lelaki jaga kulit,lembut kah?

hurm..salah ke kalau lelaki menjaga kebersihan terutamanya kulit muka??yela..x salah..malah memang digalakkan kan?sebagai satu cara utk menghargai anugerah Allah ni..yer dak?asalkan jangan berlebihan..kalau satu tahap tu sampai nak makeup bagai,adusss..kritikal dah tu..yer dak??

iz guna yg ni..(*kalau pas gaji..haha)
bagi iz,bukanlah nak jaga kulit muka sampai putih ka,gebu ka..kalau gitu niat iz,haha..gerun jugala..kebersihan itu penting..digalakkan lagi..yela,selain mandi, kebersihan kenalah juga dijaga..bau badan sume,penting woo..lelaki kalau men belasah je keluar bau badan macam hampeh,hehe..faham2 udahler..

patah balik pasal cuci muka ni..iz sekadar guna asal muka x berminyak pastu rasa bersih..tu pon cukupla..x taula pendapat korang ..kalau lelaki jaga muka ni..ada yang x setuju ka..sila lampirkan aduan di ruang komen ya..kita bincang sama2..hehe..

44 comments:

Rozuan Ismail said...

setuju =).wan jaga kulit bukan nak jadi macam pompuan,putih sume,sekadar nak bersihkan diri yang kotor,Islam kan mahu kebersihan.

iz said...

Rozuan> kan..hehe..asal bersih kemas..udah ler..kan2?tapi cuci muka..perlu ka??aduss..

muhamad hanif said...

HAHAHA, kebersihan tu kan sebahagian dari iman.. cuma jangan melampau-lampau sangat sudah..

iz said...

x melampau nya..jangan riso..kalau dah makeup2 bagai..tu riso..kadang2 pakai bedak pon nampak aneh dah..haha

hana nabihah said...

hehe biar besedrhana ! saya pun setakat basuh gitu :)

http://hanashiro82.blogspot.com/

iz said...

yeke ni..basuh pakai apa..xkan sabun je..paling komen cuci muka simplysiti(eja pon salah) ni..hehe

~ariFFin~ said...

huh...memang tak salah kalau lelaki jaga kulit muka dengan menggunakan pencuci muka...sebab lelaki sekarang sudah pandai menjaga kebersihan diri..jaga penampilan diri..

iz said...

masalahnya nya kawan,housemate ak kata kalau cuci muka macam gadis2..haha..sabo jela..

Abang Zam said...

aku pun cuci muka..tapi takde lah over sangat
hahahha

iz said...

abg zam> jangan sental ngan berus udahla..haha..kemain lagi nak puteh..

k.h.a.l.i.l.a said...

ehhh.... sape kate. x salah la. cuci muka je kan, bukan makeup ^_^

Sunah Mohammad said...

ok la lelaki jaga muka, maksudnya dia jaga kebersihan...thumbs up untuk iz!

adwafarahin said...

bukan lembut tu nk jaga kebersihan bg adwa :)

Tok Esah said...

haha, tok pun guna gak pencuci muka.. tapi tak selalu!! kdg2 jer.. hehe

Tok Esah said...

tambahan: pasal pertanyaan boleh tak guna utk streamyx tuh, hurm, tak yah guna tak pe, streamyx kan dah laju!! ehhe neway boleh jer guna

Mustakim Mohd Rawi said...

yes lelaki perlu jaga kebersihan ni.klu tak how come bersepah-sepah product for men kat farmasi.klu pmpn spend a lot untuk kecantikan diaorg.knp lelaki tak give back bia diaorg pegang muka kita bersih rather than pegang jari luka!

myhardday said...

huhu..samelah pula pencuci muka nie..adess..tak salah apa jaga muka..hehe..pedulikan apa orang cakap..

iz said...

khalila> tau xpe..jadi normal dah kan menda ni skrg..produk khas utk lelaki lagi..dulu mungkin la pelik cuci2 muka ni..

iz said...

Sunah Mohammad>

jaga kebersihan..tgk keadaan skrg,berhabuk bagai..cuci,utk elak jerawat gak sbnrnya..bagi confident mari..hehe

iz said...

Adwa>>

kadang2 ade je yang kolot..salah faham..nak wat camne..lelaki xleh cuci muka..menyerupai wanita..apakah??

iz said...

tok>>

tgk..pangkat tok2 pon jaga kebersihan wajah lagi..cewahhh..haha

iz said...

Mustakim>>

haha..amboi..betul2 metafora tu..eh,ke hiperbola??hehe

xkan lah sampai luka..hihi

yg penting kalau nak pegang tu,biaq yg udah halal..baru nikmat..yer x?hehe

iz said...

My>

sama ke..ni sebab dier ada scrub,macam pasir2 tu..tu sedap sental kat muka tuh..haha

Nabila Huda said...

suka lelaki pandai jaga kebersihan. tak la bau mashemmm je kan.. x semestinya suka cuci muka dia lelaki lembut kan..

my fren gna fair n lovely lg u..hihi

Syafiq Rosli said...

haish aku pangkah sama skali..mn lah ade kan..ni semua untuk penampilan diri je..

iz said...

Nabila>>

haha..mau putih tu..haha..fair and lovely ni kalau kulit sensitif,bahaya tu..betul..nanti kulit leh jadi pedih2...

iz said...

SR>>

ala..yang membangkang tu saving sangat nak kuar duit jaga penampilan diri...hehe

Akid azami said...

kebersihan muka ni penting siut.. Kalau berminyak, perghh tak suka aku.. Hahah..

Pasal apa kau tanya kat entri aku, awatlah kau rasa tak layak letak iklan?? Letak je lah :D

coKlaT ICe CreaM said...

mmg dlm islam pon, kita digalakkan mnjaga kbersihan.. suci dri sgala2nya..!! bukan stakat muka ja mau jga.. hati pon.. mau suci jugak..!! lau ati bersih.. insyaAllah muka tu akn sntiasa dlimpahi ngn kceriaan.. bcahaya ja.. x gitu..?? hihi..

tpi.. lau kita cuci ngn bek ayaq smayang lagi bgus.. krn itu y lbih baik..!!

iz said...

akid>>

xderla..trafik ak x banyak kalau ikutkan hari2 ni...ntah ler..kekal kan jela blog tanpa iklan..ringan sikit blog..x gitu??

iz said...

ida>>

hehe..wudhu pon boleh ..
produk penjagaan pun boleh guna..terang wajah kerana hati, ngan cerah muka hanya kerana pencuci muka len..kan2?

coKlaT ICe CreaM said...

yup... hahaa..!!! mmg len sesangat.. dpt dilihat dgn mata ati jew.. he3..

tapi kta kena ingat kcantikan sseorg tu brmula ngn akhlaknya.. hik9.. kan8..

iz said...

sampai 8 kali tuh ulang 'kan'..hehe..setuju sangat la tuh..haha..

coKlaT ICe CreaM said...

hhahha..!! bila mau blnja mkn..?? haha

iz said...

hehe.hujung bulan ni..haha

coKlaT ICe CreaM said...

okeh.. t kames ne ida ada kt sana.. ada pogram..hik9

iz said...

kat petronas research kah?

coKlaT ICe CreaM said...

hhaha.. xlah..!! lau gitu dh lama contact iz..!! keja le..

Titel said...

bkn la lembut mne pon. tp jgn laa metrosexual sgt. confem nmpak mcm lembut!

iz said...

wuisy..xderla jaga sangat...walau cuci muka,janggut ada sikit,kumis sikit..haha..

baru macho..hihi

amir aizat said...

setuju.penting utk jge kbrsihan diri,semua org diharuskan,haha

iz said...

yup bro..x kira jantina sbnrnya...

Faiz said...

jge sbb nk bersih je..haha..neway thanks sbb follow slh 1 blog aku..blog ko dh pn aku msukkan dlm blog list di blog aku..=)

iz said...

mekasih faiz..ak memang minat ngan kamera ni..tengok header pon boleh agak...haha