trip to sarawak Part 1

oh yeah..kembali membelek blog setelah berehat-rehat dari segala urusan kerja,berpuasa dari meng-sibukkan diri dengan dunia maya aka internet..syok nya rasa bercuti p Sarawak 4 hari..

best sangat2 dapat pergi sana..walau 4 hari, tapi rasa macam sekejap sangat..tempat baru mungkin..semua nampak cam best je.. dapat la merasa p sarikin, bandar kuching, gua angin, perkampungan budaya..pengalaman barula rasanya..

yang paling iz x dapat lupa bila yang bawa iz sekeluarga jalan2 ialah Ustaz Khairul..baik sangat..bayang jela.. rasa seolah2 macam saudara rapat walaupun pertama kali jumpa..sebenarnya iz betul2 hormat dengan ustaz ni, walau sibuk dengan urusan perubatan islam, sempat lagi beliau ni luangkan masa dengan kami sekeluarga ni jalan2.alhamdulillah,.dapat juga saudara baru di sana..hehe..eh,jap..selitkan gamba anak buah sikit..comel x?comel x?haha

Model kesayangan Acik..hehe
entry ni sebenarnya saja iz tulis sekadarnya saja..sebab kepala ni pening sangat..yup..mungkin penangan gambir kopi sarawak minum tadi kot..memang kuat la kesan dier..tapi sedapnya toksah cakapla..memang best sgt2..rasa2 leh pesan lagi nih kat ustaz..hehe..btw,nanti iz hupdate lagi ya dengan entry bergamba.. nak rehat sikit..esok nak keja..hehe.. Assalamualaikum..

kenangan cinta pertama gua.

kenangan cinta pertama..cewah...satu kenangan yang sangat sukar nak dilupakan, betul kan?hurm..namun bagi iz,biaq la sekadar menjadi kenangan semata-mata kerana malaih lagi dah nak terperangkap dengan cinta yang x membawa erti apa2 pun sebenarnya..

cinta pertama>>

mula mengenal rasa suka pada wanita..mula nak bereksperimentasi x silap iz waktu form 4..hehe..kelakar tul..budak lagi..waktu nih,biasalah..kalau minat kat budak tuh, gunakan posmen(sebut=org tengah), untuk kirim salam..macam ntah pape je kan?yela..dekat ,satu sekolah,kelas pon dekat je,tapi still nak ber kirim-kirim salam..haha..biasalah,malu2..tapi memang,suka hanya kerana paras rupa..opss,lupa nak cakap..bila kim salam tu,ada respon wooo..haha..bangga kemain lagi..surat menjadi medium jela..time ni enfon pon xder lagi..ingat lagi ada skali iz tau dia x makan,iz dengan perasaan tahan malu nya, p kelas dia bawak roti,teman dia makan.huhu..kenangan2..x sangka boleh buat macam tuh..yela..iz memang seorang yang pemalu ya amat..hurm,tapi semua tinggal kenangan..dia pon dah berpunya..takpelah..bukan nya serius pun waktu tuh bercinta..hehe

camne pengalaman korang pulak??hehe..)jika sudi berkongsi..

oh, motor pertama!!!

oh yeah..akhirnya..seronok nya bila dapat online..walau ada je line tenet kat umah ni,namun keterbatasan masa membuatkan iz jarang nak jenguk blog,nak tgk fb,bertwitter sama sekali x ler..sebab sampai ke sudah iz x reti nak gunakan twitter...biaq p la..mungkin ada hikmahnya..entah2 kalau tau guna twitter, ketagih pulak..xmo2..hehe..

eh..jarang iz ceritakan pasal motor iz kan..yerla...sian jugak kat beliau..asyik disisihkan je..cewah..haha..ingat moto ni dier ada perasaan ke?haha..*eh,mana tau kalau ada..kena jaga perasaan mesin ni..hehe.sape belajar mekanikal mesti tahu..yang mesin ni macam ada perasaan..kena selalu belai2..nak buat macam mana,pasangan pun belum ada lagi..bercinta ngan moto je la..haha..btw,nak kenalkan lah ni..jap eh..dier ni pemalu sikit..


tengok tu..jauh2 je..haha..pemalu sungguh..mcm tuan dier..

ha,yg ni gambaq dekat sikit..hehe
ni bukan guna dslr yer..hehe..masih belum mampu nak amik dslr..

apa syok nya naik motor ni>>

- lebih menjimatkan minyak (walau bawak selalu p jalan2.x mcm kereta)
-boleh selit2 sikit2 time jem..
-x perlu bayaq tol
-seronok berkonvoi (walau x pernah join p jalan jauh2..ngan edan je skali,tu pon p shah alam je..haha)
-rasa angin sepoi2 bahasa..sambil enjoy ngan pemandangan,cewah...haha

nasihat bila mula menjinakkan diri dengan hobi baru(NASIHAT GUA UTK GUA DULU..HAHA)>>

-jangan sekali-kali sampai melekakan. apa jua hobi,minat..rasa bertuhan jangan diabaikan..selalu ingat tang mana kewajipan perlu dilaksanakan.
-hurm,jangan berlagak dengan kenderaan yang kita miliki..sentiasa bersyukur dengan apa yang ada,dan jangan mengeluh jika masih x dapat sesuatu yang dikehendaki..
-selalu gunakan hobi kita sebagai satu cara mendekati ilmu..caranya?hehe..fikir2kan dan selamat beramal!!

2 min punya update.. Hihi

Beza orang yang beriman dengan orng yang tidak beriman adalah ibarat kaca dan besi.. Biar pun ada kalanya kaca ini diselaputi dengan habuk dan kotoran.. Walaupun kotor, jika digilap,masih boleh nampak kilauan nya.. Beza pula ngan besi.. Jika kotor, ia akan terus berkarat dan reput akan merosakkan besi tersebut secara total.. Yer kan?? Hehe.. Perkongsian pagi2 ni.. Sblm start keja..

KRITIK BLOG AKU

kutuk kaw2 tau..xmo selindung2 nya...hati cheq kering aje..no hal nya lah..hehe

bosan arr dengan hidup nih!!

selalu iz melihat status dekat fb yang membayangkan keluh kesah oleh macam2 orang..mengeluh kerana kegagalan dalam pekerjaan,kegagalan dalam hubungan,kegagalan dalam pelajaran dan macam2 lagi kegagalan lah..rasa macam gejala x sihat la pulak..mula2 keluh kesah,lepas tu putus asa..dalam islam,sifat putus asa ini tersangat lah ditegah...yer dak?buruk benar sikap putus asa tu..toksah la cari pasangan camni.hehe..nasihat dari seorang teman..(^_^)

iz juga tak terkecuali dalam keluh kesah ni..biasalah kalau berdepan dengan masalah..tapi bila difikirkan balik,apa penyelesaian yang kita dapat dengan sifat mengeluh ni?x dapat apa2 pun..kan?jadi buat apa nak diteruskan dengan sifat mengeluh ni...xder guna..buang karan je kan?yer dak??

bagi iz kan,elok juga kalau kita fikir masak2 penyelesaian dari mengeluh sentiasa..contoh dalam isu hubungan la.boleh?apa kata kita muhasabah diri dengan bertanyakan pada diri sendiri sentiasa.,dengan persoalan macam,sejauh mana penilaian kita sendiri pada sendiri terhadap hubungan sebagai seorang anak,seorang ibu,seorang ayah atau sebagai kawan dan sbg suami@isteri??jawaplah dengan penuh kejujuran agar dapat kita memberi ruang untuk membaiki diri sendiri untuk menjadi yang lebih baik dari hari ke hari..kan2?

sikit udah contohnya..yang lain,korang fikirkan sendiri..boleh?hehe..penting tau kita nilai diri sendiri..lebih elok,seribu kali dari orang lain yang duk sentiasa memuji@mengutuk..mungkin dengan muhasabah diri sendiri, kita boleh sentiasa belajar untuk mengenali diri sendiri dan mengelak dari sikap suka mengluh dan berputus asa..

*pada yang join GA iz,silalah meng'add' iz di FB ya..agar boleh PM iz no henfon korang utk ditop up..kalau boleh segera la..iz x mo tangguh2..hehe..tq ya kwn!!

Pemenang GA Iz

oh no...lamanyaaaaa x update blog ni..saba jela..hehe...nak wat camne..bukan kurang rasa post entry baru,semangat menulis pun tak pernah kurang tapi cuma tak berkesempatan langsung nak belek2 tenet nih..tambah la minggu lepas takde tenet taman ni..kabel kena curi...apa daa...kabel pon jadi...p la cari keja kat mana2..sumber halal..lagi berkat..ni x,menyusahkan org lain..pastu duit dapat hasil jual kabel,beli makan utk anak2?adusss...fail...

ok,stop soal kabel...proceed ngan menda lain..hurm..apa nak ditulis ya??okla..nak bincang pasal apa pon x tau ni sebenarnya..mata ke tv,otak melayang ntah mana2 je sambil menaip ni..sebenarnya x sabau ni nak menunggu 2 minggu lagi..nak amik cuti,berehat lama-lamaaaaaaaaaaaa sikit...hehe..dah booking tiket p sarawak 4 hari..masa utk tenang2 kan fikiran...melepak ngan orang umah family..ada sape2 duk sarawak sini?leh cadang tempat best2 kat sana?hehe..

pasal GA iz tuh, insyaallah..iz akan check satu2 entry yang penat2 korang buat tu ya..memang mekasih banyak2..sebab sudi juga join walau hadiah yang iz berikan nih,x lah seberapa..cuma buku je..tapi..iz harapkan moga buku tu bermanfaat pada sapa2 yang dapat tu ya..moga sama2 bermanfaat(iz dah baca abis dah)..hehe..

berapa orang ntah join..cuma iz ingat nak gtau yang sume pon menang la..senang..straight to da point..bukan apa...terharu lah pada yang join..hadiah utama buku tu la..yang lain2,iz akan top upkan korang,tapi x banyakla..hehe..iz top up 5 hinggit jela..anggap jela sbg satu penghargaan sebab sudi join...mekasih2..

apa pon, moga persahabataan kita dalam dunia blog ni,bukan sekadar hanya di alam maya..biaq sampai ke luar sekali pun,kalau jumpe,tegur2 la..hehe..dunia ni kecik je..kejap lagi ntah2 tersempak..mana tau kan..oklah..sekadar ini jela iz sempat update malam ni..nak sambung tgk tarzan ngan anak2 buah ni..Assalamualaikum..