Ke Sg gabai dan cerita tanpa tenet..

Tadaa.. Kembali menghupdate setelah sekian lama menyepikan diri dengan dunia internet.. Bukan hape.. Habis modem kat umah ni short kena petir kot.. Dengan pc2 skali pon rosak.. Takpela.. Saba jela.. Nak buat camne.. Dah ajal la tuh modem ngan pc.. Mintak baru mungkin?? HahA

Aritu adalah join konvoi dengan radzif dengan edan.. P mana?? Sungai gabai yang kat langat tuh.. Err.. Rasanya kan, manusia ni memang fitrah dia akan kembali pada natural la.. Kan?? Hehe.. Mana melawat berjalan ke hape, mesti nak jugak ke sungai.. Alam semulajadi.. Sejuk pulak tuh..berendam leh tahan lama gak... 2 jam je boleh tahan.. Pastu kecut abis sume.. Haha.. Menggigil naik atas pastu makan nasi paling sedap dalam dunia.. Nasik free, nasik kerabu special edan blanje.. Jasamu dikenang edan.. HahA..

Tapi kan, dalam seronok2 tu, ada sedihnya.. Huhu.. Sedih tengok nasib bangsa kita kat sana yang berperangai hampeh.. Tgk anak2 gadis melayu yang dengan buayafriend masing2.. pakaian?? Masyaallah.. Hai.. Apalah nak jadi ngan adik2 kita ni.. Tambah yang gadis2.. Mana la p sifat malu korang wei??

Iz betul2 berharap yang bakal isteri iz nanti terpelihara daripada dipegang dan dinodai oleh jantan lain.. Susah nak percaya gadis zaman nih.. Iz pasti masih ramai yang masih menjaga kehormatan diri masing2.. Insyaallah..

*gamba balik keja upload.. Boleh ya?? =)

jangan berdebat soal jodoh bro.

camne dengan perasaan korang dan tindakan korang bila berdebat dengan mak ayah korang tentang jodoh??

wuisy..mau tersedak mana yang tibe2 baca pedahuluan gini kan?haha... saje je xder angin,teruih dengan isu gini..okla..mungkin ada yang samar2 dengan pendahuluan gitu..kita bagi contoh sikit..boleh?ok..kalau gitu..cuba bayang satu situasi yer macam contoh yang iz bagi nih..

contohnya bila korang ditanyakan tentang perkahwinan.. bila si emak bertanya bila nya nak kawen?? korang pon balaslah..ala mak..muda lagi kot..kerjaya pon x kukuh lagi..lagi pon muda2 nilah nak cari aset buat masa depan..yer tak?

at last, dibalasnya mak korang dengan jawapan yang sempoi sesempoinya..si emak membalas kembali dngan spontan nya,'hang nak tau,perkahwinan tu sendiri akan membuka pintu rezeki..dan aset yang paling berharga dalam dunia ini adalah isteri yang solehah dan anak2'..masyaallah.. x terdiam korang?haha

jadi kesimpulan untk entry cinonet kali nih, silalah jangan berdebat dengan mak hangpa.. diorang lebih berpengalaman.. =) btw, segala cerita kat atas ni rekaan semata-mata.. tiada berkait dengan yang hidup maupon yang telah pergi..cewahhh..hehe..

ada nak tambah pape?debat korang dengan mak korang pulak..haha..

konvoi raya 2011 (awas,gamba banyak yo!!!)

fuhhh..letihnya tak abis lagi..cuma yela,  nak berupdate blog ni pon perlukan tenaga yang mantap!!! hehe..jadi haruslah berehat secukupnya hari ni,manfaatkan betul2 lepas balik beraya konvoi semalam ke utara.. meriah, best nya? toksah habaqla..memang terbaikla.. biasa lah.. dengan perangai dan otak bebudak dkm nih...haha..tak boleh dipertikaikn kesengalan nya bila berjumpa lepas lama terpisah..cewahhhh..haha

yer, pukul 5 pagi!
tu dia..sesi bergambar bermula dari pukul 5 pagi..haha..saba jela..yela..kitorang gerak dari kl pon dah 5 pagi..takmo lewat sampai kat rnr rawang pukul 6 pagi.. alhamdulillah..semua pon jenis manusia punctual.. takde la lewat nak mulakan perjalanan..pakat solat jemaah, pastu teruih sarapan.. kemain lagi sarapan..makan telur separuh masak..pastu tak lalu..haha..

belajar cara guna kamera cara yang salah..haha

then dalam kul 10 lebih kurang gitula,sampai kat bagan serai..rumah pertama yang diserbu..Azmy Firdaus.. kat sini makan,toksah cakapla..dahla mantap,sedap betul.. perut memasing kemain lagi dah lapo..apa lagi?bedal!! haha..mesti tuan rumah takut menengokkan gaya makan kitorang..terutamanya cara makan mr Comel and Zaki..haha..Jangan tegur!!!kui3..dari sana teruih p ke umah comel..tapi tersinggah taman dekat zoo taipin la pulak..takpe2..layankan aje..


antara gambar2 yang sempat di snap kat taman apa ke nama tu..sebenarnya ada ribuan lagi gamba..tapi xpela..banyak sangat gamba nanti, takleh panggil blog dah..kena panggil album gambar pulak,kan?haha..jadi makanya, simpan gamba2 yang lain dalam komputer..tuk tatapan sendiri jela..hehe..kat sini je berapa lama..macam2 menda jadi..siap sesat bagai dalam pekan taiping..sebabnya?hehe..salah iz sendiri..sebab dengan yakin dan pastinya, p follow keta ntah sape ntah..seb baik tak jauh lagi ikutnya..sempat lagi la isi minyak ngan isi angin tayar sementara duk sesat tuh..

berjalan sampai tercabut selipar tuh..hehe
ha..ni nak kenalkan juru gamba rasmi kami,En Fareez.. beliau merupakan jurugambar professional yang dimana hasil kerja dier diiktiraf sebagai 5 bintang..hehe..sama2 belaja tangkap gamba selalunya guna kamera dier jela..yerla..cheq ni belum mampu nak ada kamera sendiri..yang ada cuma la minat semata-mata..hehe..takpe..akan diusahakan jugak..nak sangat pakai DSLR..hehe..

dari rumah azmy>comel>ery>chawie>kiwi>lehud..smua ni ambil masa dari kul 5 pagi sampai la 1 pagi..kemain lagi kan?nampak benar jalannya tuh..mengikut data dari GPS mr Edan, jarak lebih kurang 700++ km gakla konvoi tahun ni..hehe..patutla letih badan..dalam perjalanan segar je..

yer..gamba sendiri perlulah dibesaqkan..tuan blog katakan..sorry!hehe

disini waktu sampai kampung dah..bukan kampung cheq ya..ni lah kampung mr chawie..oh,lupe pulak nak gtau..chawie ni pon member iz..rakan blog jugak..tapi dier nya blog bukan macam iz nih..ramai dah follower..siap tunjuk cek nuffnang dier lagi kat cheq..wow..mantop earning dier..hehe..leh la wat duit raya..nak serius macam dier, tak boleh lagi..iz lebih ke arah nak dekatkan diri dengan rakan follower..bukan duit yang dicari,komen yang satu pon cheq hargai sangat2..hehe..

sebahagian yang join..hehe
maka yang depan yang interframe itulah pengarah program kali nih..nama sahabat ni lehud..memang kedekut mamat ni..kedekut timing...haha..setiap rumah kalau dier tak bangun,pakat melepak tak hengat dunia la jawapnya..hehe..btw..must admit..memang seorang pengarah program yang baguih..takdak cacat cela langsung prongram konvoi tahun ni..semuanya perfect..hehe..thumbs up mr lehud..tahun depan hang jadi pengarah program lagi ya.. setelah dilantik secara rasminya oleh mr penghulu, en ery.. kata nya tahun depan nikah..apa lagi..pakat serbu la kenduri ery..amacam lehud.set??


eh..novel ke update entry nih..kemain panjang nya?nak buat part2 selalunya memang takdela sambugan nya haha..sorry yer geng,kalau entry ni terlalu panjang untuk manusia normal membacanya..biasala..excited kemain dapat join konvoi gini..kenangan seumur hidup yang perlu diabadikan dalam blog..kalau x hupdate,lupa gitu jela..nak buh gamba lagi tak?jap..buh lagila sekeping dua..hehe..kejam nya..banyak toi gamba nya..

keletihan memandu.
ya..disini disertakan gamba pemandu keletihan yang sempat disnap pada pukul lebih kurang 12 malam..time ni letih dier...fuhh..tak terucap dengan kata2..rasa macam nak terlelap je..seb baik ada co-pilot..en fareez sebagai penyelamat..nak harapkan falah?haha..toksah mimpila..tak reti bawak auto kunun..kui3..layan kan jela..tapi letih falah, mengalahkan driver..haha.


errr..cukupla setakat ni..hurm..apa yng boleh dikatakan dengan konvoi ni?tersangatla best melampau sehingga menjilat jari..hehe.terbaik la dengan segalanya..trimas kepada geng2 utara yang sudi menjemput kami datang umah..hangpa punya turn ya tahun depan..jangan lupa pula..hehe..ada masa dan kelapangan,insyaallah,jumpa lagi..moga persahabatan kita kekal hingga akhir hayat..insyaallah..amin.. assalamualaikum..

pernah x?

  • pernah tak dalam hidup korang, ada sehari di mana hari tuh, hari korang tak pernah fikirkan apa masalah pun, hanya mengingati yang indah2 sahaja, bersama keluarga atau orang tersayang, teman yang lama x berjumpa??
  • pernah tak, korang rasa begitu terpilih untuk mempunyai teman2 yang baik dan memahami diri korang??
  • pernah tak korang rasa, korang patah balik zaman kanak2, x terbeban dengan tanggungjawab di sekeliling korang dan happy tanpa ada apa pun masalah walau untuk beberapa minit dalam hidup?hehe
  • pernah tak teringin nak main menda2 yang tak pernah anda main waktu zaman kanak2 korang, walau malu nak main menda tu balik time korang dewasa??
ini semua cheq lalui semalam!!haha..nak tau ceritanya??ni nak cerita la nih..hehe

semalam kawan2 kelas cheq maila beraya..kami ni memang rapat kemain la..sahabat la katakan.. sekali mai, haaa..amik kau... syok woo..meriah abis satu umah.. mula2 datang beraya,biasela..makan2 kuih,nasik...last2 masing2 duk terbaring dalam bilik,kekenyangan, kepenatan selepas seharian beraya keliling selangor..haha..

so dalam duk baring2 tuh..ada la yang bagi cadangan yang bernas...p fun fair belakang umah nih... p la ramai2 duk jalan kaki p..macam nak p beraya pon ada gak..haha..

kat sana duk main menda alah keta nila..bestnya, fuhh..terasa puasnya..seumor hidup x pernah try lagi..ni la first time main..yela..kecik2 takde peluang nak main..saba jela.. main sampai berpeluh2..injured pon ada..haha..  korang pernah main x?


err...sekali sekala jadi separa matang, budak2 best jugak rupanya...hehe..  btw.. jom main lagi sekali.. haha.. apa?? xpernah main??kesiannn..hehe (eksyen sat seminit,haha)

jika dlm hati masih ada cinta terhadap Agama

kadang2, gua terfikir..sebenaqnya apa yang gua cari dalam berblog? semua sibuk mengejar trafik.. semua sibuk mencari berita2 terkini,perkembangan artis...

dari pemerhatian gua yang naif ni, gua perasan yang apabila entry yang melibatkan gosip,cinta dan sewaktu dgn nya, memang masyuk lah visitor yang mai menyinggah.. dan apabila entry yang melibatkan dakwah dan peringatan, dipandang sepi..haha..fact.. pahit tapi benar..

ingatlah sahabat.. tak salah untuk bercerita tentang apa sekali pon(namun ada batasnya)..selitkan sedikit peringatan, walau xkanlah menyumbang trafik menggila pada blog hangpa.. namun biarlah bermanfaat untuk hangpa kat 'sana' nanti.. mintak ampun naa,kalau ada terkasar bahasa.. (^_^)

bila populariti menenggelamkan identiti diri, dan matlamat hidup,segalanya diletakkan ke belakang untuk mengekalkan populariti tersebut :(

modifikasi ninja 250r


err..kembali ngan entry bergambar..semestinya bukan sesi wordless wednesday ok..hehe..sila jangan salah faham yer..

saja jela wat entry ni..sebagai kenangan untuk cheq bila dah tuo2 nanti nak belek2 tengok baca entry2 lama..ke anak cheq ka,cicit cheq ka nak baca..(kalau dipanjangkan umoq..)

ni la antara modi awal yang cheq buat kat moto cheq..modi2 biasa je..2 menda yang difikirkan awal2 sejak beli..memang plan awal lagi nak tukar 2 part ni..

  1. yang part no 1 tuh, ekor mau tukar..ekor standard ninja agak kureng sikit di pandangan mata cheq nih..tu yang order dari seberang (indonesia,dr sis rika)..order,sampai je pasang sendiri.. tak susah mana pon nak pasang..dalam 6 jam je duk belek menda alah ni..haha..sabo jela..org takde pengalaman la katakan.. harga pon murah.. RM 150.. 
  2. menda alah ni dinamakan radiator cover..penting..antara part yang perlu diutamakan sebab apa? sebab dier sebagai pelindung radiator.. kang tak pasai2 kena batu ka,apa ka, nyesal tak sudah..haha..baik la pasang awal2..murah pon murah..beli dari bos Kirana..pon dier amik dari seberang.. RM 80..
  3. part no 3 ni special sikit.. tukar bukan pasal apa pon..sebab yang asal telah dikorbankan oleh seorang wanita yang cuba nak angkat  moto ni lalu jatuh gitu aje..huhu.. seb baik wanita tu tak cuba bawak lagi moto ni..baru naik je.. takpela..nak buat camne..kena ganti..amik yang nih..elok sikit..boleh laras. cari kat jalan sentul..rege,RM 300..
dalam duk jumpa geng2 moto ni..apa yang cheq perasan, dah bertambah golongan wanita yang berminat dengan dunia motor2 ni..zaman dah berubah ka? hangpa tak takut ke naik moto nih??hehe