kenapa saya tinggalkan perodua?

alhamdulillah, setelah sekian lama iz pendamkan hal ini,akhir nya iz terpaksa luahkan nya disini..apa nak buat..kesombongan manusia terhadap kesalahan nya sendiri..iz keluar senyap2 gini dari perodua sebenarnya hanya untuk menjaga hati seorang bos agar dier dapat bekerja ngan lebih tenang di perodua..tapi,apa balasan nya bila iz mintak tolong balik dari dia, dengan sombongnya berkata,sorryla..x dapat ler..


iz keluar dari perodua kerana sejak iz bekerja disana bermula 1 dec 2010,hinggalah tarikh iz resign dari sana 5 april,ot iz tak pernah dibayar..bayangkanlah..3 bulan lebih,ot tidak dibayar..kerja masuk 8 pagi,kadang balik 8 malam,datang sabtu ahad,kerja waktu cuti raya cina,dan sebagainya,tak dibayar..

mengapa iz sanggup bertahan di perodua selama 3 bulan,ot tidak dibayar?sebab iz rasa iz seronok kerja disana..suasana kerja,cara kerja,member kat sana,semua superb..waktu iz keluar dari perodua,berapa orang je yang tahu..sebab apa?sebab iz sayang sangat ngan diorg..x sanggup rasa nak bgtau..tapi apa boleh buat..x kan hasil titik peluh kita,kena merayu-rayu baru dapat..supervisor kenalah faham hak orang bawahan dia..tapi?faham2 jela..

tempat lama vs tempat baru..hehe(ketawa lagi?dalam hati siapa tahu)

ikutkan rasa marah ini,nak je tayang muka boss yang dimaksudkan ini..tapi atas rasa belas kasihan dan hormat iz terhadap beliau,iz simpankan aja..duit bayaran yang iz kena bayar dekat perodua tu,insyaallah,iz usahakan untuk membayarnya..tapi ingat lah,iz teraniaya..iz doakan boss iz tu akan berubah hati dan sedar akan kesalahan dia,dan janganlah sekali-kali buat perkara yang sama terhadap org lain selepas ni..

Moga tempat baru ini lebih baik,insyaallah.
janganlah ditangguhkan bayaran gaji org bawahan korang yer..ini semua akan dipersoalkan nanti di hadapan Allah s.w.t..iz bukan apa ,sejak kerja ,xpernah bagi duit belanja kat parents iz..keta kena bayar,mana boleh minta tangguh,tapi itu xpela..paling iz x tahan yang wat iz resign serta merta waktu tu,iz x mampu nak beri duit belanja sikit pun kat mak iz waktu mengerjakan umrah haritu..tapi biarlah,perkara dah lepas..iz berserah pada Allah s.w.t..insyaallah,ni sbg pengajaran wat iz di masa akan dtg..dengan izin Allah,seminggu je iz menganggur..terus dapat kerja di bangi..gaji alhamdulillah..cukuplah kita serahkan hal rezeki kita pada Allah s.w.t,bukanlah pada                                                         manusia..insyaallah,dipermudahkan urusan..

69 comments:

Puan Kutu said...

Alhamdulillah..semoga dipermudahkan segala urusan.semoga lebih mura rezeki ditempat baru..;)

iz said...

Mekasih puan..insyaallah..akan cuba sebaik mungkin di tempat baru ni..yang paling penting,bos disini sangat2 baik dan memahami..segala yang dah lepas itu sbg pengajaran iz di masa mendatang ni..hehe..peace..

miss flora said...

sabor aje dengan manusia2 macam ni..ish3

iz said...

hurm,kan?biarlah..janji dier sedaq dan x wat kat org lain lagi camni pasni..

EJA said...

setiap yg terjadi pasti ada hikmah disebaliknya, allah tidak akan menjadikan sesuatu dgn sia2 walau sekecil zarah bersabarla mungkin ada yg lebih baik untuk awak..tapi x patut aniaya org mcm tu..

nurulqema said...

kne redha jela jwbnye.. dh leps.. tabahkan hati.. kre beruntug jgk dpt keje baru dlm mse yg singkat... alhamdulillah.. caiyokkk2..!! follow blog din jgk ye..

adwafarahin said...

laaa siannye iz
sabarlah ye
tgk org sabar slalu dpt untung kan
tgk iz da dpt kerja kat bangi wee~ ^_^

keje sungguh2 kat bangi nie
slalu org teraniaya dpt byk manfaat berganda2
insyaAllah iz berjaya

gud luck okay!

tq singgah n komen kt blog adwa
taw hee :)

iz said...

eja> xpela eja..sy dah maafkan..meh kita pakat2 harap yg die sedar dan x ulangi kesilapan yg sama..

iz said...

Nurul> hehe,mekasih ya..itula,rezeki namanya..hurm..kemain lagi Allah permudahkan urusan dapat keja baru..x sempat menganggur lama2..hehe..alhamdulillah..

iz said...

Adwa Farahin> err..sama2..dekat sikit berulang ke tempat keja..kan?alhamdulillah..syukur pada sebaik-baik perancang.. (^_^)

nurulqema said...

mmg btul..klu de rezeki xkemana.. kte je kne sabar, brusaha, bdoa dpmudhkn sgalenye... pape pon tahniah tuk kje n tmpt kje bru..

iz said...

Nurul> hurm..mekasih..haa,ni....awat ada blog x mo habaq nurul..sampai hati..

Ibn Abdullah said...

mafhum firman ALLAH,
"ada perkara yang namapk tidak baik pada pandangan kita,sedangkan ianya baik pd hakikatnya..dan ada perkara yang namapak baik pada pandangan kita,tetapi sebenarnya tidak baik pada hakikatnya,sesungguhnya ALALH itu maha mengetahui segala-galanya"

benar,Dia sebaik-baik perancang dan tidaklah dia sengaja mencampakkan kita ke dalam kesusahan melainkan Dia mengetahui apa yang kita tak tahu...

insya ALLAH,sabar dan redha pasti ada jalan penyelesaiannya...

nurulqema said...

sme2..xde la smpi hati mne pon.. xfemes pon blog ni.. wt sje2 je.. ni cm ne plk leh jmpe blog ni..

iz said...

terima kasih sahabatku Ibn Abdullah..itu yang sebaik nya..serahkan urusan kita hanya pada Allah s.w.t.

moga hang pun sentiasa dalam keadaan yang baik2..

maisarah said...

benda ni tak leh wat report ke? kesian iz. tak patut betul. ish ish.

iz said...

Nurul> ada lah informer yg gtau..hihi..

iz said...

maisarah> eh ,xpela..malas nak report sebab iz hormat bos iz tu..biarlah,menda dah lepas..iz dah maafkan dier pon..

nurulqema said...

mne dtg informer tu ekk.. yele iformer..mekasih meramaikn..hehehe :)

iz said...

Nurul> ala,ternampak dr blog ain..tu men follow je..sorry,x mintak izin dulu..hehe

nurulqema said...

ohh..ain..bkn informer tu.. die best fren(BFF)la.hehehe xpe2 kwn2 ok je.. ni bler strt mule kje kt tmpt bru..?? migu dpn?? jwtn sme jgk ke??

Wuucin Kimora said...

rase nk senyum lebar2.. sbb hal nie terjadi pd sy juga ;D

iz said...

yeke wuucin?ce cite..ce cite..leh tersenyum lg yer?hebat Wuucin ni..hehe

coKlaT ICe CreaM said...

Besabarlah wahai shabat,

ingatlah doa ini
"Allahuma ajurni fi musibati, wakh lufli khairan minha"

doa owg yg teraniaya sgt mujarab n sntiasa dimakbulkan olh Allah swt.. insyaAllah, moga 1 ari nanti dri insan itu sntiasa dberi ksempatan utk mnyedari akn kesilapannya ..!! amin..

iz said...

mekasih ida..no biggie la..biasala..pengalaman bukan boleh belajar,kena lalui..mungkin ni pengajaran wat iz,mana tau kot2 nanti jadi bos ka..hehe

Uptown Lady said...

ada jgk org mcm ni ye..sabar je la..anggap sbg dugaan hidup, ada hikmahnya tu..

muhamad hanif said...

senang nya bos tu jawab.gila aa..

iz said...

nip> tu yang wat ak sakit hati nip..ak tulis entry ni pon pas mandi..kalau sblm,mesti terikut-ikut rasa marah..hurm..

iz said...

Uptown lady> ada je..ragam org mcm2..bersedia je hadapi org yang macam2 ni..

eiya said...

sabar je la erk...

iz said...

ni ngah sabaq la ni eiya..tq ya..

coKlaT ICe CreaM said...

hahhaa.. same2.. apa bos..?? insyaAllah..amin..!!
leh ar blanja ida mkn ari2 lau jadi bos.. haha.!!
pngalaman akn mmatangkan ssowg, n mmbuatkn kita dpt mnilai yg mna kaca n y mna prmata.. blajarlh dri pglaman krn ia mnjanjikn ssuatu yg indah.. insyaAllah..

iz said...

mana la tauleh jd bos..hihi..yup,setuju ngan ida sgt2..

whitecappuccino said...

kesiannya..tapi alhamdulillah, iz dah dapat kerja yg lebih baik..

iz said...

itula..ahamdulillah..dekat ngan umah,x jem ..hehe..syukur..

coKlaT ICe CreaM said...

apa setuju..??? nk blnja ida mkn ka..???
hahaha..
ne yg suka ne... (^_^)

nur said...

sabarlah.. dan Alhamdulillah..

iz said...

ida> dak aih..x bilang apa2 pon..hehe..

iz said...

nur> mekasih ya!!

coKlaT ICe CreaM said...

hhahha..!! dan2 mengelak ceq nooo... !!

~ch@wi~ said...

sabar bro, ni bkn salah perodua..ni salah pengurusan kt situ, bos pon buat xtau je...ssh la kalo cmni...

Ayie said...

jangan risau bro.. siang tak selalunya cerah, malam tak selalunya gelap.. allah tu maha besar.. doa org teraniaya tuh sangat makbul.. tawakal je bro.. insyaallah ada bahagian rezeki utk ko bro..

iz said...

ida> ngelak jgn x ngelak.hehe..

iz said...

chawie> xpela..ak x pernah salahkn perodua..perodua tersangatlah menjaga kebajikan staff diorg..xper..

iz said...

ayie> mekasih ayie..wah,sampai 2 blog ko..meh ak terjah..haha

manueng said...

ade a few classmates kat perodua...xtau la diorg pun alami benda yg same ke x...tp xpe la...ade hikmahnye tu...skang kerja kat petronas eh? mantap tu~ ;)

iz said...

Alhamdulillah..moga tempat ni lg ok.insyaallah..

eiya said...

skerang nie iz dah dapat keje pe...matk2 tak de r blaku lagi perkara yang same...

Ai said...

Salam sahabatku.. :D
laa awat hang x habaq kt aku, mybe aku bleh bg hang kerja :) gaji bleh runding.. hehehe...
xpa ni aq bg motivasi agr ko ++ sehat dari musibah manusia ni...

Surah Al-Jaatsiyah:23
"tidakkah kamu melihat orang yang menambil nafsunya sebagai tuhannya, maka Aku sesatkan dia dengan ilmu"

relax je din... ko tgk je result kehidupn dia nanti...

surah Al-an'am :21
"Dan siapakah yang lebih zalim dari pada orang yang mengada-adakan suatu kebohongan terhadap Allah, atau mendustakan ayat-ayatnya? Sesungguhnya orang-orang yang zalim itu tidak beruntung"

Allah akan bagi rezeki pada sesiapa yang Dia mahukan.. Ko tukar kerja sebab Allah nak ko tukar kerja.. dpd kerja kat tempat y bg masalah kt ko.. lbih bek lg ko tukar kerja :)
aku ada blakang ko sentiasa InsyaAllah ;)

cik dibadeebut said...

semoga dipermudahkan.... amin.... setiap yg susah ader yg senangnya... anggap jer segala yg berlaku satu drpad pengalaman hidup...

iz said...

Eiya> Technician..insyaallah..nampak gayanya tempat baru ni molek2 belaka..hehe(^_^)

iz said...

Mizul> w'salam sahabat..itula..saje je la x gtau..rezeki ak kat sini Mizul mungkin..cepat je bergantinya..rasa mcm sgt2 dipermudahkan urusan..ak xnak tengok yang buruk2 kat bos ak tuh,cuma nak dier sedar je dan x wat kat org lain..dier pon baik je ngan ak..doakan sama2 moga dier berubah nanti..mekasih yer Mizul!

iz said...

Diba> itula diba..mungkin salah ak sendiri...kerja niat nak duit je..tak fikir lain..itu mungkin sebab ak diberi pengajaran camnie..pengajaran paling penting ak dapat dr sini,jangan jadi hamba duit..itu jela..pengajaran yg sgt berguna..

Awie Omar said...

rasa nak follow lak, anyway selamat berkenalan. keep bloging

dari :

http://notaekstravaganza.blogspot.com

iz said...

betul ni awie?jangan menyesal follow..haha..meh ak terjah blog ko..

ayue! said...

bako jer tmpt keje lame tuh..

Dda Ly said...

aiyoo kalau mcm ni mcm mana org nak idop?? ish!

meh ke rumah,
~kerana dia model~
keep in touch ye...:) ♥♥♥

Rushydone (edan) said...

ko keje tmpat baru kat ne??
bkan dgn pakcik comel ke??
asal ade petronas lak??ni yg jeles ni..

LadyComot said...

mudah mudahan dapat peluang untuk pekerjaan yang lebih bagus

miaa spungen said...

sbr la dugaan semua tu.. mungkin rezeki kt tmpt lain kan.. btw miaa da follow iz.. no 444 g tu huhu

iz said...

ayue> x bek bako2 nih..haha..sian yang lain nak cari rezeki...

iz said...

Dda Ly> dah mai dah,follow lagi..hehe..tq..

iz said...

edan> tempat baru ler.ngan pakcik dier,cuma ak diletak kat bangi..comel kat ampang..kami dipisahkan..,,huhu..

iz said...

Lady comot> dah dapat dah,alhamdulillah..

iz said...

mia> mekasih ya..444,nice sgt2..(^_^)

Fara Ada said...

wowwiiiee! keje dgn petronas? I loike too! hee~

iz said...

hehe..petronas research,bangi..jadi kuli je pon..(^_^)

Fara Ada said...

ok la tu janji keja halal...dapat la huluq kt mak ayah kt kampung sikit pun jadikla kan..yg penting berkat tu haa..hehehe..bangi? uiks kt mana ek..para pun selalu g bangi seksyen 2 umah along..

iz said...

kan..semestinya..setuju ngan para..bangi,depan je ngan masjid besaq tu..tau ke?ala,sebelah bangunan CIMB..