2. hanyut dalam kebahagiaan ciptaan sendiri.. bahagia ni ada dua, bahagia yang ke syurga atau bahagia yang ke neraka.. haha.. kejam pulak statement ni.. tapi itulah hakikatnya.. seronok itu sebenaqnya perlu dipandu dengan agama.. jika kita berseronok tanpa guideline, pasti, PASTI!!! akan dalam diam merosakkan diri dengan terus hanyut sampai nak patah balik agak sukar.. habit ini adalah satu yang menjadi hukuman pada diri dalam diam.
  3. asyik sangat2 pandang keburukan orang lain.. bila kita mula tengok orang, kita berprasangka buruk je, semuanya buruk2 belaka,sedaqlah.. kita dalam keadaan sedang merosakkan hati. kengkadang tu sampai kita terlupa buruk aib diri sendiri ni haa.. bila mula rasakan diri ini perfect, itulah kelemahan terbesaq dalam diri sebenaqnya..sentiasa perlu wujudkan ruang untuk menerima kelemahan diri teguran dari orang lain.
* kata kuncinya adalah bersyukur.. apa jua yang kita ada hari ni, jika kita bersyukur, kita akan menghargainya, kan?

7 comments:

Rozi Jarjis said...

Mgkn trsa nymn bgi kta m'gingat hal yg m'ynangkn di ms lalu ttpi jgn t'lena didlmnya. Ksntrsilh dgn apa yg t'jdi saat ini, krna kita pun akn mrsakn bnyk kbhgian di saat ini. kita akn m'pnyai prsaan yg jauh lbih bahagia jika kita m'mikirkn apa yg t'jdi saat ni dibnding dgn m'gingat-ngingat kebhgiaan di masa lalu..HEHEHE PEACE YO.. :)

cintailmu89 said...

mengingatkan perkara lalu boleh dengan menjadikan ia pengajaran yang berguna..
jangan ulangi kesilapan, pengalaman tak kan pernah boleh dibeli.. hanya boleh dilalui.. =)
peace yo.. =)

Fara Ada said...

betul tu iz..setuju dgn entri iz kali ni...kadang2 kita alpa..terlepas pandang benda2 kecik dok nampak benda2 besaq sj..padahal dr kecik tu jgk boleh menjadik yg besaq kalau xkena gaya...kan?

cintailmu89 said...

fara, benda2 kecik macam ni yang kalau terlepas datang yang besaq bertimpa-timpa.. hehe.. betul kan?
xpela.. samo2la kita ubah sikit2 mana yang perlu =)

Fara Ada said...

InshaAllah :)

Iffah Afeefah said...

kite y buat hdup kite jadi gitu

so pilih y terbaik n jngn nyesal serta belajar bersyukur

cintailmu89 said...

Semuanya tentang pilihan..
Bukan nya terpaksa kan iffah..
So, kita boleh mengubahnya.. Aicehhh.. Kui3