Tuhan bukan hanya ada waktu susah

amboi.. tajuk tu, kalau boleh nak jadikan entry terus..haha.. panjang kan tajuknya.. takpe2, biaq jelas sikit maksud yang nak disampaikan dalam entry nih... =)

perasan tak kalau kita muhasabah diri ni, kita hanya merasakan iman itu, ibadah itu hanya bila kita ditimpa musibah... time2 ginila kita duk cari tikaq sejadah, alqur'an... waktu2 ginila kita merasakan yang tuhan itu ada... astaghfirullah..

sahabat, tuhan itu sentiasa ada bukan hanya di sekian2 waktu.. jangan lah jadi manusia yang tak mengsyukuri diri sendiri.. beribadahlah seperti tuhan itu sentiasa melihat kita.. ingat tuhan semasa tak kiralah bilamana hidup itu baik2 aje, ataupun bila ditimpa masalah..

ibaratnya seperti kita menggunakan agama hanya untuk mengatasi keluh kesah, cabaran dalam hidup.. tak molek gitu kan..

maila renung diri kita ni yang tgh duk senang lenang ni.. sama tak tingginya nilai rasa bertuhan ketika bilamana kita dihadapkan dengan kesusahan? =)

8 comments:

Encik Suami said...

Assalamualaikum..

Patutnye..kite sentiasa ingta tuhan.Bukan hanya bile waktu susah..baru nak igt tuhan kan?

new entry Selamat Hari Lahir – Encik Suami

iZ said...

Biasanya macam tula... Sedaq x sedaq...

auni said...

Allah akan selalu ada untuk kita kalau kita selalu ingat dia..:)

iZ said...

kalau kita tak ingat pun allah akan masih ingat kat kita sebab sifat arrahman dan arrahim..hehe

sedangkan yang bukan islam pon Allah kasih, apatah kita yang beriman..
insyaallah..

cuma jangan leka sangat.. kena usaha juga dekatkan diri denganNya..

EJA said...

Betul tu en iz...ingat 5 perkara sblm 5 perkara..kan kanhehe

iZ said...

Yup.. Penting tu sebagai muhasabah diri, memotivasikan diri...
=)

Che'Li said...

btoi tu...mmg terasa sgt kena batang hidung, ibadah serta kekhusukan sembahyang pun different level bila time susah vs time senang kan...reflect..
thanks Din, a very good reminder!
Selamat menjalani Ibadah Puasa!....semoga ibadah puasa tahun ini lebih baik dan bermakna daripada puasa pada tahun2 yg lepas.

iZ said...

bukan pn je.. entry ni tuju khas buat diri sendiri jugak.. hehe

sound diri sendiri sebenaqnya.. peringatan =)

insyaallah, pn.. moga ramadhan kali ni baik2 buat kita sume...