first tutorial dari cheq.

aduss..lama sangat nak wat tutorial ni..tapi tak tau apa lagi tutorial yang masih belum di kupas oleh rakan2 blogger..seronok baca tutorial2 diorang yang mcm2..yela,ada dari pakar komputer, ada yang wat tutorial berdasarkan pengalaman berblogging..semua ni seronok untuk dibaca..duk menung2 td fikir2 pas minum ayaq teh,tibe2 je nak wat satu tutorial jugakla..errr,lebih pada tips mungkin,..hihi..


iz pernah join satu ceramah ni..tajuknya bagaimana nak mendapatkan kekusyukan dalam solat dalam konteks bacaan..setiap apa pun yang kita lakukan, pasti ada level2 nya kan..contoh macam game skali pun(*keanak-anakan pula contohnya,hehe), hero selalu naik level dier bila dah menang duk fight ngan musuh2..same goes with solat..dari segi bacaan skali pun,ada tingkatan dier dalam mendapatkan kekusyukan...



ok,cukup..dalam pembacaan dalam solat,ada tiga tingkatan nya dalam mendapatkan kekusyukan..pertama,membaca doa sambil hati mengikut..level kedua,membaca doa sambil hati mendengar dan level yang ketiga,pembacaan dalam solat disertai dengan tafsiaran dalam hati..jadi dapat tak point nya disini?faham nya ni..

jadi apa yang iz nak tekan kan kat sini,apa kata kita hafal tafsir surah2 lazim dan yang lebih penting lagi surah wajib macam Al-Fatihah..bukan panjang benar pun..7 ayat je..kalau 70 tu,lain la kan?hehe..senang je..brape minit sangat..cuba yer?moga dapat menambahkan kekusyukan dalam solat korg..insyaallah..

(* gud luck yer,spend 5 min tuk hafal,hehe)

17 comments:

Eyra said...

okay..insyaallah..sme2 la kite amalkan..heehe

muhamad hanif said...

wah.bgus weyh ;)

iz said...

Eyra> amal,bagus2..biaq istiqamah..

Hanip> ok..pakat2 hapal meh..surah pendek yg best nak dihafal,surah Al-Asr..3 ayat je geng..hehe..start sikit2.

sya hassan said...

gud entry.. insyaAllah leyh amalkan.. :)

iz said...

hehe..sama2 la kita amalkan..mesti buleh punyer..(^_^)

Sekamar Rindu said...

salam...

Subhanallah.....entri yang sangat baik.

terima kasih...atas perkongsian ini,,

iz said...

sekamar rindu> mekasih..harap mendatangkan manfaat..sama2..

EJA said...

iye setuju sangat2.. solat akan menjadi khusyuk bila mana kita faham maksud setiap bacaan yg kita baca didalam solat :)

iz said...

yup..x tau sume,hafal sikit2..tau,bukan senang nak sekaligus hafal semuanya..tp kalau sikit2,lama2 hafal la tu..yg penting ada sikap nak perbaiki amalan sentiasa..kan?

Adlan said...

hehe..good!^^

iz said...

dah hafal?good..hehe

Faziera said...

memang betul pun..
bila solat dan memahami apa yang kita baca dalam solat, lagi khusyuk..^__^

iz said...

kan..tau xpe..xpe,al fatihah sbg permulaan utk dihafal..

yanito said...

yup..mmg betul..if kita memahami apa yg kita baca.solat akan menjadi khusyuk..by the wat..thanks..good entry.

pwincess Lov3y dOv3y said...

ty leh amalkan.nice sharing.:)

iz said...

sama-sama Yanito..

iz said...

Pwinces> bagus2,amalkan..sama2 la kita amalkan..hehe