daun ketum kini dijual di pasaraya?

harini p teman akak ngan anak buah p beli barang2 dapur kat sebuah pasaraya..biasala,kalau ada masa lapang,apa salahnya teman,yer x..training utk menjadi bapa mithali suatu hari nanti..tapi masyaallah,punyalah lama shopping..tul2 mencabar iman untuk teman kakak p beli barang2 dapur bagai..

tapi xpe,menda kecik je teman2 beli barang dapur ni,sebab dah biasa sangat sejak terlantik secara rasminya menjadi pemandu khas rumah,3 tahun yang dulu(pass exam lesen keta,hehe)..jadi tanggung jawab utk membawa beli barang dapur dah beralih dari ayah kepada saya ini..hehe..jom tengok wajah anak2 buah saya yg cumel2..hehe..

biasalah lepas beli barang,pas bayar tengok balik resit bayaran tu..aisey,terbeli DAUN KETUM??apakah??xkanlah..isy,mau kena tahan ngan polis ni..x caye?tengok gambar ni..resit rasmi dari sebuah pasaraya..



maka dengan paniknya iz tunjuk kat kakak ni..seyes kena gelak ngan dier..rupanya daun kesum yang dier beli..yang pasaraya ni pon satu hal la..hehe..ada ke boleh salah eja..saba jela..baru ingat nak beli banyak2 wat bisnes baru,jual air ketum..agak2 brape tahun la penjaranya tu kan..tapi ada yang kata air ketum ni ubat kalau kat kampung..yang bahayanya kalau dicampur bahan2 merbahaya yang lain..bg iz, jangan disangka air yang tenang tiada buaya..(*err,ada kena mengena ke peribahasa ni?)

11 comments:

EJA said...

esh.. tajuk wat suspen ja.. ingat wat business air ketum td..dulu prnh jumpa sorang abg ni masa kt KL dia slh ckp, dia nk beli daun kesum tp ckp daun ketum,pastu semua org kt market pndg dia.dia wat muka x bersalah,pastu dia ckp kt tuan kedai tu " tauke ala daun yg buh dlm kuah laksa tu"

iz @ aako89 said...

saje je bikin gempar..hehe,xkan la nak jual kat pasaraya..mau tutup pasaraya tu nanti..tapi,buh dalam laksa?hehe..lawak2..

coKlaT ICe CreaM said...

dh agak dh sahih daun kesum punya...!! bikin tajok gmpaq jer 2. haha
lau nk daun ketum belakang umah ida byk.. sila2 sapa nk try..!!

iz @ aako89 said...

yeke?xpe ke tanam pokok tu kat umah..polis x tangkap??apa rasanya,sedap ke?

coKlaT ICe CreaM said...

owg guna daun tu utk uat rsearch sal ubat ler...!! bukan nk soh mnum..!! hahha..!!! ikot kajian pon ngeri kedah yg pling byk pkok ketum tauuuu..!! tpi lau kita gna ngn cara n niat y baik.. alhamdulillah, lau yg salah 2..!! wallahualam..!!

iz @ aako89 said...

owh,yeke..baguih la wat research tu..buat ubat migrain ke,mana tau kan..hurm,camne rupa dier pun iz xtau..nanti nak p carila..

coKlaT ICe CreaM said...

hhahha..!! lawak la iz ne..!!!

iz @ aako89 said...

betul aa,..hehe..wat research tul2..kita kalah panadol..hehe..

coKlaT ICe CreaM said...

bleh ja, klahkn sgalanya..!!
pas2 leh soh iz jadi pgeluar..!!!
hahhaha..!!

iz @ aako89 said...

boleh..jual dalam black market ubat2 tu sume..deal ngan mafia.

coKlaT ICe CreaM said...

hahha..!!! sjak bila jadi lagu ne..?? haha