jodoh? bukan agama semata-mata

zahirnya apabila ditanya mengenai jodoh, biasanya agamala yang menjadi faktor utama dalam pemilihan kan.. normal la kalau agama no 1.. salah atau pun tak? kompem2la x salah..

tapi seringkali kita dalam sedaq x sedaq tersalah anggap mengenai agama itu sendiri.. dengar agama, apa yang terlintas dalam fikiran kita? tentu2la ustazah, ustaz dan sewaktu dengan nya.. memang betul, bila kita dengar seseorang itu mempunyai latar belakang agama yang baik, insyaallah segalanya akan baik, tapi jangan sekali-kali menganggap segalanya indah belaka dan sempurna segalanya..

ada mereka yang dianggap orang agama sebenarnya mengkhianati agama itu sendiri.. agama jika tanpa akhlak yang baik, adalah sangat buruk untuk dinikahi.. misalnya, jika title org agama itu sendiri memiliki sifat baran terhadap isteri sendiri, sombong dengan jiran2, kedekut tahap tera.. sanggup ke untuk dijadikan pasangan seumur hidup?

agama tidak pernah salah.. manusia yang mengkhianati agama itu sendiri.. sebab itulah iz sendiri berharap agar dikurniakan jodoh yang biaqla diri nya orang biasa2, tapi akhlak nya boleh la untuk dijadikan pasangan hidup yang mampu menyejukkan hati, dan menjadi peneman yang setia.. insyaallah..

4 comments:

fasihahhanum said...

sabda nabi s.a.w, dinikahi wanita itu kerana 4 perkara, kerana hartanya, keturunannya,kecantikannya dan agamanya. Maka pilihlah dalam keagamaanya. Nescaya beruntunglah kedua-dua tanganmu. (Bukhari dan Muslim)
jauhlah dr dpt yg baran...hmmm..

iz said...

nape hmmm tuh?
share la sikit.. pedapat fasihah..
moga dapat perbaiki entry kali ni.. tq =)

fasihahhanum said...

kalau yg baran ni, sush sbnrnya. ustzh tahfiz sy prnh cerita. dia pernah bertunang dgn seorg hafiz masa di mesir. tunang dia ilmu agama insyaAllah tggi.tapi jenis yg baran n suka mengongkong. nk keluar bndr dgn akhawat pon dia x bg kalau dia tau.ustzh sy amik keputusan untuk putus n skrg dia dh kawen dgn seorg prostaz, akauntan yg hafiz.nmpk biasa2 ja. tapi ilmu yg ada dipraktikkan. lebih bagus kn?

iz said...

tq fasihah.. satu contoh yang sangat tepat nak sampaikan maksud iz dalam entry ni..
bukan ada je kes gini,
malahan banyak..
mungkin dia org yang biasa..
tapi hakikatnya dier lebih baik utk dijadikan pasangan hidup..
hanya jauhari mengenal manikam.. =)