apa lelaki tahu tentang wanita?

dah lama dah cari buku men are from mars, women are from venus sejak disarankan oleh salah seorang ustaz yang memang che' minati, ustaz hasrizal @ saifulislam.. memang lah boleh dikatakan buku ini bukanlah kitab2 yang biasa dibawa ke majlis2 ilmu, ditulis pulak tu oleh John Gray namun pengisian nya ternyata memang mantop, hehe..

sebelum che mula membaca buku ni, che' sedaq yang pengetahuan che' tentang wanita ini terlalu sikit.. namun sebenaqnya che' tersilap.. bukan nya che' tau sikit tentang wanita, tapi sebenaqnya che' tak tau apa2 tentang wanita, perasaan wanita, cara berkomunikasi wanita etc2..

hehe.. betapa rendahnya pengetahuan kita lelaki2 ni kat luaq sana tentang apa yang wanita perlukan sebenarnya.. akui jela geng.. itulah punca nya che' bila baca buku ni, sambil duk baca sambil duk senyum2 macam kena sindir pulak dengan penulis buku ni..

satu buku yang sangat 2 berbaloi untuk dimiliki dan boleh dijadikan panduan buat mereka yang sudah berkahwin mahupun ingin mencari ilmu tentang cara untuk memperbaiki dan memperelokkan hubungan bersama pasangan..

*  awat wanita ni kompleks sangat ya? err.,dah Allah jadikan gitu.. untuk kita saling melengkapi.. x gitu? =)

14 comments:

Iffah Afeefah said...

bykkan memerhati, membaca, menelaah, memahami, mengenali wanita

tak payah susa

tgk mak atau adik beradik pon cukup

#ehem ehem tak lme lg la ni ye

pwincess Lov3y dOv3y said...

dah bli buku nie?bole la get know something about women.lepas tu baru taw nape pmpuan nie kompleks..hehehehe

iZ said...

iffah>>

bukan senang nak faham tapi bolehlah setakat nak belajar sikit2..
tapi kesian jugak kat kami lelaki2 ni, jika takde rujukan macam buku nih..
memang sampai bile lah x faham2 dengan wanita..hehe

apa yang tak lama laginya nih?=)

iZ said...

bolehla.. tapi buku ni bukan untuk bacaan lelaki je tau..wanita pon, dipersilakan.. banyak rahsia lelaki yang boleh angpa semua tau.. =)

ilafazila said...

bgos..jadilah lelaki yg mengambil tahu tentang perasaan wanita..

iZ said...

payah woo nak faham wanita nih.. satu kitab tak cukup..
kena ada 8 kitab lain wooo ila...haha

Che'Li said...

Baguih tu Din..at least menyiapkan diri tentang ilmu sebelum dugaan yg sebenarnya datang...tu lah dia:- alam berumahtangga.

Yang org pompuan pon sama jgk kena persiapkan diri bcoz for your information bukannya org pompuan sj yg complex...lelaki pon sama sj.
Hehe...tu dia sebenaqnya org lelaki anggap org pompuan susah nk faham...yg org pompuan pulak anggap org lelaki ni susah nak faham, that's whyyyy :"man from Mars & woman from Venus...kui3x... XD

iZ said...

yup, lelaki juga kompleks, cuma kena caranya puan, tau jalan camne nak atasi, faham cara lelaki berkomunikasi, insyaallah.. perkara ni tak lah sekompleks mana..

sedikit info untuk ditambah:-
lelaki tak sedar yang wanita terkadang hanya perlu seorang pendengar yang baik, dan bukan selalunya mengharapkan penyelesaian dari seorang lelaki dan wanita juga harus tahu betapa perlunya cara yang betul apabila ingin membetulkan pandangan seorang lelaki kerana lelaki mempunyai ego sendiri dalam setiap pendirian mereka..


nak info lagi? silalah baca buku ni.. =)

Novelgurl said...

tu la..mmg kompleks.smpai aq y pompuan nie pun x phm r pangai pompuan nieh.hoho.

iZ said...

haaa... ngaku xpe.. dimaafkan...haha

EJA said...

kadang kala kontra itu lebih bagus kan. tak boleh la sama sahaja..kadang kala sikap wanita/ lelaki/ pasangan kita membuatkan kita lebih belajar dan mengenali si dia dan diri kita sebenar..

iZ said...

kalau sama je laki dengan perempuan,
x de cabaran la dalam memahami satu sama lain....
hehe
barulah dalam hubungan, sentiasa ada perkara baru untuk difahami..
ntah2 20 tahun hidup bersama pun, ada yang kita masih tak faham dengan pasangan, yer dak? =)

Fara Ada said...

pun masih membaca buku ni xhabis2 sebab xpaham jgk laki ni...wakakaka
elok la iz pompuan xpaham laki..laki xpaham pompuan...
nk elak gado ke apa mmg xleh lari..
salah sorg kena mengalah...betoi dak?
hehehe

iZ said...

yup..toleransi tu penting.. ego lelaki jangan dicabar..
caring wanita biar bertempat..
kena betul gaya dan caranya..