my dream wedding, uweeekkkkk !

jam menunjukkan pukul 3 pagi.. dan sama sekali tak menampakkan tanda2 mengantuk... alangkah susah nya nak lelapkan mata.. tak peliklah sekiranya tidur itu sendiri sebenarnya nikmat yang sangat besar.. kan? dah tak dapat tidur barulah nak menghargai nikmat tidur.. biasalah tu..manusia2.. hihi

well, mencari tajuk untuk dihupdate pagi2 buta malam isnin ni.. tajuk yang tiba2 je terlintas iaitu dream wedding.. amacam? class ko jah.. kah3.. apa, ingat lelaki tak boleh wedding dream ke hape... nak merepek sat lah kat blog satu ni haa...

dalam seronok tengok memember melangkah ke alam perkahwinan, mulalah fikiran ni nak ke arah itu.. antara impian untuk wedding ni nanti? sat, buat list.. aicehhh.. kemain kan..haha

  1. uniform takmo yang mainstream sangat lah.. ingat nak pakai jubah and berserban dalam majlis perkahwinan tu.. err, jubah warna hijo, sepasang dengan isteri lah.. takkan lelaki nak kaler hijo, bini jubah warna ungu pulak.. aneh sangat tu.
  2. pelamin kalu boleh simple je, tu pun tak mo lah letak kat luaq, set pelamin dalam rumah sudaalah.. segan lah orang ramai sangat tengok.. biaq family sedara mara je tengok..
  3. lauk pauk pun taknak la lauk tipikal kenduri.. nak lauk, masakan kampung.. ada ulam2, sambal belacan ke, siap tempoyak... wuisy.. sedapnya.. ikan masin sikit...baru naik selera.. * ada lagi ke selera nak makan time tu? kui3
  4. waktu che' ngan bini makan, diselit sikit ceramah oleh ustaz kat taman ni haa, biaq ada doa2 untuk che.. kalau ada kumpulan qasidah ke lagi molek.. mantap kebaboom sikit kenduri tu.
  5. etc.. akan ditambah mengikut kesesuaian masa.. hihi
hai, nak juga berimpian jugak.. jarang dengar lelaki wat entry dream wedding ni kan? kih3.. sabo jela..

*dalam setiap majlis perkahwinan, che' nampak bagaimana si lelaki menyempurnakan iman nya dan si perempuan yang terhindar jauh dari fitnah =)

lelaki dan kecantikan?

lelaki juga perlukan ruang untuk mencantikkan diri.. opsss, bukan mencantikkan tapi mengemaskan diri aka  tampil lebih yakin dan bergaya.. sila jangan salah anggap bahawa ini adalah satu bentuk entry iklan untuk produk penjagaan lelaki.. no3.. hehe

lelaki ni nak jaga apa sebenarnya? nak putihkan kulitkah.. nak kaler2 kuku kah(harom!), nak fesyen2 bajukah.. tak semestinya nak bergaya itu hanya dengan pakaian dan luaran je.. itu yang kita boleh nampak.. yang tak berapa nak nampak tu.. dari segi kekemasan fizikal, macam rupa fizikal ni.. cer kita sekarang pegi mana2 cermin dan buka baju, pastu tengok perut masing2.. amacam? senyum sorang2 la gamaknya..

fitrah kot, lelaki2 melayu ni tak berapa berat sangat dalam aspek penjagaan badan nih.. tak terasa nak menjaga berat badan , bmi yang ideal? main belasah je makan, tup2, tak sedaq yang perut sudah mula ke depan.. berat badan ni senang je naik, tapi nak turun nya masyaallah.. bukan main payah lagi * berdasarkan pengalaman..

ayuhla(*kemain, haha) wahai lelaki2 kat luar sana.. ambik sedikit dari hari2 kita ini, untuk menjaga atau memikirkan untuk menjaga berat badan agar lebih ok dan cantik mata memandang.. mind set tak kisah ni kita twistkan agar dapat bentuk badan yang diingini.. biaq ketul2 pun takpe, supaya boleh memotivasikan diri, mengejar bentuk badan idaman.. semuanya perlukan permulaan.. contoh nya, mulakan dengan tabiat pemakanan yang betul macam nasihat dari ustaz hasrizal kita, biaq makan sikit tapi ulang2., dari makan banyak sekaligus..

* takde produk yang boleh singkatkan jalan untuk mendapatkan berat badan ideal.. semuanya perlu dengan semangat membara dan motivasi diri yang tinggi, aicehhh..

lelaki lembut?

lelaki yang berjiwa lembut adalah seseorang yang bukanlah lembut pada hakikatnya.. lelaki yang berjiwa lembut biasanya seseorang yang ada kalanya sensitif, adakalanya seseorang yang tegas.. jiwa mereka sukar untuk dijangka, sikap yang terkadang suka berubah-ubah.. susah nak jangka apa perbuatan yang akan dilakukan oleh lelaki berjiwa lembut nih.. namun masih boleh diterima, malah jauh lah hendaknya dari sikap baran dan biarlah nampak tenang je, kita yang tengok pun boleh tenang yer dak? =)

lelaki berperwatakan lembut pula mesti ramai yang tau kan? lelaki yang menyerupai wanita.. lembut gaya jalan  nya, lembut cara percakapan nya lembut segalanya lah.. kadang tu, kita yang memerhati tengok diorang ni lebih lembut daripada wanita2 sekarang.. x caye? cer tengok keliling kita.. wanita lebih keras dan tegas kengkadang.. kadang sampai takut nak tegur..hihi

lelaki , tolonglah... berjiwa lembut tak salah.. jangan jadi lembut, tolong? bukan nak double standard mereka lelaki yang lembut tapi melawan norma hakikat kejadian lelaki.. lelaki ni dijadikan untuk menjadi pelindung kepada wanita.. bukan untuk dilindung... camne nak melindung maruah wanita kalu diri sendiri lembut, tolak sikit tumbang..

kalau rasa diri itu nak lembut2, jangan lah join kawan2 yang sepesen dengan kita.. itu nanti hanya akan membuat yang lembut semakin lembut.. cer join lelaki2 yang macho untuk berkawan, lakukan aktiviti2 yang lasak, bukan nya join kelas tarian ke apa.. latih diri dan azam untuk berubah.. segalanya jika dilakukan dengan kesungguhan, insyaallah.. lama2 oklah tu..

* geram, makin ramai lelaki2 lembut nih.. ke memang perempuan suka gitu?

Watpe mu nak nak tegur aku?

apabila kita menegur seseorang itu bukanlah bermakna kita itu adalah lebih baik dari seseorang itu.. inilah salah faham terbesaq yang selalu orang salah faham.. apabila menegur itu dengan niat yang betul, itu adalah kerana kita masih ada rasa hubungan dengan seseorang.. itu bermakna kita masih mengambil berat dan bukanlah untuk merendah-rendahkan ataupun mengcalarkan ego si yang kena tegur (*bahasa apakah ini?hihi..)

geng, kalau ditegur itu, belajarlah untuk menerimanya dengan hati yang terbuka.. no hard feeling.. biasalah.. siapa yang suka ditegur yer dak? tanya diri sendiri sudaaa... tapi itulah yang dipanggil ego.. belajar rendahkan ego, belajar menerima kekurangan diri adalah salah satu perkara terpayah dan perkara terbesar yang boleh dilakukan terhadap diri dalam kehidupan nih..

bila sampai satu tahap kita tengok orang yang selalu duk tegur kita mula ambik sikap tak-kisah- la-der, apa- lu-nak-buat, lu-buat-jela.. gua-apa-peduli (sorry, panjang sikit nama sikap nih)., haa, waktu tu mu bolehlah nak mula riso sebab orang kalau dah fed up dengan sikap kita yang bila ditegur berulang-ulang tak masuk dalam otak... singgah kejap je kat telinga kanan, keluar telinga kiri dan hilng langsung dari pandangan..

muhasabah diri.. setiap teguran membawa padah kebaikan sebenarnya.. cuma kita je yang perlu bijak dalam mebuat pilihan samada menerimanya dengan hati yang terbuka ataupun dengan perasaan yang nak memberontak je setiap masa.. tengoklah mana satu yang membawa kebaikan.. anda mampu mengubahnya! aicehhh.. hihi

facebook attention seeker

sangatlah sadis dan kelakar apabila seseorang itu cuba untuk menghebahkan kebahagiaan nya bersama dengan kerja nya kah, insan tersayang nya kah atau apa2 yang berkaitan dengan menyebarkan nya di facebook..

amacam? sedas tak kena kat wajah masing2.. hihi.. sebenarnya, dah menjadi trend kalau angpa sedaq budaya gini.. segala bentuk kebahagiaan yang ada (atau diada-adakan) untuk dipromote ke dalam facebook..nak tau apa fakta disebalik attention seeker facebook edition..


  1. hidup terlalu terikat dengan facebook hingga aktiviti lain terabaikan.. macam addicted jugakla.. tak tengok tak boleh (smash ke diri sendiri sejak berbb).. hihi.. tapi masih sedang cuba mengurangkan.
  2. kebanyakan mereka yang update status2 ala2 bahagia ni sebenarnya seorang yang bosan dengan aktiviti harian dia... boleh kata belum tentu 10 la katakan status dia, ada satu pun yang betul.
  3. online sosial lebih, tapi sebenarnya hanyalah terperap je dalam bilik ataupun kalau hang out dengan memember, menyendiri dan dan tak reti nak masuk dalam geng.. asyik sangat dengan membelek enpon.
  4. ada rasa dendam dengan orang lain dan ingin membalas dendam dengan menunjukkan segala keseronokan kita dengan harapan sidia menyesal dan dengki la kiranya dengan betapa bahagianya kita waktu itu.
  5. cukup ler kot.. tak tau nak tambah apa lagi... hehe
* fb ni sama banyak baiknya kalau nak banding dengan buruknya.. kita je yang perlu buat pilihan tu..