perigi cari timba,senonohkah

amboi tajuk..kemain lagi bikin kontroversi..saje je la pilih tajuk yang pelik2..selalu nya tajuk mudah je korang nak teka isinya,..kan2?kali ni iz nak cuba cara lain..haha..biaq pikiaq dulu,menda la iz nak sampaikan sebenarnya..

ok,cukup merapu bagai..straight to da point..hihi..boleh?korang tgk tak semanis kurma tadi?x tengok ka..isy2..apa nak jadi ni..rancangan manfaat camtu x tgk?rugi2..tapi sebenarnya iz pon x tgk..haha..lupe la..nak wat camne..tau2 terlepas camtu je..nak wat camne..itupon teringat pas bukak fb tadi..adussss...melepas satu tajuk yg menarik..

tapi xpe..sape yang tak tgk tu,pakat2 kita balas pendapat kat sini,tang tajuk atas tu..'perigi cari timba'..senonohkah?nak tau pendapat iz?boleh2..actually kan,x salah pun kalau wanita yang nak mulakan dulu..tambahkan keadaan sekarang ni..banyak kah lelaki yang berkualiti?korang lebih tau,kan?jadi kalau nak yang bagusla perwatakan nya, bagus amalnya,kena lah mencari..tapiiii..jap,ada tapinya yer geng..

bab senonohkah?sebenarnya islam dah ajaq baik punya!kan..ada adabnya dalam memberitahu tu yang hang suka kat dak ni..bukan nya main belasah je p habaq terus yang hang suka..haha..gunakanlah org tengah ke, ataupun guna kan parents kita,itu yang sebaiknya..istikharah dalam buat apa jua keputusan..jangan terburu ya..jodoh Allah dah tetapkan..jangan duk menung2 riso2..tau korang riso sebab tgk kawan2 sume dah kapel2 sume..single x semestinya x laku yer..malah bagi iz sendiri,biaqla calon iz nanti yang masih tak terusik oleh lelaki lain..hehe..serius ni..(^_^)

*iz ada ramai teman yang baik2..nak kenalkan kat sape2 yang single..sape mau,hehe?

saya rela digosipkan..kah3..

eh,500 dah..ni la gadis bertuah yg memiliki hati ini tu,hihi..alhamdulillah..dalam seminggu sekali hupdate,ada juga la bertambah sikit2 follower dan kumin2..hehehe..syukur,ada juga sudi membaca entry2 ringan iz ni..bukan hape..iz seronok betul kalau melayan blog buka2 ada komen2 baru..macam satu penghargaan la pulak..tapi itula kekuatan iz dalam berblogging..mekasih wei korang..

err,kenapa iz xmo hupdate selalu..adakah kerana iz malas?degil?leh teka x wahai sahabat sekalian??x leh ke..ok,xpe..no big deal..xderla..iz betul memang banyak je idea nya..cuma iz perlukan masa dan tempat yang sesuai untuk menulis..ok,korang bayangkan suasana dimana ada laptop atas meja,lampu aquarium kat tepi(*nak beli lampu belajaq rasa membazir pulak),pastu bukak lagu random play nya,pastu ada neslo panas kat tepi..haaa,pastu esok cuti..baru la best nak hupdate blog,kan2?kah3..korang leh imagine x nih?haha,xpe..amik gamba ni..

hurm..baru2 ni ada lah terbaca rupanya2 ada yang ingin bergosip ngan cheq..cikgu cinta namanya..amboi mu!!nama pun cikgu cinta,nak bergosip je ya..haha..gurau2 je..tapi,apa salahnya..nak gosip2 pun..no hal nyalah..cintailmu89 sporting..no hal..sape lagi ingin bergosip ngan cheq??kah3..


tagline ni?hurm,bagi iz x semestinya(wawa,suka hati ko je nak komen tagline orang)..tapi betul,bukan semua akan melalui pengalaman yang sama..ntah2,first2 jumpe,itula pasangan kita sehidup semati,...mana taukan..jodoh,ajal di tangan tuhan..mungkin ini cuma pengalaman cikgu cinta mungkin?ntah la..nak tau,tanya cikgu sendiri ya..eh,okla..iz nak p layan lagu ditemani bintang2..cewah..

*macam susah je nak bukak dashboard blog sekarang..ke,iz sorg je hadapi menda ni??hurm..

lelaki menangis.pendapat korang??

sedih??seringkali kita sedih kerana punca yang pelbagai..ada yang menangis dengan hanya melayan perasaan menonton filem korea , ada yang menangis kerana clash ngan kekasih dan ada juga yang menangis kerana macam2 lagi sebabnya...lelaki tidak boleh menangis?yer,iz akui iz pernah merasa menyampah bila tengok lelaki aka buayapren menangis kerana ditinggalkan kekasih..

hari ini?pon iz menyampah jika melihat lelaki yang menangis kerana ditinggalkan kekasih,haha..x pernah berubah rasa menyampah itu..kakak iz selalu cakap,ko tak kena tinggal lagi,bolehla eksyen..tapi bagi iz,menangis kerana seorang kekasih hanyalah satu perbuatan yang sia2 sahaja..waktu bercinta,kemain lagi sedih2 la bagai,tapi bila dah dapat,semuanya tak bermakna lagi..sebab tu,ikatan yang sah dalam satu2 hubungan tu penting..untuk mengelakkan rasa bosan..

tetibe pos entry ni pas tgk halaqah tadi..tajuknya,rindu..(pehal masuk tajuk rindu ni)..hurm..lari topik kah?dak aih..iz nak sampaikan maksud entry ni sebenarnya..selalu kita meletakkan rindu pada sesuatu yang tidak munasabah..tanya hati kita,diri kita,apa yang kita rindukan selama ini...mungkin jawapan korang berbeza-beza..namun dalam membantu korang dalam mencari kerinduan yang sebenar,iz selitkan video ini..bagi yang berbroadband tu,spend la sikit bandwidth korang tu untuk tonton video ni yer..betul2 menyentuh hati dan menerbitkan rasa rindu yang sangat mendalam..tacing woo...yang ni kalau lelaki2 sekalian nak menangis ,dipersilakan..x kan menyampah punya..

kita ketinggalan

fuhhh..akhirnya..jumpe lagi malam ahad..hehe..satu2 nya malam yang toksah fikir nak tdo pukul brape..nak wat camne,komitmen ngan keja..x boleh la selalu2 nak jenguk update blog..riso jugak kalau tdo2 lewat ni..kang esok g keja lesu je..x semangat langsung..walaupun hanya bekerja,kita kena letak sepenuh komitmen itu sebab korang pun tau,kerja ini adalah ibadah kan..

apa nak diceritakan yer...hurm,setakat ni semuanya baik2 aje..walau kena banyakkk sangat belajar balik,bukak buku tentang chiller...hurm,kena expert tul2 bab chiller ni..minggu ni pun sibuk sangat sebab kerja2 pemasangan chiller baru..nak habaq mai., x ramai dari kita kalangan org melayu ni yang expert bab chiller..jadi peluang iz kat sini,kena gunakan habis2 tuk mahirkan bab ni..eh jap! pernah tgk chiller x?hehe..tgk la yer..

menda alah ni untuk sejukkan bangunan tu..syok betul belaja menda baru ni..x sangka la terpilih untuk menjadi PIC untuk proses pemasangan chiller..bukan senang..ada peluang camnie,blaja jela..ilmu ni bukan nya senang nak dapat..waktu nilah nak bertanya ngan expert sume..walau dia orang korea,belasah jela bahasa inggeris level hampeh...haha..janji dapat faham udahla..

eh,terbanyak pulak cerita pasal menda ni..hurm..saje jela melepas rindu kat korg kwn2 blogger..ada kesempatan gini walau x banyak masa,penat badan..hupdate kan gak..janji lepas gian..cewahhhh..hurm..korang suka makan durian?pernah  makan durian campur santan campur gula..rasa dier??marvellous..haha..rugila kalau x pernah rasa..nak iz blanje..sila tinggalkan link kat bawah...hahaha..


*teringat rakam video ni ngan chawie dulu..hihi..

pagi2 naik moto peluk2.

alhamdulillah,start bercuti..ho yeah..sukanya!!malam ni boleh la tdo lewat sikit..yehaa..hurm,lama x bukak blog, x sangka banyak juga bertambah follower nya..syukur..ada gak member2 blogger yang sudi untuk ketik button follower kat atas tu..jangan riso,dah awak follow,teman pon kunjung dan follow balik, dgr ceritera belah korang pulak..no hal nya ler geng..

setakat ini kerja iz, alhamdulillah..baik2 aja..cuma biasala,kena kuar awal sebab taknak sangkut dalam jem..seksa woo, bila perjalanan yang patut makan masa 20 min jadi 45 min...apa nak dibuat lama2 dalam keta tu..adoyai..kalau ada org umah nak bersembang takpe gak..haha..ok ngarut dan melalut..mana ada org bwk org umah g keja kan..lainla kalau sama tempat keja..hihi..

ops,okay..cukup pendahuluan tak berhikmah kat atas..takde,pagi td on da way g keja,ternampak la pasangan naik moto sama2..bayang la,dalam kul 7.30 pagi, naik moto bersama pasangan peluk2.syok nya..teringin nak jadi camtu..romantik woo...rasa macam nak tangkap gamba je..tapi cam bahaya lak,sambil drive kuar kamera tangkap gambo..sebab sweet sgt..iz pon teringin nak naik moto bersama pasangan iz camtu pagi2..

tapi wait seminit..korang jangan salah faham pulak..keadaan bukan yang macam korang bayangkan..haha..amboi,fikir bukan2 ya..dier cerita sebenar camnie..diorang naik motor honda lama yang macam ni>>>


korang bayang yer keadaan camnie..sebab gambo xder,huhu..pasangan dalam umur 60 an rasanya,naik moto cam kat atas ni,bini dier peluk suami dier sambil pakai beg ngaji kot,sambil suami dier yang beserban bwk moto..mungkin ada majlis ilmu kot dkt2 situ..tengok!indahnya cinta bila cinta itu disandarkan keatas cinta padaNya..cinta tak pernah kenal usia..jika cinta kerana Allah,insyaallah..sampai ke tua masih sayang dan romantik gitu..


jadi kesimpulan iz kat sini,apa ada pada kekacakan?kecantikan?kekayaan?bagi iz cukupla jika hanya agama dijadikan sandaran untuk memilih kekasih dan isteri..kekal hingga ke tua,insyaallah..korang xnak zaman tua korang nanti camnie?iz x taula jawapan nya, tapi bg iz,ni lah zaman tua yg diidamkan.bersama pasangan hingga ke akhir hayat di dalam landasan islam..hehe...okay?dari perspektif iz je..(^_^)

kenapa saya tinggalkan perodua?

alhamdulillah, setelah sekian lama iz pendamkan hal ini,akhir nya iz terpaksa luahkan nya disini..apa nak buat..kesombongan manusia terhadap kesalahan nya sendiri..iz keluar senyap2 gini dari perodua sebenarnya hanya untuk menjaga hati seorang bos agar dier dapat bekerja ngan lebih tenang di perodua..tapi,apa balasan nya bila iz mintak tolong balik dari dia, dengan sombongnya berkata,sorryla..x dapat ler..


iz keluar dari perodua kerana sejak iz bekerja disana bermula 1 dec 2010,hinggalah tarikh iz resign dari sana 5 april,ot iz tak pernah dibayar..bayangkanlah..3 bulan lebih,ot tidak dibayar..kerja masuk 8 pagi,kadang balik 8 malam,datang sabtu ahad,kerja waktu cuti raya cina,dan sebagainya,tak dibayar..

mengapa iz sanggup bertahan di perodua selama 3 bulan,ot tidak dibayar?sebab iz rasa iz seronok kerja disana..suasana kerja,cara kerja,member kat sana,semua superb..waktu iz keluar dari perodua,berapa orang je yang tahu..sebab apa?sebab iz sayang sangat ngan diorg..x sanggup rasa nak bgtau..tapi apa boleh buat..x kan hasil titik peluh kita,kena merayu-rayu baru dapat..supervisor kenalah faham hak orang bawahan dia..tapi?faham2 jela..

tempat lama vs tempat baru..hehe(ketawa lagi?dalam hati siapa tahu)

ikutkan rasa marah ini,nak je tayang muka boss yang dimaksudkan ini..tapi atas rasa belas kasihan dan hormat iz terhadap beliau,iz simpankan aja..duit bayaran yang iz kena bayar dekat perodua tu,insyaallah,iz usahakan untuk membayarnya..tapi ingat lah,iz teraniaya..iz doakan boss iz tu akan berubah hati dan sedar akan kesalahan dia,dan janganlah sekali-kali buat perkara yang sama terhadap org lain selepas ni..

Moga tempat baru ini lebih baik,insyaallah.
janganlah ditangguhkan bayaran gaji org bawahan korang yer..ini semua akan dipersoalkan nanti di hadapan Allah s.w.t..iz bukan apa ,sejak kerja ,xpernah bagi duit belanja kat parents iz..keta kena bayar,mana boleh minta tangguh,tapi itu xpela..paling iz x tahan yang wat iz resign serta merta waktu tu,iz x mampu nak beri duit belanja sikit pun kat mak iz waktu mengerjakan umrah haritu..tapi biarlah,perkara dah lepas..iz berserah pada Allah s.w.t..insyaallah,ni sbg pengajaran wat iz di masa akan dtg..dengan izin Allah,seminggu je iz menganggur..terus dapat kerja di bangi..gaji alhamdulillah..cukuplah kita serahkan hal rezeki kita pada Allah s.w.t,bukanlah pada                                                         manusia..insyaallah,dipermudahkan urusan..

my first ride?

hurm,kali ni nak santai sikit la entry nya..hehe..asyik amik topik berat2 je,berat gak kepala nak membacanya kan?biasala ,kita bukan nya asyik nak serius je memanjang...sekali sekala,just nak menulis menda yang x perlu berfikir..biaq tangan yang menaip..hehe..boleh ka?boleh la yer..

hurm,bulan ni kan,iz ingat nak amik lesen motor la..sejak amik lesen keta umoq 18 dulu, sampai skrg x der lesen moto..bayang kan jela..huhu,aritu ingat lagi kena bahan kat tempat keja ngan member2,sebab iz sorg xder lesen moto..adus...tebal je telinga ni rasa..brape la agak2 kos nak amik lesen moto skrg..x sabo ni nak amik lesen..jangan fail udah ler..malu wei..haha..

x mampu dah iz nak pakai keta ulang alik keja..honestly,x praktikal langsung tuk bawak keta g keja...nak tempuh jem nya,harga minyak yg begitu 'murah' ngan parking yang menggalakkan senaman di pagi hari utk menapak ke ofis,sabo jela..mana tahan..hurm,..harap pakai moto ni leh la berjimat cermat duit gaji utk 'plan' masa depan..hehe..faham kan??

so cadangnya nak amik moto ler..tengah berkira-kira duit gaji nak wat deposit..ada 2 model yg menjadi angan2 ni..ahad ni nak g try naik kat kedai moto..tengok sesuai ke x..err,jangan gelar iz rempit pulak yer..hehe..xderla,..bawak cermat,slow2 je..


HONDA CBR 250R








                                                                                          
                                                                                  

                                                  NINJA 250R










*hurm..korg yg lebih pengalaman,leh cadang mana yang lagi ok x antara 2 model ni??mekasih ya bg cadangan!!