Maulid nabi vs Valentine day.


semalam pegi kenduri tahlil arwah kat umah kawan kat Prima Beruntung..hurm,walau kekok pada awalnya sebab pegi sorg2 je takde geng lelaki, g ngan kwn perempuan 3 org,ain,wawa ngan nurul..pegila berempat kami dalam kul 8 gitu..bayang jela..malu ya amat2..senyap je dalam keta tu..

tinggal kat masjid.solat isya jemaah,terus je pegi umah En Saini..masuk ngan gaya2 stranger,takde geng,terus ditolak oleh tuan empunya rumah duk kat depan skali..aduh..malu berganda-ganda..haha..takpe2,control lagi..nak wat camne..ikut kan jela rentak yg ada..tapi apa yang seronoknya iz tengok suasana nya kat sini ialah keutuhan hubungan sosial di kalangan diorg2 ni..rapat sgt2..

daripada kat surau lagi perasan dah..ramai tul jemaah diorg..setengah gak la masjid,ngan budak2 nya...ramai,bersatu nya rasa..kenduri tahlil dan macam kenduri kawen dah nampaknya..syok tul kalau suasana taman perumahan yang macam ni..susah dah nak jumpe susana camnie lagi..adusss..lupe pulak nak tangkap gamba..saba jela..

settle je baca surah Yassin,terus ngan sesi seterusnya..sholawat nabi..sume pakat diri..ni kira 2 dalam satula...sambil tahlil,sambil sambut maulidur rasul..hehe..bagus2..alang2 la katakan..hurm,kita tengok kali ni..masih ada lagi x yang sanggup utk menyambut valentines day bilamana maulid nabi lebih penting utk diingati dan disambut oleh umat islam..apa ada pada valentine day?malaih nak kupas lagi isu ni..google sendiri,dah banyak yang mengulas pasal topik ni..nak ngan x nak je..selalu nya tau dah,cuma wat2 pejam mata je..jenis x kisah ni payah..jadi pada pasangan2 yang cadang nak nyambut tu,fikir la masak2 ya..baik awak bawak pasangan awak p masjid sambut maulid nabi..kompem sume masjid ada majlis nya masing2..wokay??


siap je baca yassin ngan selawat nabi,terus sesi makan ler..hehe..sedap ya amat..lauk best,sume pun best..walau kekok td x abis lagi,tang makan orait aje..tup2,skali jumpe geng daa..amik ko..sembang yang jenis susah nak berenti tu..huhu..sembang macam2 topik la..En Razak,jabatan Distribution..sembang la..pasal keta la,pasal bola la,umah..ntah..macam2 lagila..ingat kalau ain and da geng x ajak balik,memang lewatla balik gamaknya..hehe..settle tu sembang ngan ayah Tika pulak..sikit je la sembangnya..tengok dier pon letih je nampak,kita pon paham2 ler..salam,cium tangan dier,balik..best betul la suasana camnie..ada lagi memang pegi punyala..pasni kenduri kawen pulak kot kat umah en Saini..

*rumah..harap dapat beli suatu hari nanti..boleh ke muda2 beli umah?

9 comments:

coKlaT ICe CreaM said...

lau da kat kampong mesti best ja sambot maulud nabi..!!!!
lau kat cne just join prarakan amai2 jew lah..!!!

iz @ aako89 said...

err..bestnya kalau join perarakan tu...hurm..mana ada wat ya?kampung,muafakat diorg memang bagus..x macam bandar2 dah..masing2 wat hal masing2 ja..

coKlaT ICe CreaM said...

lau kat kedah tiap2 taun ada perarakan maulud nabi.. owg slalu join dlu. skg ne join yg U punya jalah !!! 2 pon xamai yg mau trlibat...!!sedih kan.. lau ari perayaan y len suma sambotan dia HOT.. tapi bila maulud nabi bleh nampak la benda tu..!!

iz @ aako89 said...

yeke..oooo,camtu rupanya suasana sambutan kalau kat U..hurm..memang selalu camtue..ada majlis2 camnie bukan diorg x nak pegi kadang2..tapi segan kot ngan kwn2..nanti kena bahan kot..

coKlaT ICe CreaM said...

alah kadang2 depa join pon sebab nak kumpul unit kolej..!! takot kena buang ostel untuk next sem.. kira amai yg join sebab da semata2 nk kumpul unit 2 la..!! bukan stakat smbutan maulud ja..! sukan pon mcm 2 gakk.. join sebab nk kmpul mata ja..!! 2 ja depa tau..!!

iz @ aako89 said...

x bek cakap camtue ida..biaq p la diorg datang sebabkan apa skali pon..niat itu hanya allah je yang tau..yg penting diorg ada dtg,sanggup luangkan masa..

coKlaT ICe CreaM said...

maaf ler lau ida ckp cm2. xdak niat pon.. tapi kdg2 galakan yg dia owg bagi 2 mnyebabkn student salah manipusi antra 2 hal..!! 2 jer. pepon brgntong pd niat dlm dri sndri.. hihi

iz @ aako89 said...

hehe..yup..betul tu..setuju2..

coKlaT ICe CreaM said...

hahaha..!!