my first ride?

hurm,kali ni nak santai sikit la entry nya..hehe..asyik amik topik berat2 je,berat gak kepala nak membacanya kan?biasala ,kita bukan nya asyik nak serius je memanjang...sekali sekala,just nak menulis menda yang x perlu berfikir..biaq tangan yang menaip..hehe..boleh ka?boleh la yer..

hurm,bulan ni kan,iz ingat nak amik lesen motor la..sejak amik lesen keta umoq 18 dulu, sampai skrg x der lesen moto..bayang kan jela..huhu,aritu ingat lagi kena bahan kat tempat keja ngan member2,sebab iz sorg xder lesen moto..adus...tebal je telinga ni rasa..brape la agak2 kos nak amik lesen moto skrg..x sabo ni nak amik lesen..jangan fail udah ler..malu wei..haha..

x mampu dah iz nak pakai keta ulang alik keja..honestly,x praktikal langsung tuk bawak keta g keja...nak tempuh jem nya,harga minyak yg begitu 'murah' ngan parking yang menggalakkan senaman di pagi hari utk menapak ke ofis,sabo jela..mana tahan..hurm,..harap pakai moto ni leh la berjimat cermat duit gaji utk 'plan' masa depan..hehe..faham kan??

so cadangnya nak amik moto ler..tengah berkira-kira duit gaji nak wat deposit..ada 2 model yg menjadi angan2 ni..ahad ni nak g try naik kat kedai moto..tengok sesuai ke x..err,jangan gelar iz rempit pulak yer..hehe..xderla,..bawak cermat,slow2 je..


HONDA CBR 250R








                                                                                          
                                                                                  

                                                  NINJA 250R










*hurm..korg yg lebih pengalaman,leh cadang mana yang lagi ok x antara 2 model ni??mekasih ya bg cadangan!!

28 comments:

coKlaT ICe CreaM said...

wahhhhhhhhh i like dis motorr......!!!
jom g merempit...!!! hhaahaha..!! xpa2 iz slow2.. nak seribu daya xnk seribu dalih.. jgn pedulikn ngn apa owg kata.. tpi bab hrga mnyak tu.. xleh kata pa la kan trsgt la "Murah" skg... huhuuu

iz said...

ida> tau xpe..iz habis duit minyak isi keta sebulan,wuisy....x sanggup..betul..keta bwk sorg satu,mana x jem..hehe..

coKlaT ICe CreaM said...

ne bukan stakat jem tp dah menjejaskan ekosistem ne.. pollution tol.. hahhha..

iz said...

ida> haha..sokong..memang tul..kita ni memang penyumbang pollution..hehe..kurng sikit..kempen nek moto je skrg..

coKlaT ICe CreaM said...

jom kita nek gerek jelah.. jadi mcm owg korea.. pollution pon xdak... pas2 ksihatan pon trjamin...sihat2 n aktif2 blaka rakyatnya..!! hihi. pemangkin gnerasi masa hdapan.. udah2.. dh masok falsafah lak.. hihi

muhamad hanif said...

err..kalau dah mto ni.lebih kurang je maintenance nya..

iz said...

hehe..pulak dah..kita len..mana nak nek basikal nya cam org korea sana,kalau tempat keja jauh..cuma kurangkan pollution tu bolehla..kan?hurm,gerek tu apa ida?

iz said...

nip> oh,yeke?manala ak tau..hurm,kurang2 maintenance dier mesti kurang dr keta nya..keta simpan kat umah diam2..haha..kejam2..

muhamad hanif said...

ahahhah..mmbe aku ada guna gak sebiji..ada gak time2 kusut tuu..nak sng btter guna plat singapore.;)

iz said...

boleh ke guna plat singapore?err,xpela..riso ak..nip..ade lagu best lgi ko suke layan,roger ak..boleh?

amny said...

yeke bwak slow2 je..??

kureng percaye klo boys kte bwak slow je moto..^^

Rushydone (edan) said...

aik..xda angin,ribut..
trus nak angkat sportbike 250cc..
harga dlm rm20k utk riki2..
xnak join kami yg kapchai berbakul utk ke psar dah ke??

p/s: Elsi 2011 menggancam gak design..lawa beb..hihi

Syazwana said...

teringin nak naik motor besar2 neh
haih
keh keh keh

GiveAsh said...

yes pakai motor pun ok jgk..
tak jem..minyak pun murah..

iz said...

syazwana> xder la besaq sangat moto ni..sesuai la kalau nak pakai..

iz said...

Ash> minyak x jadi murah,tapi kurg sikit isinya..haha..jom pakat ramai2 tuka naik moto pulak..

coKlaT ICe CreaM said...

hhahahhha.. gerek = basikal lorrrr..!!!
guna jew plat siam.. hihii..!!

iz said...

ida> ooo..baru tau..hehe..sblm ni x pernah dgr..

coKlaT ICe CreaM said...

la ceq xpernah dengaq ka..??? aduhaiii.. hhihii..!! xpa2.. lama2 teror arrr bhsa kedah..!!

iz said...

edan> haha..tibe2 je berkira-kira nak pakai moto..alang2 amik je yg elok sikit..join2,boleh aje..

mykhalis said...

moto ni skali calor mau seret muka ke tanah..hehe.. takde cadangan nasihat yg mmpu diberikan sbb kawasan khalis naik kerete kebal keluar dari rumah pukul 7.25 pun sempat lagik nak sampai sekolah walaupun perjalan jauh..hehe..trafik clearrr

Ada apa dengan DARA

iz said...

ooo,clear memang syokla bwk keta..kalau jem tu yg rasa macam nak berblog dalam keta je.haha..

Chegu Zubir said...

konpem mahal nih...hehehehe...anyway selamat membeli motor...

jom baca nih
Kriteria Jika Dia Jodohmu

im new follower of ur blog

iz said...

Chegu> dak aih..ni br 250cc..takder la rega mcm superbike tu..hehe..singgah blog chegu blk..

iz said...

hey.. nama kit sama la.. hehe.. pastu kat banner ade kamera.. mmg nama iz suka kamera kut.. :-) i follow u

iz said...

ye la mr iz..rasa memang gitu la kot..haha..,.tapi ak kalau kamera,standard tadika lagi..baru blja men kamera sikit2..

Anonymous said...

hurm....cantek, smart, cool!!!
klw bwk mmg rmai la dok mengusha dr jao..huhu...
tp cheq leyh suggest..klw nak beli better beli kat s'pore...rege lg murah dr mesia..seyesly..paksu cheq siap da dekat 4kali kot dok tukaq moto camni...sume die beli kat s'pore...ni testimoni paksu cheq la...depa kate mmg untung la pkai moto ni...beli kat s'pore,then klw xmo pkai lai,jual kat mesia...jual kat mesia rege tinggi la...thats y la untung..hehe..
bg pendapat saje..=)

iz said...

anon> hurm,menarik juga kan..tapi kalau spore motoq besaq berbaloi la..ni 250 cc je..first moto nak beli..xmo amik moto cc besa lagi..cuba dulu moto cc kecil ni..btw,tq ya..seronok juga kalau nak usya moto cc besa nanti..