boringlah pergi masjid..

anggap la diri ini handphone.. tak kiralah canggihnya, harganya mahupun design nya.. cuba bayangkan sekiranya handphone itu tidak dicharge sepenuhnya bila bateri nya kosong ? takda makna lagi kan menjadi handphone tersebut.. tak dapat berbakti.. menelefon...berbbm apatah lagi(*tiba2)..hehe

samalah manusia sekiranya tidak menyegarkan hati dan jiwa dengan kebasahan air yang mengalir ibaratnya apabila berada dalam majlis ilmu.. please..please!! jangan jadi begitu skema sahabat.. majlis ilmu itu bukanlah bermakna hanya duduk didalam masjid berjubah dan berkitab.. untuk kita2 yang jiwa muda remaja nih, tak salah sekiranya diluaskan perspektif mencari ilmu itu.. radio, youtube, buku dan facebook misalnya.. sentiasa ada ruang untuk mencari ilmu,duniawi mahupun ulhrawi..

jadi pilihlah bro, pilihla untuk menjadi pencinta ilmu tak kira apa jua pangkat dan kelebihan kekurangan yang ada dalam diri.. akal jika tidak disegarkan dengan majlis ilmu, ibarat batu permata yang diselaputi habuk dan kotoran.. chill.. entry santai pagi jumaat  =)

21 comments:

eszyamin said...

orait..moh le kite mengumpol ilmu..

iz said...

moh ler.. malam ni jom..
masjid muadz bin jabar.. hehe

btw, fakhri khairi..apsal comment ko x kuar eh kat sini.. ak dah publish daa..

EJA said...

salam ziarah..sy setuju dgn kamu..hehe carilah ilmu dimana shj yg penting tak bertentangan dgn syariat islam..

iz said...

benar..hehe
tapi itula.
adat mencari ilmu..kena kena dengan gayanya.. biaqla berguru..kang sesat pulok..=)

AZIE said...

woah suka la perumpamaan handphone tu! hehe, Baguslah kalau ada orang lelaki berfikiran macam awak. :) Jangan lupa singgah blog saye okay!

iz said...

azie>>

mesti singgah punya,..
err...lelaki ke perempuan ke sama je..
bab ilmu dan amal, takde soal gender..kui3..

fakhri khairi said...

pegi masjid tu sumpah tak boring, byk manfaat especially kalau ade penceramah dr luar dtg. tp masalanya malas. kemalasan tu dah macam racun yg semakin merebak

fakhri khairi said...

btw, yg sebelum ni aku komen kat older entry kau la haha. entry ni aku baru je bace :)

iz said...

fakhri>>

mlas tu oenyakit kronik bro..
samala ak kadang2..haha
tapi kena lawan gak rasa malas ni.. bahaya maa..

L said...

nice en3 nih.. thumns up..=)

jom hayati..=)
lolz-l.blogspot.com/2012/01/amanahnyer-sahabat-rasulullah.html

iz said...

mr L>>

worait.. visit ur entry now..
up2 and the way.. =)

Awie Omar said...

itulah... bila dah ada kemudahan macam tu, ilmu xnak cari, benda yang lain lak nak cari. anyway, nice entry.

iz said...

tq awie.. =)

Awie Omar said...

Iz, nape tiba2 nak tarik diri?
sebab apa boleh tahu? dah fikir masak2 nak tarik diri ni? harap balas mesej ini. apapun keputusan iz saya hormati dan menerimanya.

iz said...

ang ada facebook awie?
kita pm kat sana..
ada sebab yang x manis pulak kalau kongsi kat sini, yer dak?
hehe..
btw, gudluck ngan contest ni..
memang nampak la usaha ko dlam dunia blog.. =)
respek laaa...

Awie Omar said...

Tidak mengapa Iz. Aku menerima dgn hati terbuka keputusan kamu. Aku akan umumkan pada entri minggu ni. Apapun terima kasih banyak banyak sebab sudi join segmen ni :)

Khairiz said...

that right bro :)

iz said...

tq awie..memahami..
btw, blog ko ak tetap singgah gak..
don't worry..haha

iz said...

tq khairiz.. =)

L said...

huuu,, biler nk hupdate lg bro??

jom baca sebentar jep..
http://lolz-l.blogspot.com/2012/02/sila-baca.html

iz said...

ok..ak hupdate skrg gak..haha
jap pikiaq tajuk sat..