bila bicara mengenai cinta

aduss..iz benar2 x faham dengan sifat wanita..yer,iz akui,iz memang ada perangai buruk,dulu memang suka mainkan perasaan wanita..tapi itu semua dulu,bila zaman kita masih x matang dan zaman sekolah,faham jela,zaman bilamana semua nak cuba,sikap terlalu kuat sifat ingin tahunya..waktu nila baru nak belajar mengenali kehidupan..

tapi pengalaman dan umur mengajar untuk lebih menghargai seseorang wanita ini..iz jadi takut untuk menjalinkan hubungan dengan sesiapa..bagi iz cukup sekadar berkawan ,xkan lebih dari itu..iz tau terkadang memang ada sifat yang terlalu mengambil berat, suka mendengar tapi iz tak pernah tahu yang semua ni sebenarnya boleh memberi harapan buat wanita..maaf,iz x pernah bermaksud yang demikian..


tapi apa yang iz pelajari kat sini,jangan sekali-kali memberi harapan pada wanita..cukuplah kalau ala kadar saja dalam perhubungan..jelaskan sejelas-jelasnya jika hanya mahu berkawan..jika tidak dijelaskan,mungkin si dia akan mengharapkan sesuatu yang lebih dari satu2 perhubungan itu..iz benar2 menyesal dengan apa yang telah terjadi..iz x sangka menda ni boleh jadi serumit ini..

cukup untuk iz jelaskan kat sini,jika bagi sesiapa pun yang ingin bercinta, pastikan korang memang dah sedia untuk mengangkat hubungan itu ke sesuatu yang lebih serius..jika hanya berniatkan untuk hanya ingin rasa dicintai tanpa apa2 ikatan,lupakan sajalah..hanya akan menerbitkan rasa bosan yang akhirnya hanya akan membunuh rasa cinta itu sendiri..jadi pesan iz untuk korang,pesan ikhlas dari seorang abang,nak berkawan,berkawanlah..zaman remaja memang sesuatu yang indah,tapi janganlah sampai merosakkan diri dan maruah sendiri..peace (^_^)

*pandangan ikhlas seorang lelaki..tak tau ada x kebenarannya dari pandangan wanita itu sendiri..

45 comments:

HAJAR hasan said...

haa! kantoi disitu. ceh. apa2 pon, entri menarik. sye pun pernah bwt entri ttg cinta ni. jemput singgah~ ;)

saat aku jatuh cinta

iz said...

biasala,semua orang wat silap..cuma xnakla orang lain ulang kesilapan kita ni ,kan?pengajaran wat adik2 kita..

EJA said...

iye betul tu kadang2 kita senyum x bererti kita suka pada dia dan kalau kita prihatin x bererti kita jatuh cinta dgn sidia..dan bila kita berdiam x bererti kita benci pada sidia..cinta dtg dari allah..bercinta la tp jgn melebihi cintamu pd ilahi..eja pegang pd kata2 ni"daku jatuh cinta krn agama yg ada padamu,jika hilang agama itu maka hilangla cinta ku pd mu"(aduh ceramah plk dah,..maaf2)heheehhe

iz said...

itula..hurm..susah nak faham wanita..kompleks,rumit sgt2..skrg ni malas nak fikir komitmen kapel bagai..stay single sampai ari nak antar rombongan.settle..calon?biar sampai masanya nanti,insyallah..

ecadwinkyasha said...

nice nice nice.
kdg2,seorang perempuan ne hanya nak satu penjelasan je dari seorg lelaki.
kalau suka,ckp suka.kalau tak,cakaplah baik2 kat pompuan tue.kan kan kan?.hehe :)

Ai said...

Salam amal.. :)
ya bro, aku phm tu.. sbnany mcm mana pun kita cuba phm wanita, semua xkn sama sbb smua wanita lain lain. Semua manusia pun lain lain. cuma, jika kita nak salahkan seorang tidak boleh kita salahkan semua, macam dilema org skg ni cakap.. "ah..semua perempuan macam tu.." "ah..semua lelaki macma ni..."
x adil bg org y x macam tu... :)
selamat beramal

Dayana AZ said...

cukup untuk iz jelaskan kat sini,jika bagi sesiapa pun yang ingin bercinta, pastikan korang memang dah sedia untuk mengangkat hubungan itu ke sesuatu yang lebih serius.

wahh dayana suke part ni :),
tertarik utk follow!

Farhana Sahri said...

belajar dr kesilapan......btl kte eja...so, nk kwn ala kadar je kn...

iz said...

ecadwinkyasha> agak2 kalau kita cakap baik2 hanya nak berkwn,perempuan boleh terima ke?kita tau emo diorg mcm mana kan?riso jugak terus terang ni..

iz said...

AI> ak menulis secara am nya..memang x sama smua,tapi adalah persamaan sikit..pesanan je sebenarnya yg ingin disampaikan..last perenggan tu yg penting..belajar dr pengalaman..

iz said...

Dayana AZ> mekasih dayana..jenguk blog dayana balik..

iz said...

Farhana> kan..sebaiknya gitula..watpe bg harapan,kalau harapan tggl harapan je..hehe

Uptown Lady said...

interesting entry..nak mintak pendapat skit blh? normal ke kalau a guy kerap sms with a girl yang dia kata dianggap sbg kawan? Or he's trying to tell something dari cara dia tu?
thnks..

iz said...

uptown lady> hurm, dari pengalaman kawe sebagai bekas pencinta wanita,hehe..hati2 la dgn lelaki camnie..bahaye wooo..klau dier dah berpunya,abaikan jela mesej2 dier..itula cara yg terbaik..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

setuju....sebaiknya , kita mulakan dgn persahabatan dan jgn bg harapan.

iz said...

ada kawan sy cakapla,bukan sy..tak ada istilah kawan bila dengan perempuan ni..??apakah??

micky eyqa said...

wah dulu play lah nie ek hehehhe

iz said...

terus terang dulu zaman abg ni,play x macam skrg..cewah..hehe..dulu walau teruk g mana kami ni,x kan usik perempuan tu..still hormat..skrg,masyaalllah..bahaya nya..seb baik iz x der adik perempuan...riso sgt2..

DuD said...

sbb tu la org pompuan ni, kalo betul laki tu suka kat dia mesti dia ajak kawen. Maknanya laki tu series. Kalo x... x payah lah. menghabiskan beras jee..

iz said...

gua setuju dgn lu bro..bekla dgr pengalaman org yg dah kawen..lagi banyak makan garam..kalau setakat nak bermesej-mesej,calling2,tapi x kemana,x lama la tu..kan?

Abang Zam said...

kalau dah cukup duit boleh la kahwin..kalau tak cukup jgn kahwin lari pulak..lulz..

iz said...

haha..good point tu bro..kawen lar,x berkat la der..

♕ Mr.IX ♂ said...

thats why im still single...hahhah!!

Salam Blogwalking dari terengganu blogger!! ^__^V
Latest Entry :
1.Tutorial tambah jumlah komen tipu-tipu..
2. Download Angry Birds for PC. Jom Lastik Babi !!!

iz said...

yeke?haha..kan,komitmen bagai..lek lu,kumpol duit,nikah teruih..abis crite..nak jumpe mak mentua pon x segan,on je beliau nanti..

aNNa maRdHiaH said...

fuyoo .. ni contoh lelaki yg sangat berhati2 memilih pasangan .
anyway,follow sini iz.

iz said...

bukan sangat berhati-hati memilih pasangan Anna..cuma lebih menghargai pasangan sbnrnya..cewah,hehe..xmo dah main2kan perasaan org lain..

Qaseh dalia adelia said...

wah cinta ~hehe qaseh pernah bercinta dan setiap cinta tu qaseh memang nak ke arah ikatan yg sah ! tapi always dikecewakan ..dipermainkan ..dan dulu2 pun pernah mempermainkan orang haha grrr tapi tu semua mcm iz kata time tak matured n now alhamdulillah .. ada someone yg betul2 serius hope berpanjangan ~~

iz said...

biasalah..belajar dari kesilapan dulu2 kan..jangan duk ulang kesilapan yang sama sampai bila2,parah tu..hurm,moga berkekalan ya..insyaallah..

coKlaT ICe CreaM said...

belajarlah dri pngalaman..!! pgalaman akn mmatangkan sseowg.. xdak sapa yg xprnah uat cilap lam idop..
tahu x napa laki ada 1 nafsu, n wanita ada 9 nafsu? ini bleh mnjawab sgala prbicaraan anda d cne..!! so renung2knlah.. slamat beramal.. (^_^)...!!!
nice etry bro.. mkin lama mkin mantap.. congrat.. smoga cintailmu89 dpt mningkatkn lagi intipati y vry intresting n effctve...!! so, truskan.. kawe still supportg u olwez..!!

iz said...

meekasih ida..still baca yer..lama menyepi slame ni..huhu..erm,betul,semua org ada buat kesilapan dalam hidup..tapi jangan la diulang-ulang kesilapan yg sama..tq,mekasih sgt2..

coKlaT ICe CreaM said...

mesti la baca pminat setia blog kamu...!! hak9...
sory la mnyepi sebab bz sgt..!! pepon.. kawe xprnah lupa saen mcm demo neh..!! diam x brerti lupa ..!!
ur wlcome bro.. :)

yanito said...

tq about the information.....laki susah memahami wanita...n wanita pun susah tuk memahami lelaki...:)..pape pun..entry yg bagus..:)

Sekamar Rindu said...

salam....

betul..kalau nak bagi harapan pun..ala kadar saja lah...:)

iz said...

yanito> itula..baikla cari satu titik persamaan antara laki dan wanita dari duk cr perbezaan kan..

iz said...

sekamar rindu> bg harapan walau sikit pun,nanti kang menyakitkan hati je kalau harapan tggl harapan..baikla diperjelaskan terus,kwn sahaja..

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...

jgn main2kn perasaan gurl, tak baik tau... kerna tu kot naz tak bole trima guy lg. hee >.<

iz said...

xkan skali2 cuba utk mainkan perasaan wanita lagi..sebab tu iz kuarkan entry ni agar adik2 kita luar sana x ulangi kesilapan iz yg dulu..kan?

mazNi mAz said...

hahaha,,.iNteresting eNtry...,mAz powN dEw buaT eNtry pasaL ciNta..,dijmpuT singGah,,.

iz said...

mekasih ya...ok,berkunjung ke blog Maz..

mr E oSk gurL said...

cinta...nice t0pic....tp kan...d mna da cinta...d situ da cemburu...susahnya...

iz said...

sebab dimana ada cemburu.di situ ada sayang..normal la mr e osk girl..xder apa yang susahnya..kepercayaan pada pasangan tu kena adala..(^_^)

rainbOw...raInbow... said...

i likeeeeee....nice...sweet

iz said...

nurul> hehe..ngah bercinta ke hape nih..

awEEN said...

betulla iz..manusia ni sebenarnye akan rase lain bile someone tu care sgt kat die..xkire la llaki atau pompuan..lambat laun msti akan jadi salah anggap...so, org yg caring sgt tu la kne terus spaya xjejaskan persahabatan =)

iz said...

kalau dier boleh anggap hanya sebagai persahabatan..kalau dier anggap lebih,x ke haru tu..hurm..