tips lulus ujian JpJ

erkk?apakah tajuk di atas...haha..sabo jela..utk makluman tuan2,semalam bersamaan 15 hb,bersamaan 15 ramadhan, cheq p buat test JpJ untuk kelas B2..uisy..riso dier,toksah nak habaqla...cuak wooo..x sangka, buat juga akhirnya lesen ni setelah bertangguh selama berapa tahun daa..lama woo..yela,bayang jela,pas spm dulu amik lesen keta,tangguh punya tangguh,lesen moto ni,5 tahun kemudian baru amik..*jadi pesan abang kat sini,hangpa yang baru pas abis spm tu, baru belajar kerja kat mana2 ke sementara nak sambung blajaq, settlekan lah lesen tu...amik teruih lesen keta moto..nanti bertangguh jadi macam abang ni haa..

erkkk..x mo panjang2 cerita,terus ke main point la ya..tips?? sebenaqnya bukanlah tips pon..cuma pengalaman jela...hehe...

  1. paling penting sekali, mesti kena tenang..jangan gabra,gemuruh2..x elok..tau,mesti hangpa takut tengok abg2 JpJ yang misai lebat tuh.. tapi tetap,mesti kena RILEKS.. kalau panik,fuhh..sukar woo... satu tip nak tenang, banyak berdoa...moga dipermudahkan urusan..
  2. abaikan calon2 yang FAIL sebelum korang nya turn.. tau,tengok ada yang mengundur kat bukit, jatuh dari titi kah, jangan riso...wat steady je..jangan duk riso kat org lain..fokus untuk ujian diri sendiri..
  3. jangan OVER CONFIDENT.. ini penting cheq oi.. kalau terlalu yakin pun payah jugak..orang suruh bawak gear 2, hangpa p bantai gear 4..haa sudah..tu yang boleh jatuh titi,jatuh motor..bahaya tuh..
  4. ikut apa yang hangpa DIAJAR..jangan berfikir luar kotak kalau soal amik test JpJ yer?haha...kang lain yang diajar,lain yang dibuat..peluang utk failed tu memang lah cerah..hehe..

err..cukupla tips yang diberikan..last sekali, bila dah usaha semua...tawakkal dengan result...insyaallah..nak lulus tu tak susah...ok then...moga ni mampu menjadi motivasi terbaik untuk adik2 (abg2 atau kakak2 yang belum ambil lesen pon bolehla..hehe) untuk mendapatkan lesen secara sah, bukan lesen terbang yooo.. ok,peace, assalamualaikum..

*bolehlah buang sticker L kat motor ni haa...yesz2!!! haha

apa pulak pengalaman korang??

42 comments:

Cik Bell said...

yes.dah boleh buang sticker P ;p
abg JPJ tu xde misai la..haha

~..SiKecilMirmO..~ said...

ahaaa... oke jugak tips tuh!.. 6t bole cba... agak2 abg JPJ tuh misai cam srjan misai ka?? agagaaaa~...

iz said...

haha..takpe,P tak kisah sangat..memang dah lama dah habis P..tapi L tampal kat moto..segan nya..hanya tuhan yang tahu..

eh,yerla..xder misai pon..

iz said...

si kecil mermo>>

hurm...macam sarjan misai woo..siap berjambang lagi..habislaa...haha..

*dah bagi tips,takutkan pulak..haha

SiS NaD said...

Salam Iz...

Haha!~ Sis pernah fail masa kat bukit... Gila ketaq lutut ni... Naktambah lagi 1 cara... Bagi peserta wanita, silalah ambil hati orang JPJ tu... :D

iz said...

haha..pengalaman tuh..saba je la...camne boleh fail..xpela..pengajaran,yer dak?

peserta wanita???
mengorat ke hape...isy2..x bek..x bek...

OKED chokelat said...

meh nak share tips plg bkesan...
.
.
.
.
.
.
.
.
bagi abg2 pak2 JPJ tu RM150..kompem lulus...hehehe

muhamad hanif said...

wahahaha,


aku nak amik lesen B full minggu depan..


Arrgghh !

iz said...

Oked>>

uisy..cerita benaq kah ini..x kan kot..
tgk muka sorg2,anti rasuah je..x berani..
kang bagi,x pasal2 ke lokap kang..hehe

iz said...

nip>>

b full nip??wa...kemain lagi ko eh...
eh,mau angkat moto apakah?hehe

OKED chokelat said...

hahahaha...cerita benar okeh...pengalaman sendiri..nak cita lebih2 t xpepasal kena masuk lokap sb bg rasuah...heeee

iz said...

waa..x sangka la pulak..
ada lagi kes ambil rasuah yer...
hurm,x sangka tul..

bahaya tau...toksah la wat cenggitu..
makin kita bagi,makin la diorg mintak..

ciE tingGie LampaiE... said...

hahahaha...xbley nk lupe mase nk test kete ari2..

cikgu pesan bila nk naek kete mase part "jln raye" kena senyum kat abg JPJ kat sbelah...

alih2 JPJ tu cakap nk ngorat die lak..ciap ugut lg lau xbagi no.tepon nnti "FAIL"..adeh....

OKED chokelat said...

heeeee...dah insap dah skrg...^_^

iz said...

Cik tinggi lampai>>

Hehe.. Gitu pulak pengalaman nya.. Kena senyum tu biasala.. Tapi siap bg no fon.. Isy2.. Amik kesempatan yer jpj tuh..

iz said...

Oked>>

Haha.. Dah insaf xpe.. Lesen ni kalau ambik secara sah., baru puas..

eqbalzack said...

alhamdulillah. dah ada lesen B, B full & D...hehe

Fara Ada said...

selamat menambah lesen la iz! hehehe...
iz...ada badnews...atas sebab2 tertentu...para terpaksa private kan blog...mintak email boleh? nk invite as certain people je leh masuk...

iz said...

erkk..hehe..eqbalzack komen kat blog kecik nih?teruja pulak raso...haha

b full belum lagi bang..insyaallah,akan ambil juga..

ingat nak ambil lesen macam abg gak la...sampai lesen phD..boleh ke agak2?

iz said...

la..pulok...ye ke ada?
nape nya private2 nih..
tapi xpe...
ni email iz ya>> cintailmu89@gmail.com

*tq,sudi jadikan iz 'certain people tu'!!

fAtIn aDawiaH bInTi kHaIrUdiN.. said...

sy mse ambil lesen keta..byk kali failll..huhu coz sy cpt neves punye pasai..3 kali qti..& 2 kali jpj..ya Allah tuhan je laj tau sy memg hmpir give up..namun tetap sy kuatkan hti jua!! alhamdulliah..now i got it!!

iz said...

ni baru la tabah namanya..
banyak kali pon x putus asa..
org lain belum tentu nak buat camnie..hehe

bila dah lulus tu,mesti legaaaaaaaaaaaa sangat3 kan?hehe
faham2..

fa-in said...

sy pun dah ada lesen B2.
tak ada ke tips utk amik lesen kelas D...
rasa tak minat nak amik tp selalu kena paksa amik tp tak amik2 -,-

iz said...

isy..lesen ni penting ambk..
nak x nak,pakai jugak nanti..
kalau bertangguh lagila..
hurm,tips utk kelas D,

mungkin fokus kat bukit lebih sikit..balancing minyak ngan clutch.
utk parking,amalkan kira tiang sebelum masuk tuh..

insyaallah..boleh lulus punya..hehe

sha my heart said...

tahniah..

bila la kite nak ambik driving license ni? ingt lepas raya nk gi ambik. harap2 dapat la.. adik2 dah ada lesen kereta, kite je belum.

iz said...

Hehe.. Elok benarlah tuh.. Dah sampai seru nak amik lesen.. Toksah tangguh2 lagi sha.. Sayang.. Baik amik cepat2.. Nanti naik yuran, menyesal x sudah.. Hehe

nurulqema said...

Tahniah..=)

Teringt time amk lesen dlu.. mcm2 rse ade.. time dftr lesen amk dedua skli.. last2 mcm2 rse nye psl.. amk 1 lesen je..

iz said...

yang satu lesen tu Qema amik lesen apa je??

erk....macam2 rasa?pulak..
hehe..nervous la tuh..

nurulqema said...

amk lesen tayar 4 je.. tayar 2 xkesampaian..

nervous tu msti la kn..hehe=)

iz said...

hurm..jawapnya,lewat lah amik nya..hehe

sama kes nih..bertangguh..leh geng..

nurulqema said...

geng2..hehe
tp tyr 2 dkt2 tu redah jgk kdg2..hehe
mhl dh ke skrg amk lesen tyr 2 tu??

iz said...

errr.amik aritu dalam 250 la...
tak tau la nurul,kot2 nak naik ke nanti..
bkn leh caya sgt..tau2 naik je yuran ya..

nurulqema said...

yeke.. bkn 180 ke.. ke 180 tu utk L je ekk... skrg sume naik hrga..

iz said...

L baru 150 kalau x silap...nak dapat b2,baru tambah 200..silap2..maknanya total 350 la kalau gitu..hehe

nurulqema said...

ooo.. up dh eekk.. bler la nk amk ni..hehehe

iz said...

Jangan tangguh2 .. Amik dgn kadar segera.. Hehe.. Sblm raya ok jugak.. Org x ramai sgt..

Afikah Aziz said...

ok,ika lom ambik lg,TAKUT huhu

iz said...

lorh..nape nya Afikah?takut apa..
dua2 lesen xder lagi??
jangan takut lah..

Farahin Ahmad said...

sume tips nih betol...saye pon baru dapat lesen..kihkih
eh eh pakcik jpj kite takde misai sehelai pon..

iz said...

baru dapat lesen apa agaknya tuh?hehe

oh..xder misai,kurang sikit garang nya tuh..
patutla lulus..x adil..haha

anya nieya said...

esok saya test jpj moto,,nervous rsenye. .

iZ said...

Jangan riso.. Insyaallah sume akan ok..
Jangan nervous2.. Punca je nanti sume tu.. Hehe