ustaz mesra remaja.

hehe.sebelum teruskan dengan entry ni.. jangan pikiaq bukan2 pulak yer.. mesra yang cheq maksudkan kat sini ialah mungkin kebolehan ustaz2 ni dalam menarik minat mereka yang berjiwa muda (x semestinya remaja,okay!) untuk datang ceramah diorang, dengar rakaman video atau mp3 ceramah2 diorang..

sekarang ni cheq perhatikan kelainan dalam persekitaran orang2 muda ni dalam mencari hiburan. nak tau beza nya bila banyak org muda yang memenuhi majlis2 ilmu yang dulunya mungkin hanya orang2 veteran je yang penuh..betul x ? kan ke sihat environment gini =)

oklah..kita mulakan yer.. senarai ni cheq cuma ambil dari pemerhatian cheq jer.. hehe

Ustaz Azhar Idrus

  • cara pendekatan yang berbeza dengan ceramah yang diselang-selikan dengan pertanyaan
  • lumrah org muda berminat dengan isu2 semasa dan diberikan alternatif untuk bertanya secara direct tanpa perlu beralas bagai
  • mudah didekati di FB.. ramai apa yang pakat melepak kat FB.. memang terbaik ,dalam kelekaan berFB, masih boleh menuntut ilmu
Ustaz Don Danial

  • ustaz ni selalu la muncul dalam tv al-hijrah..rancangan 30 min tuh.. macam pagi2 tu memang ada la melayan rancangan ustaz ni..
  • kelakar semulajadi yang kadang2 tak terjangka.. tau2 tergelak je
  • kalau ikutkan, cara penerangan dan bahasa dalam permasalahan agama dari penonton yang telefon bertanyakan soalan, sangat sempoi dan mudah difahami.. straight forward je jawapan.. tak susah nak faham
Ustaz Hasrizal

  • seorang blogger
  • mendekati remaja dengan penulisan santai buku2 mesra remaja =)
  • ceramah santai dengan pengisian yang menarik minat orang muda
  • selalu dikaitkan dengan ustaz 'cinta'.. tak kekok dalam menasihatkan tentang perasaan.. faham masalah remaja

err...cukupla buat kali ni cheq senaraikan 3 je calon2 ustaz mesra remaja.. ada masa mungkin cheq senaraikan lagi..

sebab apa cheq senaraikan ustaz2 ni? bagi cheq..penting utk kita yang muda2 ni untuk mendekati majlis2 ilmu.. pada sahabat2 cheq yang masih tercari-cari ustaz yang kena jiwa remaja korang, cubalah dekati ustaz2 ni samada dengan mencari jadual kuliah diorang atau nak senang tengok je dulu dalam youtube.. insyaallah, kecintaan dalam majlis ilmu tu akan datang sikit2.. yang penting mula2 nih kena paksa diri la kiranya..lama2.. boleh punya la.. kena start je =)

46 comments:

Iffah Afeefah said...

knp kene readmore?


ustaz y last tu xtau lak

tp us kazim best jugak

sbb pndai wt lawk

iz said...

maksud iffah? readmore..
yela..kan panjang entry ni..
x suke read more function yer?

adwafarahin said...

pendekatan ustaz2 nie buat mudah jiwa remaja nk dekat..tp seriously seronok dgr ceramah ustaz azhar idrus tu..x jemu! :)

iz said...

yeke?ceramah yang kat mana?
rajin yer pegi..memang best..
cuma ada la yang x berapa paham bila ustaz speaking bahasa ganu pekat.. =)

afiqazizan said...

Saya suka dengar ceramah ustaz azhar idrus..lagipun biasa tengok video pasal ustaz azhar idrus dekat youtube..:)

iz said...

cuba hang dengar depan2..lagi best..
haha..
sebab ramai punya lah yang datang ..

RATU QASEH SAIFUDIN said...

30minit ustaz don!!..best!!..suka!!..=) <3

iz said...

kan?
memang terbaik..
segar je mata walau tgk pagi2..
sambil sarapan tu molek sgt la tgk program ni..

susulemakmanis said...

suka ustaz azhar!

iz said...

saya suka juga... =)
ustaz azhar best..
saya mesti pileyyyy..hehe

♥ iekaabid ♥ said...

bagus pendekatan macam tuh..boleh tarik remaja2 zaman skang..btol x??ngee..

alien said...

best ustaz2 ni kan
cara yg santai utk selami jiwa muda mudi skrnag

Kalamhati said...

betul tu..dakwah mereka sesuai dgn remaja kan

iz said...

ieka>>

itula pasal.. petanda baik utk para daie..
sebenaqnya banyak lagi ustaz yang best2..
ni baru 3 .. hehe

iz said...

alien>>
betul tu alien..
pandai diorg cari formula kaji camne nak dekati remaja..
bukan senang woo..

iz said...

betul tu kalam hati..
best.. kalau boleh istiqamah lah dlm mencari ilmu..
=)

محمد رازيق said...

menarik pendekatan ustaz ni bro. terima kasih atas perkongsian.. free2, jmput singgah blog, jmput bc entri HUKUM MANDATORI??

iz said...

sama2 kwn..
pendekatan yg lain dr yg lain..
insyaallah.. nanti gua menyusul kat blog lu..

Cikgu Ma said...

ustaz yg kedua tu tak penah dengar lagi ceramahnya...

jom terjah:
selamat ulangtahun - jom wish ramai2

iz said...

x pernah lagi cikgu?
rugi3.. ada ceramah dier dalam oh media fb..
cuba godek2 tgk =)

Awie Omar said...

NEXT TOP BLOGGER 1 AKAN BERMULA
12 TENGAH MALAM INI (12/01/2012)
NANTIKAN KEMUNCULANNYA

SEBELUM TU MEH LAYAN BACA NI
http://awieomar.blogspot.com/2011/01/10-filem-terbaik-arahan-allahyarham-tan.html

iz said...

ok...on da way ke blog hang.. =)

Awie Omar said...

PERINGATAN UNTUK PESERTA NEXT TOP BLOGGER 1
http://awieomar.blogspot.com/2011/04/next-top-blogger-1-episod-1.html

mas saari said...

melawat peserta next top blogger!
good luck ok..

iz said...

tenkiu mas..
selamat berjaya kat awk juga =)

iz said...

awie>>

ok..bereh..
lets get started..
peace (^_^)

SheyPull said...

Nice blog ya..


Jom tgok kat sini kejap..ade name u la >>> Jangan tak caye ade awie jemput saye..

iz said...

perghh.. nama ak..
ok2.. on da way =)

Emmet said...

wah, entry yang menarik, blog ni pun lawa, keep up the good work! :D

fasihahhanum said...

terbaik~

blog-tips-kurus said...

saya pon suka UAI & ust.Don-pendekatan yg menarik.

*mcm Iffah A, saye > suka tanpa 'read more'. sori yek.. :-)

iz said...

emmet>>

tq kawan.. insyaallah..
=)

iz said...

fasihah>>

tenkiu.. (terbaik tu mcm trademark boboi boy je..hehe)

iz said...

Tip kurus>>

memang diorg ustaz yg best dan sempoi..

*tak suka read more?kena tu ya?
akan difikirkan..tenkiu..

fasihahhanum said...

mcm peminat setia boboiboy ja..hehe...byk kn sbnrnya ustaz yg best2 mcm ustaz kazim, dr jamnul azhar..golongan prostaz pun dah ramai..byk skrg ni, bdk2 muda dh suka majlis ilmu,kan..

iz said...

dak aih..anak buah duk melayan crite tuh,
pakcik dier kena ikut skali ler..hehe
perkembangan yg sangat sihat utk budak2 muda..
hiburan terlalu banyak.. boooooooorrringgggg.. =)

fasihahhanum said...

e ceh~ padahal setiap hari ahad kul 7, kt tv paling depan skali..hehe. tapi, betullah, daie guna pebagai cara untuk mendekati remaja. kan kalau nak lihat dunia pada masa depan, tengok remaja pada masa kini. in fact, semua muslim adalah daie, 'abid dan khalifatullah. bukan tugas ustaz2 ja untuk amar makruf nahi mungkar..kan..:)

Miss Nadya said...

hai pembangkang!!

wah..suka baca entry ini tahu..:)

iz said...

fasihah>>

well said.. =)
agree!

iz said...

miss>>

hai (^_^)..
bisala tuh.. berbeza pendapat..
tenkiu2..

Aisya J said...

suka uztaz azhar tu! :D

iz said...

sape x suka?
hehe..enjoy dgr ceramah dia =)

محمد رازيق said...

thnx bro singgah blog gua. ni gua nak jmput dtg lagi. jmput singgah blog gua, jmput bc entri: BURUNG BIRU SI PEMALU :)

iz said...

blog best.. mesti singgah punya..hehe

irwan miswan said...

gua suke tengok ustaz azhar feat zizan hehehe. memang terbaik. pandai tarik minat remaja untuk menuntut ilmu agama

gua ade komen blog brader kat blog gua. jangan lupe kutok blog gua plak hehe...
jom jumpe jejaka hensem dan gadis cute SURVIVOR

iz said...

diorg memang gandingan ideal..haha
ak tengok pun memang x bosanla..
cuma soalan ditanya x berapa best..hehe

gua dtg blog lu skrg =)