tips memandu kereta

dah berapa hari x update blog, keluar topik gini..haha..sabo jela.. tapi tetiba nak bagi cadangan cheq pada pemandu2 kat luar sana..

antara yang berbahaya bila bawak kereta ni, cheq point out mana yang penting ya..
  1. blind spot.. ini kenapa kita tak boleh bergantung harapan(cewahh,dramatis) pada cermin sisi 100%..amat berbahaya, terutama nya bila ada kenderaan betul2 bersebelahan dengan kereta kita..kereta mungkin kita boleh jenguk kat tepi,nampak..tapi motorsikal, kebiasaan nya akan miss..
  2. yang kuning tu, bukan blindspot.
  3. teragak-agak.. boleh jadi bila memula bawak kereta ya.. bila mula bawak kereta, kita masih belum boleh meng'agak' keadaan sekeliling kereta.. jarak kereta dengan kenderaan di sekeliling..haa..ini bahaya!
tips seposen dari cheq..
  1. biasakan diri dengan memandu kereta dengan kekerapan yang lebih.. kalau rasa kurang yakin, bawakla abang ke,abah ke duk kat sebelah.. biasakan diri dengan mengenali kereta yang kita bawak.. time nih, bawak dalam taman pelan2 pon takpe.. nak bagi biasakan diri dulu..
  2. jangan rasa cemas bila menghadapi kecemasan ketika memandu.. rileks..bila memandu, bila kita cemas sebenaqnya x membantu apa pon.. kadang2 situasi akan jadi lebih merbahaya..
  3. kalau blind spot tu, cuba beli cermin tambahan tu, lekat kat side mirror.. boleh la nampak kenderaan kat tepi.. jangan pening sudahlah..hehe.. banyak sangat cermin yang nak ditengokkan..
  4. baca doa sebelum naik kenderaan. paling penting antara semua..
bukan panjang pun kan?hafal kejap je (^_^)
oklah..sekadar dari pengalaman cheq dalam memandu kereta..tak lama pon.. baru 4 tahun tapi hampir tetiap hari juga la bawak kereta sejak dapat lesen.. seb baik sekarang bawak moto je.. hehe.. ada soklan?

28 comments:

Nicaa said...

tima kaseh tip-tips tu :)

cuti sem karang baru nak amek lesen. huahua. lambat an..

iz said...

aiceh.tips la sangat.hehe

takpela..yang penting jangan bertangguh Nicaa.. =)

RATU QASEH SAIFUDIN said...

bg tips yea..hihi..kat kete PENAH letak cermin bulat tu~sbb mama soh letak~seminggu dok shahalam..balek je sg buloh..daa xde cermin tu..abah cabut!..semak katanya!..sabar je laa...=P

iz said...

actually, betul pong..hehe
bila dah lama bawak keta..tau camne nak atasi blind spot tuh..
banyak2 cermin memang pening nak tgk mana satu..hehe

sayang amira said...

hee tips macam mana na masuk parking kereta :D cuma confius na pusing stereng ke kiri ke kanan . serius confius gila . memang basic pun tak reti . memang tak reti bawak pun ==' tengok tayar kat side mirror tapi ta nampak tayar pusing mana . haha

iz said...

oo..sebenaqnya utk reverse parking ni kena betul2 ulang banyak kali buat..kalau x yakin, biasakan reverse parking yang takde kereta lain kiri kanan..
kalau nak lepas lesen dulu, amal kan kira tiang time reverse tu nanti..

membantu x nih?hehe

sayang amira said...

hee memang mia tengah amek lesen punn :D tiang semua okay cuma cuma cumaaa , kalau na undur , stereng kena pusing kiri ke pusing kanan ? hee . :)

iz said...

bergantung posisi..hehe
hurm..nak cakap susah juga..
kena tunjuk =(

Citarasa Rinduan said...

salam ziarah iz..
terima kasih sebab sudi ke blog kak ayu
siap syer entry ttg cara pemanduan..
dulu masa baru nak belajar, sis mmg akan study tanpa membawa kereta..
mujur lulus

hehehhe

sayang amira said...

ouh okay okay :) tape tape . terima kasih :)

iz said...

first try amik lesen lulus tu kira terer la tu kak..hehe

bila dah lulus ni baru la dapat 'kaki' org kata.. senang nak kemana pun..

iz said...

Amira>>

gud luck eh amik lesen..
sama2.. =)

Iffah Afeefah said...

Xde soklan. Cumenye nek mto lg bhye kot

iz said...

sama je risiko nya bila dah kat jalan nih..hehe

Nelly The Strange said...

maceh bagitau . nelly dah 18 . tak ambik lesen lagi hahaha

tahun depan baru ambik . :p

L said...

hehe.. aku gila bawak keta... tq utk tips nieh.. huuu

jom baca kejap..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/12/aku-sayang-parent-aku-korang.html

iz said...

Nelly yang pelik>>

yeke...saya dulu umoq 18 amik dah..
dahla duit takde time tuh..abis gaji seulan keja jusco pas spm..haha

iz said...

L>>

gila bawak keta takpe...
jangan org gila bawak keta udah..haha
ok..lompat ke blog mu..

FiZ said...

yg blind spot tu...mmg bahaya...kadang2 mmg tak perasan...tgk2 dah ad kete kat tepi...huhu

.........cP~ said...

thanks for your comment. Haha. Dah macam naik sasau duk rumah lama-lama. Anyway- good tips. tapi, saya tak reti bawak kereta pun. hohoh

iz said...

fiz>>

tau xpe..mula2 dulu bawak keta.langsung x tau wujud blind spot..
sebab tu klau nak tukar simpang, jangan lju sgt..
masuk pelan2..kurang2 kalau ada keta kat tepi, sempat dier hon balik..kan?

iz said...

cp>>

yeke?xpe..pelan2 bawak..amik lesen..
dah ada lesen,asyik bwk keta..malaih pulak nak drive.rasa cam nak duk belakang je..hehe

Finaz Jaafar said...

wahhhh ni dah macam boleh jadi instructor blaja kete ni..hihi
kte xda lesen lagi laaaa=(

iz said...

hehe..xderla sampai jadi instructor..
apa lagi tunggu..wat cepat2 lesen..jangan bertngguh..hehe..
senang je..

Nalisa Syahira said...

tgh ambil lah ni , hari tu test komputer fail , dpt 41 , argh , lagi satu je nak lulus .

iz said...

la, yeke?? hehe
sabaq naaa..
biasala tuh.. ujian.. ni jawap gopoh sgt ni..
ingat lagi dulu jawap ujian tu.
dpt 44.. lega sgt2.. cuba lagi ya..
jgn putus asa..

afiqazizan said...

Terima kasih sebab kongsikan tips2 ini..saya memang kurang yakin bila bawak kereta ni..lagipun jarang bawak kete..:)

iz said...

jarang bwk keta?
oo..kiranya dah ada lesn la nih..
baguih2..