siri 1- adab dalam berdakwah, pada pondan misalnya

video
  • kalau nak mencari ilmu aka belajar, pastikan untuk mencari guru yang betul, bukan hanya main ikut je orang. 
  • jika dalam berkawan, ada dikalangan kawan kita yang berakhlak teruk, jangan larikan diri, menjauhkan diri.. cuba sedaya upaya korang untuk mendekati dia, dakwah dia pelan2.. dalam konteks dakwah, tiada istilah memilih kawan.. tanggungjawab kita untuk menarik kawan kita mendekati islam
  • dalam dakwah, gunakan pelbagai kaedah.. jangan gunakan kaedah kuno, kah3..
  • tambah bila berdakwah, tolak segala fahaman politik.. please!
  • kena berani masuk geng2 tak sekepala, fahami dunia diorang..
  • jangan sekali-kali mengutuk mereka yang jahil.. sebaliknya, malu dengan diri sendiri, sebab x tolong diorang betulkan mana yang betul.. 
untuk siri 1 ini, iz nak minta maaf la kiranya ada yang tersalah, dan harap ditegur la mana yang kurang tu.. memang video2 yang diselitkan dalam blog ini, pendek2 je.. senang nak tgk yer dak, xde buffering.. selamat melayan video ini.. Assalamualaikum.. =)

13 comments:

Mr.Sepet said...

menarik ..

iz said...

tq mr sepet..
sorry la kalau ada yang tersalah ke dlm entry ni..
ya?

fasihahhanum said...

mcm mna, kalau x ckop kuat utk tarik kwn yg berakhlak kurg baik...bimbang kita yg terikut dia?

iz said...

x cukup kuat?
kita kena letakkan matlamat dalam berdakwah..
at some point, kita tau kita dah cuba yang terbaik untuk mengajak dia mendekati islam,dia xnak, degil..hendaklah selebihnya berserah dengan berdoa agar dia berubah..
insyaallah.. x senang, cuba jela.. =)

fasihahhanum said...

insyaAllah. :)

pheetz said...

sedeyh tak dapat tengok video..sabo je le

iz said...

pheetz>>

eh, nape x boleh tgk?
cheq tgk, boleh aje ni..
ke video corrupted..

Umi Anaan said...

thanks sharing vid ni. tengah tengok ni.

iz said...

Umi Anaan>>

tengokla... confirm x nyesal.. sebab x boring =)

Hami Asraff said...

Berdakwah itu ada pelbagai cara dan gaya. Sebaik-baik berdakwah, berdakwahlah secara hikmah.

iz said...

tq bang atas nasihat tu..
insyaallah..

ieda said...

setuju dgn entry nie
insyaallah kita cuba perbaiki diri kerana sebaik2 manusia ialah manusia yg sentiasa merendah diri dalam segala hal ;)

iz said...

yup.. merendah diri jalan terbaik mengatasi kelebihan diri..
agar tak ujub dan wujud takbur dalam diri..