teknologi sudah maju..manusia lebih hebat dari tuhan

wow..kemain tajuk ko kan?haha.. well..terpaksa menulis entry gini sebab manusia apabila berjaya menghasilkan teknologi super power dasyat, akan melahirkan sikap sombong yang melampaui batas..hehe.. tu yang menghasilkan, yang menggunakan pon sama naik sombongnya..haha

ok..pikiaq sesaat apa teknologi yang kita ada sekarang yang boleh kita bandingkan dengan benda paling dekat sekali dgn kita iaitu diri kita sendiri.. senang kan nak bandingkan.. muhasabah diri balik.. teknologi itu baik, bagus tapi masih terbataskan..

kamera mana yang megapixel nya lebih tinggi dari mata kita sendiri?
sensor mana yang boleh manusia cipta melebihi sensor2yang ada pada jari kita, hidung dan perasaan??
komputer mana yang boleh dibandingkan dengan akal fikiran kita2 nih sebagai manusia yang lebih kompleks sifatnya???


jadi sedaqla.. kemana pon kita melangkah, apa jua inovasi yang di mulakan, masih tetap ada keterbatasan nya..jangan hingga kesombongan ini meneggelamkan keinginan fitrah akal dan hati untuk merasakan nikmatnya hidup beragama friend! ok.. entry santai kali ni..

acer  aspire s3 mantop jugak kan?hehehe... notebook oh notebook.. =)

10 comments:

Awie Omar said...

NEXT TOP BLOGGER 1 EPISOD 2
DAH ADA.
http://awieomar.blogspot.com/2011/04/next-top-blogger-1-episod-2.html

iz said...

wawa...cepat je segmen ni berlalu..
tup2 episod 2 dah?
hehe

mas saari said...

kadang2 kita tak terkejar teknologi ni kan? makin canggih..

iz said...

tau xpe mas..
cuba la keja teknologi, enfon misalnya..
memang keja sia2..
paling lama enfon boleh tahan berapa lama la sangat..
terus ada yang baru.. =)

Iffah Afeefah said...

terase

sbb br nk brjinak2 dlm kecanggihan ni

iz said...

eh.. xpe iffah..
teknologi x pernah salah.. bagus..
yang salahnya manusia yang menggunakan, yang dimaksudkan kat entry nih..
kalau teknologi terabaikan,
jadi katak bawah tempurung pulak..
=)

fasihahhanum said...

dunia hujung jari.tapi masih dgn bantuan Ilahi.

iz said...

fasihah>>

yup...betul...betul..betul..
hehe

fasihahhanum said...

upin ipin~hehe... skop teknologi tu besar sbnrnya...ye x?? it really depends on people who handle it...contohnya teknologi nuclear, niat baik, jadi ubat, niat x baik, jadi bom yg memudaratkan.. :)
*just nak share opinion*

iz said...

yup...betul3..
terpulang la nak ke arah yang baik ke arah membinasa..hehe