menikah, sesuatu yang menyusahkan?

alhamdulillah..segalanya dalam hidup kini nampak lebih teratur..syukur pada Allah s.w.t.

lama rasanya tak dapat belek2 blog ni..ntahler.. masa pun betul2 rasa makin terisi.. mungkin saja jela meleraikan diri daripada internet.. hang ingat senang? =) cuba ler.. susah woo. diam tak diam, rasa terikat dengan dunia internet kan.. nasihat cheq, cubalah kawal rasa untuk sentiasa online tu.. dapatkan kehidupan yang realiti kat luaq sana.. macam biasalah.. apa jua dalam hidup kita ini hendaklah dikawal.. jangan berlebihan, kan?

hurm.. semalam, jiran wat kenduri, kenduri kawen.. umoq pengantin pon sebaya dengan cheq.. x sangka, kawen dah beliau.. mungkin jodohnya sampai dulu.. alhamdulillah.. bukan senang nak tengok lelaki yang berkahwin awal ni kan? sebab apa, cheq pon tak pasti..

apa yang cheq pasti, jika ada yang berkenan, eloklah dipercepatkan urusan pernikahan itu.. jangan bertangguh sebab yela.. bila dah terlalu kerap bersama dalam keadaan masih belum sah, banyaklah bisikan2 yang timbul.. elok niat nk menikah, tup2 terus tak jadi.. atas sebab orang ketiga ke, rasa bosan ke, dan macam2 lagil..

menikah ni perkara yang elok cuma mungkin adat dan penambahan istiadat yang asalnya dari mana, membuatkan pernikahan itu terasa sangat susah untuk dijangkau.. betul kan? bersabarlah.. kita ok je, cuma orang tua yang mendesak.. memang kena ada win2 situation.. oran tua tak terasa, dan diri sendiri tak terhimpit dengan masalah kewangan..

err..apa motif cerita topik gini ni?haha

22 comments:

eszyamin said...

tak sabar nk kawen...

iz said...

amboi..kemain..haha

Cikgu Ma said...

nak kawen jugak...x lama dah nak 30...

iz said...

apa lagi cikgu..
merisik la mana2 lelaki yang berkenan utk dijadikan suami.. =)

Citarasa Rinduan said...

ehem..
patutlah lama tak nampak.. hehehhe

iz said...

eh..kak..
apala agaknya difikirkan nya tuh..hehe

Awie Omar said...

Assalamualaikum / selamat sejahtera
Terima kasih sebab sudi follow blog AWIEOMAR
dan sudah tentunya saya dah follow blog
saudara yang amat menarik perhatian ini.
Ada tak baca entri yang saya post di bawah ni?
http://awieomar.blogspot.com/2011/04/next-top-blogger-pengenalan.html
Niat sebenarnya nak pelawa saudara
untuk menyertainya. Harap sudilah turut serta.
Kalau sudi nak jadi peserta - maklumkan saja di ruang komen
entri kamu di sini (saya akan tengok balik)
atau komen saja di blog saya.
Jika tak nak pun takpe. Maklumkan macam tadi jugak.
Atau kalau tak nak maklum balas pun tak
mengapa - saya anggap kamu tidak mahu menyertainya
selepas dua hari mesej ini di kirim.
Anyway, terima kasih kerana habiskan baca.
Saya akan tunggu keputusan anda. PEACE.

iz said...

insyaallah.join bro..
sorryla kalau lambat reply..
koje...hehe
btw...gud luck eh, utk segmen menarik nih =)

NAZRUL AZAT said...

mau tapi xde yag mau :-(

iz said...

aiceh..awatnya bunyi macam sedih ni..
kite kenalah berusaha bro..istikharah tu penting..
jangan sekali-kali putus asa.. yer? =)

RuMaH TuA said...

Assalamualaikum,,

Kena musim2 cuti ni, ramai duk post dalam blog psl jodoh nikah. Kena tempias la kot? (^-^)y


"Moga Allah kasih"

iz said...

tempias ke tak tempias..
sampai jodoh.. teruskan aje.. hehe

Awie Omar said...

Terima kasih Iz. Anda telah disahkan sebagai peserta NTB musim pertama. apa2 hal nanti akan dberitahu kemudian.

iz said...

tq awie..
tak pernah join nih.. hehe..

Princess Peanut said...

IZ plak bla?hehe...

iz said...

besok..haha..
mana ada sape lagi..
nak wat camne...
tangguhkan dulu la.. =)

Princess Peanut said...

owhh..yeke,congrats!
jgn lupa pggil taw hehe..
cpat2 la cri calon tuh =)

iz said...

insyaallah..
puteri peanut bila pulak??
hehe =)

L said...

hehe.. besok jugak aku kawin.. haha

jom tgk falsafah ni kejap//
http://lolz-l.blogspot.com/2011/12/kekasih-hati.html

iz said...

wa ko.. haha..
besok kawen?
senang je kan.. eloklah tu..
nanti ak follow up entry ko yer :)

AdiaLuze said...

Dulu masa nak kawin, kata ngan mak nak nikah ngan wat kenduru selamat je, tapi mak kata, nanti apa sedara mara cakap. Tak pasal2 kena fitnah dah 'ada isi' seblm kawin.. huhuu .. Nak tak nak, ikut la jugak adat .. anak sulung la katakan ..

iz said...

hehe..itula org kita..
mengata tak hengat..
hal org lain disibukkan..tambah saham dosa..
sebab itula zaman sekarang, nak menikah pun kemain payahnya..
kena pikir hal org itu, org ni..
adoyai.. ;)