tutorial menjadi pendengar yang baik!!

arghhh..cheq terpanggil nak ulas bab ni sebab bunyi nya mudah tapi sebenaqnya memang kena belajar perkara nih...mendengar?memang senang je bunyi nya tapi sebenaqnya bukan senang..perlukan skil dan perlu praktikkan selalu..hehe..

serius..perkara ni agak penting wooo...bukan mudah menjadi seorang pendengar yang baik...tambah la kalau untuk menjadi pendengar dalam konteks kawan, keluarga, mahupun sesama suami isteri.. cheq cuma boleh ulas perkara nih dari perspektif pandangan iz..hehe..macam biasala..mungkin pendapat hangpa berbeza,yer dok..

err..buat dalam bentuk point lah..boleh?sat na..

  • seorang pendengar yang baik tidak semestinya menjadi patung yang senyap sunyi,tanpa pernafasan..ini x, kadang2 bila kita nak luahkan sesuatu tuh, yang mendengar,dah macam tunggul kayu pon ada..haha..maaf la kalau kasaq sangat bunyinya..tapi,benar kan? tambah kalau wanita,dier memang suka meluahkan dan berkongsi masalah,..memang dier expect kita utk dengar.,walau dier taknak pon jalan penyelesaian nya kadang2..betul x?ke salah..haha..tapi yang mendengar,janganlah senyap jeerrrrrr..layanknlah dengan memberi pendapat..biaq nampak komunikasi 2 hala, takla kekok situasinya nanti..ok!
  • jangan alihkan topik yang dibincangkan dengan isu2 yang x berkaitan...contoh?hehe..orang tu dok pongpang2 cerita pasal hubungan dier dengan keluarga yang berantakan,kita boleh bantai menyelit cerita pasal roti john bazar ramadhan bangi yang x sedap.. spoil mood,teruih  tak jadi luahkan perasaan...
  • jangan lah duduk jauh2 sangat..dah macam mesyuarat lah pulak..duk dekat2..biaq ada body contact (*awas,lelaki sama lelaki,atau suami isteri sahaja..bukan muhrim jangan nak mengada..harammm!!)..penting..sebab bila dekat,terasa selesa untuk meluahkan sesuatu,yer dak?
  • errr...cukup setakat nih..banyak pulak rasanya..amalkan basic yang ni dulu dalam nak menjadi seorang pendengar yang baik..ok then, kalau ada yang nak bertanya lebih lanjut,atau nak membangkang,silalah kumin2 ya!!hehe

10 comments:

speak on mind said...

Mesej yang baik dengan penulisan yang jelas.emmm menarik!

iz said...

mekasih cikgu..
ngah duk belek blog cikgu..lagi laaaaaa menarik..hehe

Fara Ada said...

hehehe...betul tu iz..kdg2 pompuan ni mmg suka bercerita..berkongsi..meluahkan masalah...tp setakat meluahkan je la..org xbg dia solution pun xpa..sj nak ngadu ja...kdg2 dlm kepala dia tu sikit2 dah ada solution dah..cuma perlukan someone utk support dia...bru dia bertindak..hehehehe

iz said...

ooo..betul la yer..hehe..
ingat kan main bedal je tips nih..
kira dgr utk support penyelesaiaan yang dier dah fikirkan tuh..ok..menarik..hehe

fnd said...

3 bulan skali kena check telinga jugak

iz said...

betul gak tuh pendi.hahaha
kalau x,camno haa nak jadi pendengar..

Qaseh dalia adelia said...

hehe betul tu jgn jadi patung ,seboleh2nya sabarkan dia .. tapi jgn menyampuk sgt ..

iz said...

oo,gitu rupanya..kira memang nak senyap lebih dari bercakap la,yer??
ok,faham!

sha my heart said...

wah, dah boleh jadi counselor :)

iz said...

cita2 cheq yang x kesampaian..jadi kaunselor utk teman terdekat je la sha..hehe