Kursus kat Janda Baik..

Alhamdulillah..selesai sudah menjalani kursus kepimpinan cemerlang Perodua di Janda Baik..apa yang boleh dikatakan?memang best ler..itu jela yang boleh dikongsi..syok..walau 3 hari 2 malam kat sana,tapi cepat je rasanya masa berlalu..apa yang buatkan kursus ni lebih syok bila dapat lari jap dari kerja,dari suasana kesibukan kepada keindahan alam ciptaan Allah s.w.t di Janda Baik..ketenangan hutan,air sungai dan kawan2..apa lagi nak?sume cukup..hehe..

nama kursus ni born2 excel..panel dier pulak En Marzuki..melalui kursus ini,kami didekatkan ngan sejarah melayu dari awal hingga la ke selepas kemerdekaan..dengar macam bosan??hehe..xla..seronok juga kalau belajar sejarah dengan pendekatan yang dibawa oleh En Marzuki ni..sempoi dan tidak terlalu lurus dan serius..barulah masuk apa yang diajarkan..yer dak..

kat sini,iz dipilih secara rambang(x layak pon sebenarnya) menjadi penghulu..kalau hampa nak tau,iz adalah peserta paling muda dalam aktiviti ni..yang lain banyak 25 ke atas dah..40 pon ada kot rasanya kalau x silap..haha..sape la yang tolak kawe ke depan aritu..x pasal2..kena juga jadi penghulu..jadila..dapat juga hadiah time balik..hehe..nak tgk antara peserta kat sana?jap eh..


macam biasala kalau kursus2 camnie..mesti ada kena wat kumpulan kan..samala ngan iz..ada juga kumpulan..nama kumpuan?BEZZA..nape nama tu..ada..rahsia..itu sebenarnya model Perodua yang baru,bakal keluar dan mungkin sebelum tahun 2015 akan dipasarkan kat Malaysia ni..hehe...tungguu..ni kumpulan BEZZA kami..kumpulan paling senget dialam semesta..

tu dia..hehe..SmiLe!!

dan disini ada satu gamba kontroversi..bersama ika..tak taula..masuk interviu sama2..keja sama2..ofis sama..kursus sama..kumpulan kat sini pon sama??x tau nak cakap apa..hehe..mungkin kebetulan yang berulang..nway..baik dak ni..sporting plus ceria2 happy go lucky..syokla kalau nak menyembang ngan dia..



err..cukup sudah la utk entry ni..sebelum menjadi album gamba yang melampau..hehe..terlalu banyak kenangan yang indah dirakam..nanti kot2 ada masa,iz sambung lagi ya..wat masa ni iz nak pegi berehat,tdo dulu..lewat malam dah ni..ngantuk pon ada..dahla besok Tun Mahathir nak dtg Perodua..mesti meriah nya lah...yola..jangan bincang pasal penyatuan perodua ngan proton udah ler..hehe..bye2~~

jom pakai BB..

besok nak pegi kursus kat janda baik..x pasti apa modul nya ,main pegi je..hehe..harap2 bestla gamaknya..xmo la kalau bosan2..tapi dengar crite org2 lamo,kursus ni best sebab dier islamik..oh yeahh..barula best..x la bosan ngan slot2 kebudak-budakan dan melalaikan,membosankan dan x mendatangkan faedah langsung..

sebelum ni memang ada gakla kursus2 yang dah join macam kursus kepimpinan kat dusun eco resort..2 kali g sana...ngan geng2 pengawas time skola dulu..lamo dah..kali kedua tu pegi ngan geng2 ajk kelab mekanikal..dua2 pegi rasa best je..sebab yela ,ngan kwn2 la katakan..memang xkan bosan nya lah..yer dak?pastu ada kursus kat mana2 lagi ntah..x mendatangkan apa2 kesan dan x seronok...x ingat dah kat mana..

err..apa nak di cerita yer..hurm..bosan nya malam ni..duk umah sorang2..yang lain keja syif,malam pulak diorg mggu ni..bosan2..saba jela..crite kat tv,best crite ayoub je..yang lain?hurm..x best..ada ke patut pas crite ayoub,tayang crite gusti ..apa ke hal..hehe..

baru2 ni dah tukar dah pakai enfon baru..bb storm..nama je smart phone la kunun2 nya..tapi tanpa plan apa2,hampeh belaka.huhu ingat nak ambil digi nya plan..tapi riso ler..murah memang murah,tapi coverage camne pulak kan..kang,kuar kwsan2 pedalaman sikit,abis..line xder..maxis,awal2 out dah..banyak sangat hidden charge..celcom dalam perhatian..hurm..x tau la nak pilih celcom ke digi..ada cadangan?

Myvi baru.

alhamdulillah,setelah sekian lama nya tidak menghupdate kisah hidup dan ceritera dalam blog cintailmu89 ini,akhirnya berpeluang juga untuk menyentuh usik2 dan belai laptop kesayangan beserta broadband milik kawan ku ini..hehe..terpaksa la korbankan sedikit masa bersama blog demi kerjaya..biarla kan..nak capai sesuatu dalam hidup,pasti kena korbankan sesuatu ,yer dak?

apa yer nak diceritakan?terlalu banyak rasanya..sampai tahap x sempat nak fikir lagi apa nak dituliskan,tangan duk laju je menaip..kah2..gian agaknya..ni pon baru je pas balik keja..mencari sesuap nasi,merantau di tempat orang..hurm..2 minggu dah x balik ke kampung halaman,bertemu keluarga dan anak2 buah tersayang..rindu sama kamu,awisy,mia,alip ngan ayeen..huhu..dahla minggu ni pon x dapat balik..ada kursus di janda baik(baik ke?)..3 hari pulak tu..minggu depan la acik balik yer sayang..acik bawak jalan2 p tasik main ikan..

semalam kawan baik,zarip alfonso di alberqeque,datang umah..dari KL katanya..nak jadi orang key el la gamaknya..dapat keja sana..alhamdulillah bro..dapat gak ko keja yang best2 kan..bagus2..gua caya sama lu..last2 ko jadi org kl,ak lak jadi org rawang..ni la kata org tua2,kita hanya merancang,Allah yang tentukan segalanya..jalan hidup kita..siapa yang dapat pastikan?kan..ada yang merancang bagai,tapi last2 x menjadi..sebab tu lah kita digalakkan merancang,tapi jangan terlalu pasti..tawakkal sahaja lepas merancang,insyaallah..akan dipermudahkan urusan..

alang2 dia datang semalam,plan nak p tengok Falah Rossi,eksiden..pegila umahnya lawat..leh tahan gak la lukanya..berjahit..walau x nampak,tapi dapat bayangla sakitnya mcm mana..huhu..banyak kan bersabar kawan..sakit itu sebenarnya adalah cara Allah s.w.t nak ampunkan dosa2 silam kita..pegangla kata2 ni..setiap yang berlaku itu,pasti ada hikmahnya kan..bawak2 kan  berehat kwn..kalau x lambat la eloknya luka tuh..(tapi elok pulak selera makan ko kan?haha)

kawe pon risola kat member2 yang bawak moto ni..hati2 la yer..bahayer sebenarnya...kena betul2 fokus la time bwk moto tu..jangan leka..memang malang x berbau..tapi hati2 la yer..moto kalau jatuh,kadar nak cedera parah tu tersangat lah tinggi..huhu..ingat yang tersayang..hurm..elok je cadang nya nak amik moto..terus terbantut..takpela..pakai jela keta dulu..huhu..


okla spyshot ni..kredit to mr-owner-of-da-pic..tapi balut2 lagi nih..kawe ada full gamba luar dalam..hihi..


hurm,sekarang ni sibuk je rasa pagi2 tuh..kena handle projek la katakan..hehe..walaupun jaga bukan kesemuanya,tapi best jugalah..hehe..nak tau apa projeknya?myvi baru(dengan kod D54T)..lawa..ada gambarnya ni ha..hihi..tapi x mola letak..atas dasar rahsia syarikat,..apa yang boleh iz katakan,reka bentuk yang futuristik,dalaman yang x pernah dijangka bakal pemilik myvi baru dan enjin yang powerful,insyaallah..model ni bakal melotup tahun ni..hehe..lawa wooo..hehe..gadis2 pakai pasti comel je..


err,cukuplah setakat ni..banyak la pulak rasanya..saje je melepas rindu pada blog dan pada rakan seteman blog iz ini..hehe..harap korang2 sudilah mengikuti blog yang jarang berhupdate ni..tapi iz pastikan entry2 iz bukanlah entry pendek2..kah3..biasalah..nak mengantikan kuantiti entry yang banyak dah ketinggalan la katakan..sekian saja,assalamualaikum..

ni entry plagiat.




sayu pabila memikirkan kita saling berjauhan..x rapat seperti dahulu..waktu dikala kamu begitu memberiku ilham,dan semangat dalam meniti hari2 yang mendatang..waktu dikala ak begitu segar dan terasa segalanya begitu indah,namun segalanya telah berubah tatkala kamu mendiamkan diri membiarkan ak dibelenggu rasa serba salah dan sentiasa menyalah kan diri di setiap waktu..

ak pasti kamu mempunyai alasan yang kuat utk menjauhkan diri..ak juga pasti diriku x layak untuk memiliki kamu..namun segalanya hanyalah kenangan semata-mata..tiada lagi yang mampu ak lakukan untuk memulihkan dan menjernihkan semula hubungan kita..biar masa menentukan segalanya..segalanya sudah ditakdirkan..ini lah jalan yang terbaik buat kita..

tapi pesan ku buatmu,jagalah segala kenangan kita bersama..walau apa pon terjadi,ak xkan lupakan segalanya..tentang masa lalu..biarlah kita sama2 sedar dari awal yang hidup perlu diteruskan..ak dan kamu mempunyai sesuatu untuk diperjuangkan..jangan jadikan masa lalu sebagai dinding pemusnah untuk kita terus mencapai kejayaan di masa mendatang..

disini ak hanya mampu meluahkan tanpa mengetahui adakah kamu membacanya ataupun tidak..namun ak pasti,apa yang tertulis disini, ikhlas hadir dari hati,bukan dengan pemikiranku..jadi, moga ini menjadi noktahnya..tiada lagi apa hendak ku luahkan, biar ak dan kamu sahaja yang mengetahuinya..

*ini bukan iz punya entry..x mainla bro jiwang2 ni..gua jiwa kental..

merajuk

ini adalah satu sifat biasa bagi manusia yang normal kan?hatta kucing sekalipon mempunyai sifat ini kan..x caye??betul..kucing iz tu kalau iz balik sekali sekala memang dier akan merajuk..betul,dan cara merajuknya camne tau..dier akan buat2 x kenal selama beberapa minit sebelum kembali ok mengeow-ngeow..tapi x kisahla sangat..kucing merajuk apalah sangat..lainlah kalau manusia yang merajuk..

adoi,satu kelemahan rasanya untuk pujuk memujuk ni...serius,memang x tau cara memujuk yang paling berkesan..xnak bertegur sapa, buat2 x kenal, dan mendiamkan diri seribu bahasa..adoi..tolongla,ajari cara memujuk..huhu..boleh x?sape2?? mungkin berjiwa terlalu kental dan bukan berjiwa tisu, jadi x biasa nak pujuk2..

tapi susah jugak kalau camnie..suatu kelemahan sebenarnya..kena gak pelajari menda ni sampai dapat..biar dapat la mendidik diri ngan cara memujuk..hurm..susah jugak kan bila melibatkan perasaan sesama kawan2 ni kan?akan iz cuba untuk memujuk mu wahai sahabatku!! (^_^)..

filem cinta islamik ke?

memang bermusim la kalau kat malaysia ni,kan?perasan x..kalau musim main layang2 ke,keta control ke,helikopter kontrol ke,semuanya bermusim..sekali kena musim nya,memang sume pakat beli ramai2..pastu senyap balik...tunggu musim seterusnya datang pulak..hehe..tapi xpe,biaq p la ngan hobi masing2,yer dak..duit diorang,komitmen diorang..

sama juga ngan dunia perfileman kita sekali pun..kalau ada yang perasan, bila filem dibuat ,keadaan yang sama jugak berlaku..bila kena musim cerita hantu,hantuuuuu je..kalau kena musim cerita cintan cintun,cerita yang dibuat pon cintan cintun jela..tgklah haritu waktu musim cerita hantu,ada cerita 2 alam,hantu kak limah balik kg(cerita hantu jugak ke?hehe),khurafat dan ntah apa cerita lagi tak taula..siap ada slot cerita hantu lagi kalau hari khamis kalau x silap kat tv3 tuh..

hurm,x taulah apa kebaikan nya dan moral values yang terdapat pada cerita2 hantu yang banyak kat pasaran ni..yang disaji kepada keluarga kita,terutama pada adik2 dan mungkin anak2 kita??mungkin menambahkan ketakutan dan rasa gerun untuk tidur sorang2 dimalam hari takut pada bayangan hantu melebihi segalanya??wallahualam..mungkin ada yang boleh memberikan cadangan atau pendapat mengenai kebaikan yang terdapat pada cerita2 hantu kot..ada ke??

cukup sudah membicarakan mengenai cerita2 hantu..timbul pulak musim filem yang berpaksikan 'islamik'..kan?perasan kan,bagus..jika dilihat dari satu segi,apa x bagus ke jika budaya membikin filem2 islamik ni??bagus2..memberi kesedaran dan membetulkan fikiran mereka yang salah mengenai islam..jika kena gaya dan caranya,yup..filem boleh menjadi medan dakwah yang sangat berkesan menimbulkan kesedaran pada yang menonton nya..




tapi bila nila,jadi musim ni,tu yang masalahnya..sekadar membikin filem untuk mengikut kehendak dan musim filem2 diminati..yer ,iz faham..sape buat  filem tapi target nak rugi kan..tiada salahnya dalam hal ni.. tapi bila ia melibatkan islam, habis sudah..mana pergi unsur2 dakwah?habis berkecamuk jadinya..buat filem islamik hanya untuk mendapatkan keuntungan..tolak habis semua halal haram..belasah je janji ada unsur2 islamik...aduh,keliru jadinya..tambah pulak bila mungkin filem yang dibuat itu mungkin menimbulkan kesalah fahaman org bukan islam terhadap islam itu sendiri..

bahaya kalau tiada langkah yang diambil untuk menapis benda ini awal2..seronok sangat buat filem,akhirnya islam tergadai pada jalan cerita yang mengelirukan hukum hakam islam..mungkin iz terlalu emosional dalam bab ni..mungkin akan ada yang mengatakan iz ni seorang yang berfikiran sempit..tapi biarlah apa sekalipon yang orang nak perkatakan..namun iz tetap ngan pendirian iz..yang benar itu jelas,yang salah itu juga jelas..yang penting iz sampaikan pandangan ni dari perspektif pandangan iz..hehe..mekasih pada yang sudi membaca..ada nak tambah apa2??