CINTA.Luahkan atau pendamkan?

ada terima soalan kat formspring tadi..tentang meluahkan perasan..hehe..terus jadikan entry jela..sebagai penjelasan yang ringkas dan simple(apa beza ringkas ngan simple,hehe) dari perspektif pandangan iz..boleh kan?ok,.teruskan membaca dan beri pandangan korang pulak..hehe..

pendamkan atau luahkan..memang satu pilihan yang sangt sukar sebenanrnya..bagi yang berpengalaman,pasti lebih faham apa yang iz cuba nak sampaikan..ada dua risiko disini..jika kita meminati seseorang..pasti kita sentiasa akan berada dalam dilema samada nak luahkan perasaan itu atau pendamkan sahaja kerana takutkan apa akibatnya..

mudah aje sebenarnya(bukan bermaksud ambil mudah)..hehe..hurm,kalau kita pendamkan perasaan ini, sampai bila pun si dia tidak akan mengetahui isi hati kita tu..memang mungkin dia boleh agak tapi jika dia jenis yang agak lurus, dan jenis x berapa sensitif dengan perasaan orang lain?x ke dah melepas kalau dier dah punya pilihan lain..

tahu,mungkin korang pendamkan kerana takutkan apa respon dia bila dia mengetahui yang korang ada perasaan terhadap dia..tapi,dari menanti jawapan yang x pasti?tak berbaloikan..better luahkan aje,walau susah camne sekalipun,maksud itu sampai..tapi jangan setakat nak girlpren boypren aje..up kan hubungan itu ke arah yang diredhaiNya..setakat kapel bagai tapi x kemana, hurm,sia2 aje..

kot2 sahabat iz disini ada pengalaman ke nak distorymory kat sini..hehe..tentang meluahkan perasaaan??

44 comments:

saya gemuk saya comel..^^ said...

luahkan!!..haha..tapi saya pn xpenah luahkan..ekeke..tgu lelaki lah..pompuan msti shy2..bg hint2 je..=)

iz said...

itula masalahnya..yg lelaki pun segan,yg perempuan pon segan..last2..apa pon x jadi..hehe..

Hanis said...

lebih baik luahkan .. hilang beban ..:D tapi kalau tak luahkan , siap dapat pahala jihad lagi .. hehe

iz said...

hanis> kan..simpan,pendamkan memang jadi beban..kadang2 boleh sampai sakit..watpe seksa diri..luahkan aje..

err,pahala jihad?maksudya..hurm..

Cik Aish said...

saya tak suka pendam.tapi sy taknak brterus trg. apa yg boleh sy buat, guna body language. haha. berjaya! tapi tu dulu ah.

iz said...

cik Aish> eh,camne pula body language?hurm..menari kah?hehe..gurau aje..

senyumSOYA said...

for better or for worst..
pendam lagi elok..
sehinggalah dia benar2 ingin mengahwini perempuan tu...

if pompuan it wise to keep quite and wait untill the guy make a move..heheheh..
rasanya lah..(^^!

Ai said...

bab2 ni la yang penting ni...

banyak org x faham pasal macam na nak bagitau or macam na information tu nak sampai kat sidia...

dan ramai org buat silap dgn approach berdepan...(dikirany berani la konon)
silap tu...

kalau nak tahu, perkara yang menambah nafsu dan keinginan "saja layan perasaan" berlaku kebanyakannya pada "luahan secara berdepan"

iz said...

Senyum soya>hurm..gitu rupanya..cuma bagitau jela..melalui perantaraan..gunakan bantuan ayah ke,mak ke..hehe..pon boleh...nak luah,luah la..janji penuh dengan adab nya..yer dak?hehe

iz said...

mizul> hurm..itula pasal..cuba ko eksplain sikit adab dier dengan lebih mendalam..ak tau ko lagi faham camne cara nak luahkan perasaan..kan2?hehe..kongsi sikit kat sini mizul..

Ai said...

hehe, xda la expert sangat.. ko pun tau aku mcm na dulu..hehehe...
~~shh....~~~


hmmm
menurut analisis psikologi,
macam kata falsafah ni:
"cinta ibarat kentut.. bila dilepaskan..fuh..lega"

itu la yang berlaku hakikatnya.. bila dah lepas bahagian "luahan"
akan termenterainya "declaration"
dan apabila masa berlalu... "perasaan"
itu dibawa angin... pergi tanpa kesan...

begitu la perasaan manusia...
sebenarnya
semakin kita "treasure" diri kita,
semakin "bernilai" diri kita
dan semakin besar "kebarangkalian" untuk kita dapat "individu yang terbaik"

ada dalil dalam quran, x silap dalam surah an-nisa'..
x ingt ayat berapa...
masudny lebih kurg mcm ni...
"sekiranya kamu merasa sakit disebabkan itu, ketahuilah bahawa mereka juga berasa yang sama seperti kamu...."

ayat ni untuk org berperang sbnarny.. tp untuk bahagian psikologi spt bab2 meluahkan ni.. boleh la ambil ibrah ayat ni...

semoga sampai maksud kepada semua.. ;)

iz said...

mizul>

hurm..sebab tu la ak cakap ko lagi faham dan tahu bab ni dengan lebih mendalam..tengok huraian suda..hehe..

elok gak..leh ak blaja sekali..mendalam tul maksud ko ni eh..tapi tepat gakla..ada yg terkena batang hidung sendiri..kah3..

mekasih mizul..mudah faham..sudi kongsi pendapat ko kat sini..

Ai said...

ya, sama2 la....

"innamal mukminuna ikhwah"

sesungguhnya setiap individu muslim itu bersaudara

;)

sama2 kita naik level baru dalam "perasaan"
hehehe....
ngee~~

Halimatun Sa'adiah said...

malu nkluah tp bg hint2 tertentu la...sweet x??

iz said...

hehe..mekasih mizul..

up sikit level skrg..cewah..haha

iz said...

Halimatun Sa'adiah>>

bagi hint?hint yang mcm mna tu?nak kena tahu juga..ooo,rahsia2 yer?hihi

Aisya J said...

Saya tak suka pendam. Apa apa pun mesti cakap. HAHA nanti tak senang duduk la kalau pendam pendam :O

iz said...

aisyaJ>

betul tu aisya..cuma dalam nak luahkn tu,kena KENA dengan caranya..hehe..kan2?

x senang duduk?parah tu..hihi

ain nadzirah said...

Nak komen jugak

hehe saya rasa bab nak luahkan cinta nie perlulah mengikut situasi.

kalau org tue single dan belum berpunye, mmg xsalah kite luahkan. dan rasenye lebih baek luahkan perasaan tue, mane tawu ade peluang.


TAPI, kalau org tue suda berpunya like suda kahwin, tunang or even ade kekasih, better keep it silent. Tak manis plak luahkan perasaan dekat kepunyaan org lain. Macam tak ade harapan jer. HUHU


Eh first tyme komen sini nak komen pjg2 pulak kan.. hee ^^

MISS QASEH SAIFUDIN said...

qaseh rasa..luah lebeh baek..sbb baru laa org tu taw..tp bg yg xseberani itu~macam saya~baek pendam je..asal kn x memudarat kn..kira xpelaa..

iz said...

Ain>
err..memang gitu la lumrahnya ain..mana boleh suka kat hak org..yer dak?

tapi kalau nak merisik tu, cuba tanya dulu org yang rapat ngan dier..tanya,line clear ke x..
xgitu?hehe

iz said...

QaseH>

luah la yang terbaik..cewah...watpe pendam je..sampai bila pon x tau apa keputusan nya..kan2?

ni mcm ada suka kat sape2 je?hehe

daddykoolz said...

jadi jantan...berani bercakap maka berani meluahkan ...perempuan suka itu...hehe

iz said...

uisy..jadi jantan?dah macam ayam...hahaha

erm..tgk tempat gakla..asyik senang luah ni yg pasang dua tiga..kah3..

muhamad hanif said...

tapi still segan lagi lah, tulis surat ok tak ?

iz said...

wa nip..cara org lama tuh..pon boleh..haha

Nur Ayuni said...

jumpa mak pak dia. cakap minat kat anak makcik. kalau lelaki ah.
kalau pmpn. no komen. senyap sampai mati la kot..haha

iz said...

arr...ni baru betul gentle..tapi nak jumpe kena ready la nak menjawap soalan yg mcm2..haha

NURUL NATASYA AMIR said...

Luahkan.Tapi that one i rasa man first ! Hehehe.Takkan pompuan nak luahkan dulu.Malu derrr *_______*

iz said...

abisla..kalau asyik lelaki je yg dipertanggungjawabkan untuk meluahkan..

pRotege oN tHe R0ad said...

pendam or luahkan..bagi sy dua-dua ok..pasal dua-dua ni ada risiko dan kelebihannya...katakanlah kita luahkan perasaan kat orang yg kita suke mungkin jawapannya terbahagi kepada ni 1."sy pun suke kat awak juga" 2."sori sy anggap awak kawan @adik@abg sy je sori again" terpulang pada individu untuk respon perasaan korang tu..klau sy,sy berani untuk beri tahu walaupun sakit kene reject.biar si dia tahu perasaan kita..p/s:pasal pernah wat cmtu dan kene reject..huhu

iz said...

wuisy..mest sakit ya amat rasa kan..biasala..lagi baik rasa sakit awal2 dari seksa diri tak tau apa keputusan dari dia..

kurang2 puas hati,dan leh teruskan kehidupan cam biase pas tu..yer dak?

miss.Addin said...

depends dengan keaddan kot. sometimes memang kita kena luahkan & sometimes biar la pendam kan je. \

kena bijak memilih :)

iz said...

Miss>>

sometimes yang perlu pendamkan tu x berapa nak faham sebenarnya..hihi

EJA said...

oh mcam tu :)

iz said...

hurm..ni cuma pendapat sy eja..x taula dr segi eja camne pulak..hehe

Syafiq Rosli said...

better luahkan..klu pendamkan..kita yang rgi jgk..tp klu diluahkan..kena reject..jgn lah kecewa..tp itulah risikonye

iz said...

lelaki selalunya no hal nak luahkan..kalau kena reject org kata masih jiwa kental..kalau wanita ni je..hati tisu..susah nak pulih kalau kena reject..yer dak??

cik ain said...

Saya duk blog hopping then terjumpa entry ni sbb tajuk ni menarik perhatian.


Saya pernah sukakan budak satu kos. Hampir satu semester saya pendam. Saya bg macam2 hint tapi tak tahu lah sama ada saya yang lampi atau dia.

iz said...

Hurm.. Kalau lampi ni selalunya dah berpunya.. Berdasarkan pengalaman, mengelak utk bg harapan pd seseorg tuh .. Kan.. Mungkin kot..

hanis said...

pendamkan ! hoho.

iz said...

abisla.. perasaan terpendam ni boleh sebabkan sakit tau..
macam simpan beban.. =)

**::CIKNUURUL::** said...

better luahkan dari pendam kan,.at least,.xde la yg akan rasa kecewa,.cube kalau pendamkan jek,.smpai 1 saat,tetibe die nak luahkan tapi at the same time,.pmpuan tu dh berpunya!,.xke melepas?,.dan xke membazir masa kt situ?,..ape2 pon,.percintaan ni perlukan keberanian jgk,.risiko tinggi mane pon,abes2 untuk dri kite dn untuk si dia jgk kn,.so,fkir2kn la,.nak bahagia selama2nya ke atau nak derita sepanjang masa?,.:)

iz said...

betul tu nurul..
ni x boleh komen banyak komen cik nurul..
betul dari pengalaman ni..hehe