jfc airfilter ninja 250r

dah lama cheq x hupdate pasal moto kesayangan kan?hehe..x perasan pulak... seb baik ada gakla cerita yang boleh diceritakan dengan si ninja hitam tu..

semalam cheq beli air filter jfc untuk ninja ni.. bukan airfilter ori tak ok , cuma....cumaaa.... hurm, kureng sikit la airflow dier.. rasa macam ada something yang ganggu performance motor.. dah beli air filter tu, belek2 kat youtube, jumpala cara pasang menda alah ni.. ala, x susah pon sebenarnya.. apa lagi.. cuba jaya jela kaedah terbaik..

rupa menda alah jfc airfilter tu
keluarkan airfilter tu dari kotak, bukak fairing belah kanan.. guna screw driver je... satu je pon screw nak kena bukak...

setelah fairing belah kanan ditanggalkan
pastu>> nampak ada   screw lagi tu kan kat tengah2? pon bukak kan aje..

air filter ori yang dikeluaqkan
pastu cuba bandingkan dengan yang jfc.. memang sah2 yang ori ni betul2 halang angin masuk..kalau tengok kat cahaya tu, memang x tembus.. seb baik jfc ni ok sikit...( asal sama je design jfc ngan k&n, misteri2 )

beza kan? 
masukkan balik je dlm tempat tadi...tadaaaaa...siap! senang x?hehe

ngam2 soi je masuk... kena buh minyak sikit nak bagi senang masuk.
siap2 pasang balik, pakej tukar airfilter... apa lagi..mandikan lah ninja ni..dah baru beli waterjet... kena manfaatkan betul2... hehe..

beli sebab salah harga.. tesco letak harga tak update.. hehe
kena tembak jauh sikit.. kuat betul pressure air dier..



p/s: apa lagi yang nak ditukar ya? =)

jika ingin bernikah..

jika sudah sampai seru, sudah bertemu dan menerima jodoh seadanya, jika mampu dari segi fizikal dan mental, jika sudah mampu berdikari dari segi kewangan, jangan lah ditangguhkan lagi, perkara yang baik, buat apa lah nak ditangguhkan, yer dak?

alhamdulillah, nampaknya iz dikelilingi oleh sahabat yang akan melangkah kearah kehidupan yang baru yakni bernikah... syukur, jika itu la niat yang terbit dalam hati diorang, bukanlah setakat nak berpasangan tanpa arah tuju dan memang berkehendakkan untuk menghalalkan suatu hubungan tersebut..

jangan lah dikusutkan fikiran dengan fikiran2 negatif tentang perkahwinan.. insyaallah, adalah rezekinya bila dah berpasangan secara halal ni.. Allah s.w.t pasti akan permudahkan sesuatu perkara jika ia dilaksanakan dengan hanya berharap pada keredhaan nya..

hurm, secara tak langsung, ini adalah motivasi terbaik buat iz untuk menghupgrade diri untuk melangkah ke alam perkahwinan.. sorry utk hubungan tanpa ikatan.. assalamualaikum..

injury time buat wanita

wanita.. bila sampai satu tahap, akan sampai masanya dier akan lalui satu tempoh masa dalam umoq rasa riso dengan urusan jodoh.. bagi mereka yang masih berfikiran positif, insyaallah bukan lah masalah pada mereka..

tapi bagi yang berfikiran negatif, mulalah riso dengan pelbagai perkara yang datang dalam fikiran.. riso jadi andartu lah, tanggapan masyarakat terhadap diri, etc2.. hurm, itulah wanita, terpaksa lalui perkara2 ini..apa yang pastinya, masalah ni bukanlah sesuatu yang mudah untuk dihadapi..

jadi, fikirlah positif sahabat.. jodoh itu pasti.. itu yang Allah s.w.t janjikan. kita ini dicipta berpasang-pasangan.. memang jika masih belum berpunya, janganlah sekali-kali berputus asa.. berusahalah.. dengan istikharahnya, dan janganlah terlalu memilih.. boleh jadi dia begitu tak selesa utk didampingi skrg, mana tau lepas menikah, dialah lelaki yang begitu ideal utk dijadikan peneman seumor hidup, bukan hanya di dunia, insyaallah hingga ke akhirat! =)

p/s: duk kutuk dier hodoh, burok.. tapi jangan pasti sangat.. entah2 dier menikah dulu sblm hang, kerana hati dan perasaan dia serius untuk seseorang yang boleh menerima dia dan mencintai dirinya..kan?

entry santai dengan formspring

hehe.. biasalah hari ni.. xde keja sangat nak dibuat.. bila duk opis sorang2, yang lain ke meeting..ingat saje jela nak jawab(or jawap?keliru,hehe) soalan kat formspring.. so, jom..


* bila bosan? hurm... biasanya kalau bosan x de keja tuh, memang buat menda2 yang at least membunuh rasa bosan tuh.. contoh macam main gitar layan feel sorang2.. bosan ni bahaya tau coklat cadbury.. sebab apa?bosan ini sebenaqnya penyakit bahaya yang boleh memudaratkan.. bila bosan, tanpa aktiviti, anti sosial pulak tuh, akan melahirkan satu penyakit yang lain macam kemurungan.. ooooo..no..no..no.. jangan biaqkan diri anda diselubungi rasa bosan untuk jangka masa yang lama..

* minat main bowling tu sebnaqnya takla.. tapi kalau setakat main2 happy, bolehla..join kan aje.. sebab bowling ni bukan nya apa.. x kuaq peluh kan bila main? lagi puas main badminton.. sejam main badminton = 5 jam main bowling kot...hehe

btw, ada soalan yang nak diusulkan untuk cheq, dipersilakan.. hehe... insyaallah akan jawap bila berkesempatan..

jodoh? bukan agama semata-mata

zahirnya apabila ditanya mengenai jodoh, biasanya agamala yang menjadi faktor utama dalam pemilihan kan.. normal la kalau agama no 1.. salah atau pun tak? kompem2la x salah..

tapi seringkali kita dalam sedaq x sedaq tersalah anggap mengenai agama itu sendiri.. dengar agama, apa yang terlintas dalam fikiran kita? tentu2la ustazah, ustaz dan sewaktu dengan nya.. memang betul, bila kita dengar seseorang itu mempunyai latar belakang agama yang baik, insyaallah segalanya akan baik, tapi jangan sekali-kali menganggap segalanya indah belaka dan sempurna segalanya..

ada mereka yang dianggap orang agama sebenarnya mengkhianati agama itu sendiri.. agama jika tanpa akhlak yang baik, adalah sangat buruk untuk dinikahi.. misalnya, jika title org agama itu sendiri memiliki sifat baran terhadap isteri sendiri, sombong dengan jiran2, kedekut tahap tera.. sanggup ke untuk dijadikan pasangan seumur hidup?

agama tidak pernah salah.. manusia yang mengkhianati agama itu sendiri.. sebab itulah iz sendiri berharap agar dikurniakan jodoh yang biaqla diri nya orang biasa2, tapi akhlak nya boleh la untuk dijadikan pasangan hidup yang mampu menyejukkan hati, dan menjadi peneman yang setia.. insyaallah..

siri 2- masalah susah senyum?

 


  • tajuk ceramah yang sangat simple iaitu 'senyum'..
  • senyum dekat isteri bila balik umah.. jangan nak muram2, tunjuk tensen yang ada.. insyaallah, hilang penat..
  • ikutlah Rasullallah s.a.w dalam apa jua aspek kehidupan.. termasuklah kebersihan dan kekemasan misalnya
  • tips dalam berniaga, senyumlah.. insyaallah maju perniagaan nya tuh..
  • nak2 dalam customer service, lagila dituntut senyuman.. hati yang tengah panas pon boleh cayak..
  • senyum adalah sesuatu yang boleh berjangkit..x caye? cuba senyum kat org lain.. tgk ada reply atau x seyum tu, kih3..