arghhh..gua taknak maaf kan lu der!

adusss...dah tinggal berapa jam je lagi ramadhan nak pergi meninggalkan kita..yer dak?huu..cepatnya masa berlalu..x tersangka sungguh..erkkk.melambangkan umur insan yang begitu pantas berlalu..sedaq atau pon x...tau2,dah meningkat je usia ni..dari kecik,masuk zaman skola,sambung blajaq, kerja dan seterusnya..pasni zaman bersama pasangan(kawen), pastu menjadi ketua keluarga bersama anak2 yang comel..jadi datuk(kalau panjang umoq) pastu.....??

apa je yang diisi dalam hidup kita ni sebenaqnya??muhasabah diri pulak pagi2 nih..hehe..motivasi balik...apa yang kita dapat dari bulan ramadan yang dah berlalu..dan apa yang kita akan bawak untuk meneruskan hidup untuk tahun yang mendatang..adusss..sentap2..

cheq rasa teruk sangat kadang2..cuba tengok apa yang kita tuju dalam hidup??sebenaqnya banyak lagi ruang dalam hidup yang perlu diperbaiki kan?kena akui, cheq selalu diperingatkan untuk mengetahui matlamat hidup yang sebenaqnya.. jangan sampai dah terlewat baru nak jelas dengan matlamat hidup masing2.. disinilah perlunya mensucikan hati, perbaiki hubungan sesama orang yang berada di sekeliling kita..

perbaiki hubungan org yang berada disekeliling kita?errkkk..ni sebenaqnya tujuan entry iz kali nih.. iz nak minta maap kat hangpa semua sekiranya ada tersalah silap,dalam berkata-kata(menaip), ataupun apa saja salah silap iz..mintak ampun yer geng? tak sengaja kalau tersakitkan hati, terkasaq bahasa..biasalah..khilaf yang tak dapat dielakkan.. jemput mai raya umah yer.. kambing golek disediakan..hehe (sila jangan percaya!)
*jangan la x maafkan yer macam tajuk kejam di atas yer sahabat.. ada nak minta maaf??silalah mengomel kat sini..hehe

tanda2 kedatangan hari raya.. (sedih version)

err..semua duk cerita tentang tanda2 lailatul qadr, cheq nak ubah pulak perspektif pembacaan korang dengan baca topik lain dari yang lain..hehe...topik tanda2 kedatangan hari raya..boleh kah?boleh la yer..

motif gamba??
apa yang cheq perasan bila membicarakan tentang hari raya, setiap tahun pasti akan berulang perkara yang sama.. bukan x elok,cuma yerla...bila lagi nak ubah cara tibanya hari raya.... contoh yang paling dekat dengan kita,nak tau? cuba tengok tv...mesti iklan ke, rancangan tv ke, semua akan keluar yang sedih2... tak caye? tengoklah nanti..pelik kan kadang2.. raya ni bukan sepatutnya menjadi satu kegembiraan kah?haha..sabo jela..

contoh iklan yang bakal keluar ala2 ginila...sedih tu bro...hati keras macam mana pon ,pasti tersentuh punya la...kalau x tersentuh tu,x taula nak cakap apa...hehe,...memang hati konkrit la tuh..sebab yang pastinya, bila hati dijentik dengan kisah2 ibu, sedaq x sedaq, menangis gak ler.. tapi cheq x menangisla.. tempat keja ni..haha..kang menangis kang, x respek pulak junior kat gua..haha..hangpa layan sat na..



amacam bro,sis?sedih tak..hehe..wat yang x balik kampung nun jauh kat mana ka,call2 ler mak hangpa..x pon chat fb ngan mak..zaman dah canggih...jangan la lupakan ibu kat kampung..*ke nak terus call nih..  hehe

tutorial menjadi pendengar yang baik!!

arghhh..cheq terpanggil nak ulas bab ni sebab bunyi nya mudah tapi sebenaqnya memang kena belajar perkara nih...mendengar?memang senang je bunyi nya tapi sebenaqnya bukan senang..perlukan skil dan perlu praktikkan selalu..hehe..

serius..perkara ni agak penting wooo...bukan mudah menjadi seorang pendengar yang baik...tambah la kalau untuk menjadi pendengar dalam konteks kawan, keluarga, mahupun sesama suami isteri.. cheq cuma boleh ulas perkara nih dari perspektif pandangan iz..hehe..macam biasala..mungkin pendapat hangpa berbeza,yer dok..

err..buat dalam bentuk point lah..boleh?sat na..

  • seorang pendengar yang baik tidak semestinya menjadi patung yang senyap sunyi,tanpa pernafasan..ini x, kadang2 bila kita nak luahkan sesuatu tuh, yang mendengar,dah macam tunggul kayu pon ada..haha..maaf la kalau kasaq sangat bunyinya..tapi,benar kan? tambah kalau wanita,dier memang suka meluahkan dan berkongsi masalah,..memang dier expect kita utk dengar.,walau dier taknak pon jalan penyelesaian nya kadang2..betul x?ke salah..haha..tapi yang mendengar,janganlah senyap jeerrrrrr..layanknlah dengan memberi pendapat..biaq nampak komunikasi 2 hala, takla kekok situasinya nanti..ok!
  • jangan alihkan topik yang dibincangkan dengan isu2 yang x berkaitan...contoh?hehe..orang tu dok pongpang2 cerita pasal hubungan dier dengan keluarga yang berantakan,kita boleh bantai menyelit cerita pasal roti john bazar ramadhan bangi yang x sedap.. spoil mood,teruih  tak jadi luahkan perasaan...
  • jangan lah duduk jauh2 sangat..dah macam mesyuarat lah pulak..duk dekat2..biaq ada body contact (*awas,lelaki sama lelaki,atau suami isteri sahaja..bukan muhrim jangan nak mengada..harammm!!)..penting..sebab bila dekat,terasa selesa untuk meluahkan sesuatu,yer dak?
  • errr...cukup setakat nih..banyak pulak rasanya..amalkan basic yang ni dulu dalam nak menjadi seorang pendengar yang baik..ok then, kalau ada yang nak bertanya lebih lanjut,atau nak membangkang,silalah kumin2 ya!!hehe

tips lulus ujian JpJ

erkk?apakah tajuk di atas...haha..sabo jela..utk makluman tuan2,semalam bersamaan 15 hb,bersamaan 15 ramadhan, cheq p buat test JpJ untuk kelas B2..uisy..riso dier,toksah nak habaqla...cuak wooo..x sangka, buat juga akhirnya lesen ni setelah bertangguh selama berapa tahun daa..lama woo..yela,bayang jela,pas spm dulu amik lesen keta,tangguh punya tangguh,lesen moto ni,5 tahun kemudian baru amik..*jadi pesan abang kat sini,hangpa yang baru pas abis spm tu, baru belajar kerja kat mana2 ke sementara nak sambung blajaq, settlekan lah lesen tu...amik teruih lesen keta moto..nanti bertangguh jadi macam abang ni haa..

erkkk..x mo panjang2 cerita,terus ke main point la ya..tips?? sebenaqnya bukanlah tips pon..cuma pengalaman jela...hehe...

  1. paling penting sekali, mesti kena tenang..jangan gabra,gemuruh2..x elok..tau,mesti hangpa takut tengok abg2 JpJ yang misai lebat tuh.. tapi tetap,mesti kena RILEKS.. kalau panik,fuhh..sukar woo... satu tip nak tenang, banyak berdoa...moga dipermudahkan urusan..
  2. abaikan calon2 yang FAIL sebelum korang nya turn.. tau,tengok ada yang mengundur kat bukit, jatuh dari titi kah, jangan riso...wat steady je..jangan duk riso kat org lain..fokus untuk ujian diri sendiri..
  3. jangan OVER CONFIDENT.. ini penting cheq oi.. kalau terlalu yakin pun payah jugak..orang suruh bawak gear 2, hangpa p bantai gear 4..haa sudah..tu yang boleh jatuh titi,jatuh motor..bahaya tuh..
  4. ikut apa yang hangpa DIAJAR..jangan berfikir luar kotak kalau soal amik test JpJ yer?haha...kang lain yang diajar,lain yang dibuat..peluang utk failed tu memang lah cerah..hehe..

err..cukupla tips yang diberikan..last sekali, bila dah usaha semua...tawakkal dengan result...insyaallah..nak lulus tu tak susah...ok then...moga ni mampu menjadi motivasi terbaik untuk adik2 (abg2 atau kakak2 yang belum ambil lesen pon bolehla..hehe) untuk mendapatkan lesen secara sah, bukan lesen terbang yooo.. ok,peace, assalamualaikum..

*bolehlah buang sticker L kat motor ni haa...yesz2!!! haha

apa pulak pengalaman korang??

spontaneous friday

asyik segalanya dari perspektifku..sekali sekala nak juga dengar dari perspektif hangpa pulak..haha..boleh ke macam tuh??

hurm,topik apa nak dibincangkan ya..
oklah,belasah jela..baru kena dengan tajuk entry,yer dak..

apa pendapat korang dengan cerita tahajjud cinta?dari segi +ve dan -ve..apa2 aje pendapat..tak kisah..hehe

tq ya,rakan follower yang sporting.. (^_^)

alamat korang?? cepat2!! hehe

Pagi yang nyaman nih, dimulakan dengan senyuman.. Tapi xlama.. Bila dapat tau kasut sudah kena rembat.. Adusss.. Bukan nya mahal sangat pon kasut nih.. Kasut utk bawak motot tu.. Sabar jela.. Hurm..

Takpela.. Anggap jela sedekah bulan puasa..apa sangat la nilai kasut tu jika nak dibalas dengan maki hamun dan sumpah seranah.. X berbaloi kan?? Jadi redha jalan terbaik..*mood macam baru putus cinta,haha...

eh,sebenaqnya nak gtau pada sesiapa yang komen pada entry sebelum nih, iz minta tolong,gtau yer alamat sebelum sabtu ni ya.. korang hantala email tu dkt FB iz, ataupon melalui formspring?(*eh,boleh ka??))..
hurm,cepat2 ya... takut kalau lambat nanti,posmen balik kampung..semua tau yang komen entry sebelum ni..takder yang terkecuali.. tq guys and sis yang sporting!! hehe


*update., kad telah dibeli dengan jayanya..tinggal nak tulis dan pos aje..hehe..alamat,cepat2 ya!!

Vico sibuk nak masuk dalam gamba..biaq p lah..

    sapa mau kad raya??hihi

    actually(sebenarnya), iz memang suka pos2 kad raya..sebab apa??iz rasa macam seolah-olah mengimbau balik zaman skola2 dulu time pos2 kad raya..tapi time tu takdela hebat sangat nak p pejabat pos kirim2 surat pakai setem nih...yela..bebudak skola..apa tau...lesen pon tarak..bawak moto dalam taman pon takut2 time tuh..kan?normal2..

    eh,melalut apakah??hurm..sambung cerita...zaman skola dulu,normal lah kalau kirim kad raya pakai tangan aje..ada ke patut sesama kelas pon mengada nak bagi kad raya?hahaha..sabo jela..kalau nak bagi kad kat kelas lain, guna orang tengah..apa daa..yela,zaman kita dulu2 nih,mana lah ada email,akaun facebook,enfon pon,dah last2 form 4 baru pakai..

    Motif gamba?? rinduu nyerrrrrrr kat kampung halaman.

    tapi kan, lagi best kan kalau dapat kad yang sebetul-betul nya kad...standard..kalau nak dekat raya,biasalah kalau tertunggu-tunggu kat peti surat dpn rumah,tunggu kad raya...isy...x sabaq pulak nak menghantar kad raya..kalau nak tau,tahun lepas,raya..dekat 30 kad iz hantaq..puas rasanya bila hanta,tau sampai..itupon dah cukup...ala,standard kad raya,setem baru 50 sen je..satu malaysia leh anta..berapa la sangat nak dibandingkan dengan keseronokan orang yang menerima kad raya tuh..hehe..

    hehe..so tahun ni nak ulang la menda yang sama..iz peruntukkan 50 keping kad raya..20 sudah reserved utk bebudak kelas iz..ada lagi 30 keping je..sapa nak,silalah pos alamat kat cheq ya??insyaallah,iz akan pos bila dah memenuhi quota yang ada nih...hehe.. Assalamualaikum (^_^)..


    cepat2 tau..hehe