KonVO iZ FeB 2011

alhamdulillah,selesai sudah urusan konvo kat tanjung malim..3 hari disana,sabtu,ahad ngan isnin..saje je pegi awal2, reunion la katakan..hehe..syok betul walau penuh sangat ngan aktiviti2 yang ada..yela,ngan makan2 nya,ngan camping bbq nya,ngan futsal nya..semua nak dibuat dalam masa yang singkat ni..sampai apa ni,badan jadi penat tapi nak tdo susah..hehe..sabo ajela..

apa2 pon ,memang terbaik lah kitorg nya reunion kali ni..ni baru je pas balik dari sana..meriah nya konvo..bukan meriah ngan aktiviti ngan suasana konvo je,tapi aktiviti2 yang kitorg rancang sendiri..err...penat tak abis ni,lets all da pic told da story la ,yer..hehe..dari gamba leh ceritakan seribu satu ceritera right..hehe(*alasan penat nak menaip)..


 

tu dier..4 je gambanya..cukupla..hehe..yang lain wat tatapan diri sendiri je..x banyak pon amik gambar tadi..dalam 300 ++ keping je..x banyak pon kan..kalau nak masukkan sume gamba yang ada,habisla,mau sejam loading page ni.hihi....ni gamba2 iz sempat snap..iz guna kamera digital je..x macam membe2 lain,main dslr je..ada minat gak ni..insyaallah,akan cuba dapatkan nanti..best gak main kamera ni rupanya..

yang gamba kat atas ni,yang first tu baru nak gerak pagi2 tu nak ke dewan..awal2 lagi dah pegi..hehe..seb baik dah booking awal hotel..kalau x ,xtau la nak tdo mana kan..pastu gamba konvo bersama dak2 dkm sume..yang datang konvo iz kali ni,abah,kakak,abg ipar ngan anak2 buah je..mak x dapat dtg pon..p umrah..tapi xpela..ada gambar nak ditunjuk nanti..pon jadila..yang last tu special sikit..nyanyi2 bersama teman sekelas..hehe..sape dier,ni dier..rakan blogger jugak.. err,sampai sini dulula entry iz yer..nak tdo awal sikit..esok pagi keja..Assalamualaikum..

ubat sakit ulcer yg x sakit.

salam..harini nak gtau sikit tentang satu penyakit ni..korang pernah kena x sakit dalam mulut tu,yang putih2 slalu kat bibir..nama sakitnya ulcer ataupun nama saintifik klasik dier mata ikan kot kalau x silap..

iz selalu kena menda penyakit ni..setiap bulan mesti kena sekali..x tau sebab apa..kata member2 sume ,kurang minum air..tapi x mungkinla..iz suka minum air putih ni..aritu ada tanya kat farmasi tu,dier cakap sebab kurang vitamin C..x taula,betul ke x..ntah2 dier nak jual vitamin C je kot..

kalau kena memang perit je rasa..walau menda ni dah selalu jadi,tapi stil x biase2 lagi..hurm,tanda2 kalau kena.,malas nak cakap,makan x lalu,tidur x lena,mandi x basah...opss,terlebih suda..hehe..okla..sebenar nya nak kongsi satu ubat ni yang baru iz jumpe..sesuai la kalau hangpa kena penyakit ni..pakai bonjela ngan krim2 ni selalu sakit..faham sangat dah.kalau korg kena p cari ubat ni..Bactidol namanya..kumuh je,ok?x la kisah nak sakit2 buh ubt yang x berkesan tuh..ni kumuh je,pastu kebas sikit..pastu,insyaallah ok..cuba la yer.

chawie kwn sy

ok,pelik sikit entry kali ni..bukan mahu menulis saje2 je ni..tapi nak bincangkan mengenai satu tajuk yang ada kena mengena ngan dier ni..baca sampai habis baru tau apa isi yang nak disampaikan..hehe..iz kan suka berkongsi pendapat melalui entry2 yang dipost..hehe..sekadar dari perspektif pandangan iz..

chawie ni kawan iz kat poli dulu.blaja sama2,kelas sama2,duk sebelah2..sume sama2 la..hurm..apa yang nak diceritakan mengenai budak ni?xder apa yang menarik pon..hahaha...opsss,,sorry2 chawie..ada la yang menarik ngan dier ni..nak tahu,p kunjung kat blog beliau..bak kata kawan iz la,ida namanya,kita boleh kenali personaliti seseorang berdasarkan blog dier..kalau fikir2 balik,memang betul lah..kan?

chawie aka srikandi firdausi ni seorang blogger yang bagi iz jenis yang memang x kenal erti putus asa kot..dier yakin ngan usaha dier leh dapat apa yang diusahakan..dier tu baru je lagi dalam dunia blogging ni..tapi tengok pada follower dier,ramai kan..tengok..kalau kita serius dalam wat apa2 skali pon,usaha itu pasti akan mendatangkan hasil..

disinila iz nak masuk pada topik yang asal..kalau nak berjaya dalam apa juga yang kita kerjakan,kita mesti kena usaha sehabis mungkin..jadikan matlamat kita itu suatu realiti,bukan angan-angan yang tak membawa kemana-mana..kalau ada sifat camnie,memang kat situ jela tahap kehidupan ni jawapnya..apa juga yang kita buat dalam hidup,kita kena upgrade..disini penting nya ilmu pengetahuan..kan?jadi ni lah nasihat iz,bukan utk korg je,sebagai peringatan utk diri iz sendiri dan hangpa jua..hehe..



* sy suka amik gamba dari laman i luv islam..memang terbaik..tapi x salah ke ?

Percubaan pertama

dapat juga masukkan setelah berharian mencuba..hehe..seperti yang dijanjikan,nila dier hasil rakaman dengan menggunakan enfon je..hehe..kuatkan sikit yer kalau nak dgr bunyi gitar ni..maafkan jika tersumbang..hehe..


err,camne,teruk kan..ala,x reti lagi..masih ngah perbaiki lagi..layankan jela yer..hehe..saje je upload tengah2 malam..


*update>>bunyi hilang ntah kemana..maaf

harimau mati meninggalkan belang,manusia mati meninggalkan blog?

errr.apa tuh?pepatah baru ke?haha..xderla..saje je menukar sikit pepatah yang ada..tetiba je terfikirkan pepatah ni..

terkadang dalam menulis satu2 entry ni,kita terlalu emosional kan?memang x perasan..banyak yang kita tersilap langkah dalam sedapnya menaip dan menyiapkan satu2 entry tu..ada yang mengutuk,berbahasa kurang sopan,memalukan dan menghina seseorang mungkin,tanpa kita sedari..kan2??


penting utk kita muhasabah diri kembali..ingat,renung balik pepatah kat atas..kita yang berblogspot ni,insyaallah tak perlu membayar apa pon..free2 aje kan..jadi sampai bila2(selagi blogspot tidak ditutup),selagi itu org boleh berkunjung ke blog kita ini..bayangkan sekiranya suatu hari nanti bila tiada,blog tinggalan kita ini mempunya unsur2 yang x elok utk dibaca..x elok kan,x elok kan..


jadi,sebolehnya iz nak nasihatkan pada diri sendiri dan rakan2 blogger sekalian,beringat lah setiap kali menyiapkan satu2 entry..biarlah jangan sampai mengaibkan,menyebarkan fitnah dan yang sewaktu dengan nya..jadikan lah blog kita ini suatu yang bermanfaat dan tidak menjadi saham dosa kita di akhirat kelak..

*pesanan iz utk diri sendiri dan member2 blog sekalian nya..hehe..think positive yer..

siapa mentor kita?

sekarang semua berlumba-lumba nak jadi artis..nak jadi terkenal,nak kan populariti..ngan adanya ramai manusia2 cenggini la,mudah org utk memanipulasi diorg ngan adakan banyak nya rancangan realiti tv..yer dak?sebab diorg tau,walau berapa banyak pon rancangan realiti tv utk mencari bakat2 terpendam ni,tetap ramai yang akan memberi sambutan dan menyertai rancangan sebegini..

tapi kesian juga kadang2..tertipu je ngan janji2 yg ada..tengoklah,terlalu banyak bakat baru yang hadir..x sempat lagi nak mantap atau kukuh dalam industri,dah ada orang lain yang lebih hebat dan diminati,membuatkan artis2 baru cepat je malap bakatnya..adoi,sian2..last2 jadila artis yang x dikenali dan sekejap je dalam industri..sian kan?sian3..

ni pas tengok mentor la ni td..terpikir pulak perkara ni..ramainya nak jadi artis..sanggup menangis,sanggup merayu dan mungkin sanggup segala-galanya..apa nak dikata?persaingan terlalu banyak kan..sape2 je leh dtg..mentor?bila mentor kita ni artis2,itula jadinya..bagai nak gila bila dapat jumpe artis..macam histeria pon ada..x taula sekadar lakonan ataupun bukan,namun seolah-olah itulah mentor dia dunia akhirat..

sempena maulidur rasul ni,betulkanlah balik tanggapan kita...amik masa seminit berfikir balik sape yang paling layak dan patut dijadikan mentor..fikir balik,apa yang perlu ada dalam diri seorang mentor yang patut kita ikuti sebagai umat islam..ini sangat penting,malah tersangat penting agar kita kenal diri kita,kenal mentor kita agar kita tidak hanyut dalam keseronokan yang bagai dalam fantasi..ok..sekadar pandangan ringkas iz malam2 ni..assalamualaikum..

Maulid nabi vs Valentine day.


semalam pegi kenduri tahlil arwah kat umah kawan kat Prima Beruntung..hurm,walau kekok pada awalnya sebab pegi sorg2 je takde geng lelaki, g ngan kwn perempuan 3 org,ain,wawa ngan nurul..pegila berempat kami dalam kul 8 gitu..bayang jela..malu ya amat2..senyap je dalam keta tu..

tinggal kat masjid.solat isya jemaah,terus je pegi umah En Saini..masuk ngan gaya2 stranger,takde geng,terus ditolak oleh tuan empunya rumah duk kat depan skali..aduh..malu berganda-ganda..haha..takpe2,control lagi..nak wat camne..ikut kan jela rentak yg ada..tapi apa yang seronoknya iz tengok suasana nya kat sini ialah keutuhan hubungan sosial di kalangan diorg2 ni..rapat sgt2..

daripada kat surau lagi perasan dah..ramai tul jemaah diorg..setengah gak la masjid,ngan budak2 nya...ramai,bersatu nya rasa..kenduri tahlil dan macam kenduri kawen dah nampaknya..syok tul kalau suasana taman perumahan yang macam ni..susah dah nak jumpe susana camnie lagi..adusss..lupe pulak nak tangkap gamba..saba jela..

settle je baca surah Yassin,terus ngan sesi seterusnya..sholawat nabi..sume pakat diri..ni kira 2 dalam satula...sambil tahlil,sambil sambut maulidur rasul..hehe..bagus2..alang2 la katakan..hurm,kita tengok kali ni..masih ada lagi x yang sanggup utk menyambut valentines day bilamana maulid nabi lebih penting utk diingati dan disambut oleh umat islam..apa ada pada valentine day?malaih nak kupas lagi isu ni..google sendiri,dah banyak yang mengulas pasal topik ni..nak ngan x nak je..selalu nya tau dah,cuma wat2 pejam mata je..jenis x kisah ni payah..jadi pada pasangan2 yang cadang nak nyambut tu,fikir la masak2 ya..baik awak bawak pasangan awak p masjid sambut maulid nabi..kompem sume masjid ada majlis nya masing2..wokay??


siap je baca yassin ngan selawat nabi,terus sesi makan ler..hehe..sedap ya amat..lauk best,sume pun best..walau kekok td x abis lagi,tang makan orait aje..tup2,skali jumpe geng daa..amik ko..sembang yang jenis susah nak berenti tu..huhu..sembang macam2 topik la..En Razak,jabatan Distribution..sembang la..pasal keta la,pasal bola la,umah..ntah..macam2 lagila..ingat kalau ain and da geng x ajak balik,memang lewatla balik gamaknya..hehe..settle tu sembang ngan ayah Tika pulak..sikit je la sembangnya..tengok dier pon letih je nampak,kita pon paham2 ler..salam,cium tangan dier,balik..best betul la suasana camnie..ada lagi memang pegi punyala..pasni kenduri kawen pulak kot kat umah en Saini..

*rumah..harap dapat beli suatu hari nanti..boleh ke muda2 beli umah?

KeCUaiAN

hurm..pagi2 ni nak wat apa yer..betul2 xder idea..huhu..nak balik x boleh sebab besok ada production service part..hurm,kena p juga jenguk2..xpe2..biaq p la..kalau sorg2 camnie memang mati kutu..x tau apa nak dibuatkan..seb baik petang karang ada cerita best hindustan..

ingat memang nak balik sgt2 sebab nak jenguk abang ipar..kata nya jari cedera kat tempat keja..huhu..tapi camne?ada keja..insyaallah kalau x da halangan,mggu depan nak juga balik jenguk..bahaya ni memang kita x tau kan?hati2 boleh,tapi bila melibatkan salah kecuaian org lain,apa lagi nak dikata..kita dah cukup hati2,tapi pasal org lain,orang lain yang kena tanggung..saba yer abg arip..

*syok pula layan lagu korea..adakah musim layan cerita korea berulang kembali setelah lama ditinggalkan?hehe..

arini cuti,jadi....

hehe..seronoknya rasa bila sekali2 cuti utk berehat-rehat di rumah..walau x dapat pulang ke kampung,xpela..huhu..gaji belum lagi..kena la tahan sikit dari balik kg...mggu dpn insyaallah,balik..lagi pon 14 hb ni gaji..yeye..hehe,x sabonya..keja2 ni,itula yang ditunggunya pon..gaji..hehe..

mula2 bangun pagi harini,tgk blog dulu..yela..apa lah jadi dalam blog ni..komen dah beribu nak kena approve ke,follower bertambah ke,mana la taukan..sekali tgk,hehe..2 komen,ngan satu follower je bertambah...xpela..memadai ngan blog yang biase2 dan xde apa yang menarik,hanya cerita2 peribadi dan nasihat dan pesanan sbg ingatan bersama..

tgk kat shoutbox sebelah,tgk ada tag dari eja..berbentuk soalan..x pasti apa di sebalik soalan yang ditujukan..jap eh,kita masukkan soalan nya..Soalannya berbunyi begini.

Ada 5 perkara berlaku serentak.
1. Air mendidih kat dapur.
2. Air paip melimpah kat bilik air.
3. Bayi menangis.
4. Telefon berbunyi.
5. Ada orang ketuk pintu.

pastu kita kena susun ikut susunan mana lebih penting untuk dilakukan as long sume menda dibuat walau turutan nya berbeza mungkin??hurm..iz cuba jawap yer eja..

kalau iz,first thing nak dibuat,yang no 4 tu dulu..telefon berbunyi kan?apa salahnya jawap dulu..mungkin ada yang penting disebalik panggilan tu..siap je jawap ala kadar panggilan telefon tu,terus settlekan no 3 pulak..baby menangis..sian nangis lama2 kang,kena sawan sape nak jawap..hehe..senyap je budak tu,cepat2 lari uruskan no 1 pulak..melotup kang,abis..bahaya tuh..isy..hurm,ada dua lagi..mana lagi penting ya..rasa2nya no 2 pulak lah..tutup air last skali baru siapkan task no 5..

jadi susunan iz dari awal,4~>3~>1~>2~>5..ntah la..eja,janji tadi nak bagi jawapan di sebalik jawapan ni..hehe..kotakan janji anda yer..tq..

tag dari fatyn..

hehe..kembali lagi..ngan entry baru..(aik,macam iklan din dang pula)..hehe..kali ni malas nak fikir apa2 untuk ditaipkan..cuma ingin menjawab tag daripada seorg kawan yang telah menge'tag' iz untuk menjawap soalan2 yang ada..jadi,apa lagi..teruskan ngan persoalan yang timbul..hehe..

1. Apa benda yang paling penting dalam hidup anda?
  • benda?jap..kalau benda yang paling penting,rasanya henfon..sebab yela..tanpa enfon ni,rasa macam x lengkap je..err,ke ada yg lebih penting lagi?rasa jam tangan pon penting gak..sama2 la dua2 menda ni kat iz..sama2 penting..

2. Dua benda terakhir yang anda beli pakai duit sendiri.
  • ni pon benda gak ke?err..lain la pulak..asyik benda je..last beli kalau x silap beli KFC banyak2 untuk anak buah..camping kat PD aritu..jap je abis..dalam keta,mengambil masa kira2 5 minit sahaja jika dimakan bersama abg ipar,kakak dan anak buah..hehe..
  • beli enfon ler..baru lagi rasanya..hehe..sayang lagi..belum tahap nak campak2 lagi..tapi lama2 kurang ler sayang nyer tu..
  • haa..aritu ada beli washing machine..7 kilo nya,full automatik..hehe..senang sikit..rasa mcm ada surirumah pulak kat umah..

3. Di mana tempat anda nak langsungkan perkahwinan dan apa tema perkahwinan anda?
  • biasala..tepi umah je..pasang khemah..tema..santai dan rileks..makan ala2 kampung..wa,selera sikit..

4. Adakah anda sedang bercinta sekarang?
  • bercinta?mungkin ya dan mungkin tidak..faham ke ni?

5. Berapa lama anda akan mencintai kekasih anda?
  • xkan bercinta ngan kekasih..sia2..baik bercinta ngan wife..hihi..

6. Novel/buku terakhir yang anda beli?
  • lama x beli novel baru..novel terakhir "bumi cinta"..best buku ni..

7. Antara mak dan ayah yang mana satu anda lebih mesra?
  • dua2 pon sama2 je..sayang dua,sikit pon xder beza..

8. Namakan orang yang betul-betul anda nak jumpa?
  • awak.

9. Adakah anda basuh baju sendiri?
  • Surirumah(baca=washing machine) basuhkan..

10. Dimanakah tempat yang anda betul-betul mahu pergi?
  • Mekah..nak tengok kaabah depan mata..sentuh kalau boleh..

11. Bagitahu 3 benda tentang orang yang tag anda.
  • sukar untuk dimengerti sikap nya
  • seorang yg sangat penyabar
  • suka pendam perasaan

12. Benda yang anda sayang sangat dalam hidup.
  • benda lagi..aih..ok2..laptop..
  • ipod

13. 5 lagu yang anda suka dan selalu dengar.
  • harapan-Fazli Zainal
  • disaat ak mencintaimu-Dadali
  • saat terakhir- St12
  • insyaallah-Maher Zain
  • Sorry seems to be da hardest word-Blue
hurm..arap2 menjawapla soalan yg diberikan..hehe..maafla kalau ada jawapan yang yg x memuaskan hati..ada satu soalan tu iz skip..sebab macam xder keperluan je utk menjawap kan..hehe..Assalamualaikum..

maaf yer!

adoi..kadang2 apa yang kita plan walau sebaik-baik punya plan yang plan  bertahun-tahun tanpa ada silap kat mana2 dalam plan itu,kalau Allah kata x jadi,x jadilah...itulah manusia..ada keterbatasan nya dalam setiap sesuatu..sebab itu wujud nya pepatah 'kita hanya boleh merancang,tuhan yang menentukan'.kan?

err..mengapa topik ni kuar malam2 ni..sbnrnya iz rasa bersalah kat kawan2 iz..huhu..sepanjang cuti raya cina ni,langsung x berpeluang jumpa diorg..nak wat camne..dah x berkesempatan..bukan alasan yang nak diberikan dalam entry ni..tapi sebagai satu jawapan wei kat korg..maafla yer..x dapat join korg semalam dalam reunion tuh..

smlm sabtu kawe keja..tapi pasai dah nak jumpe korg sangat2,balik je keja,terus balik sini balik..ngan harapan malam tu dapat la jumpe korg..balik2 tgk2 kena keracunan makanan pulak..pening,muntah2,pengsan terus..huhu..memang nak pegi sangat2..tapi,maafla yer..ak dah usaha dah untuk pegi kali ni..tapi apakan daya..lainkali kita jumpe lagi yer..
ak minta maaf la kat edan,radzif,comel,zharif dll..korg leh maafkan ak x nih??

2 personaliti..wujud ke?

kadang2 rasa macam iz ni ada dua personaliti pulak kadang2...huhu..betul..baru perasan tadi ni bila ngah tgk berita sambil minum milo panas..yela..baru terperasan..kadang2 iz akan menjadi sesorang yang berlainan tanpa iz sedari..tak pasti sama ada perkara ini berkemungkinan benar atau mungkin imaginasi iz semata-mata..

ada ke penyakit camnie??harap2 xderla..sebab tak suka kalau ada penyakit camnie..sape2 yang lama kenal iz macam sahabat2 iz,azhar,ajai,chawie,eja,fatin dll,perasan tak perkara ni?huhu..x suke nya ada 2 personaliti yang berbeza ni..ke iz keliru ngan diri sendiri??ha sudah..banyak nya persoalan kat sini..rasa cam complicated pulak rasa..

harap menda ni x lama..memang sape yang leh rapat ngan iz selama ni mungkin tahu kot..sape2 yang sabar je leh tahan ngan kerenah iz..pelik2..err..waktu tulis ni x taula personaliti A ke personaliti B yang menulis..biaq p la..janji jangan buat perkara bukan2 dah ler..

bercUTi kat PD..

fuhh..hari pertama bercuti di hari raya cina ni,rancang nya nak pegi mandi sungai kat pangsun..pegi2 tengok penuh..penuh yang teramat penuh punyala..sampai nak parking keta pon susah..jadi apa lagi..idea dari bonda tercinta datang secara tiba2..automatik tersebut Port Dickson..terus aje..xder lengah2 dah..hehe..mana boleh tangguh menda2 baik ni,kan2?

ikut highway tapi dier punya jem,masyaallah...tuhan je yg tau..punya lah lama sangkut dalam jem..rasa macam hampir bosan pulak..seb baik dalam keta ada kakak,abg ipar ngan anak2 buah..terubat juga rasa bosan..hehe..walau lama rasa seronok enjoy2 dalam keta..tu yang sampai abis kfc yg bawa budget nak camping tepi pantai habis dalam keta je kitorg bantai..haha..sabo jela..


adalah dalam 4 jam perjalanan nak ke PD tuh..cam balik kg dah rasanya..memang kena banyak bersabar je dalam keta td..seb baik selamat sampai..lama tak g PD lain dah rupanya..rasa ada kemajuan la skrg..nampak perubahan dari segi pembangunan..tapi ada jugalah bangunan2 terbengkalai kat tepi jalan..tak tau pasai apa..ni mesti pengurusan x bagus nih..rugi je kalau buat kerja separuh jalan..





tu dia,..lawa x gamba ni..kawe baru nak berjinak-jinak ngan fotografi..tapi masih xder duit nak beli dslr..guna kamera digital je..hehe..agak2 ada bakat x?ke xder??tapi tetap gak nak pakai kamera dslr satu hari nanti..nak juga merasa apa yang boleh dieksperimentasi kat kamera dslr tu..yela..pada gambar ini boleh menceritakan seribu satu cerita..tul kan?oklah..sekadar utk penutup entry kali ni..iz nak kenalkan korang ngan anak2 buah tersayang iz..hehe..awisy,mia,alif ngan ayeen..bye!