malam yang dingin

salam..apa khabar korg sume??ok ka...malam ni kat tempat iz sejuk je...baru pas ujan tadi kan...alhamdulillah,cantik je cuaca..bintang je x nampak malam nih..gelap je..mungkin dibalik awan yang tebal kot...pape pon,best la kalau time2 camnie,lepak sorang2 kat luar main gitar..memang antara hobi iz main gitar kalau waktu2 camnie..tapi bukan selalu la..gitar pon kongsi ngan adik je...x nak beli sendiri..kalau x asyik nak main gitar je la jawabnya..huhu..nak wat keja lain pon x jadi dah..

harini iz menulis tanpa apa2 tujuan pon sebenarnya..mungkin sekadar mengisi diari harian iz disini...sebagai pelengkap aktiviti iz jika mempunyai kelapangan waktu..iz tadi keja dari kul 6 sengah pagi sampai 6 sengah petang..ot lagi??yup...rajin kan..hihi..selagi badan masih kuat dan mampu bekerja,rembat je sume ot2 yang ada..kan??harini dah blaja jadi cashier dah..okla,leh faham sistem kat shell tuh..agak mudah la rasanya...mungkin pernah berpengalaman kot jadi cashier dulu..jadi x kekok sangat pegang duit..namun masih gugup la..biasala,orang baru nak blaja kan...normal2..

* tetibe je ader gambar nih?(>_<)

xderla, semalam kat surau taman iz ader menganjurkan ceramah tentang israk mikraj..best gakla ceramahnya..tapi maaf,iz lupa nama penceramahnya...asal je ingat,dari negeri 9..mengelamun kot time perkenalkan nama ustaz tuh..hihi..standard2,..ngantuk kot,baru balik keja..meriah woo..ramai yang datang..best je rasa..macam raya pon ada nampak dari luar..muslimat pon ramai join..hurm,apa dia israk mikraj ni??secara ringkasnya maksud 'Israk' ialah perjalanan yang Allah SWT perlakukan kepada Nabi s.a.w. secara terhormat, bermula dari Masjid al-Haram di Makkah hingga ke masjid al-Aqsa, Baitul Maqdis di Palestin. Sementara maksud 'Mikraj' ialah kejadian yang berlaku ekoran dari peristiwa israk, iaitu naik dari al-Aqsa kepada beberapa lapis langit yang tinggi, sampai ke suatu peringkat yang tertinggi iaitu suatu tempat bernama 'Sidratul Muntaha' di mana ilmu dan akal manusia atau jin tidak mampu sampai kepadanya. Dalam peristiwa Israk Mikraj, bermulalah kewajipan ke atas manusia untuk solat 5 waktu.( *sumber pinjam sat na..berkongsi ilmu! )

dalam ceramah ni,ustaz banyak mengeluarkan beberapa pengajaran daripada perisitiwa agung ini..kita kenalah mengambil pengajaran daripada peristiwa ini..disini iz keluarkan beberapa point yang iz mampu ingat dari ceramah tersebut..ala kadar jela yer..hihi.. 

dalam menuju mencari keredhaan Allah
  • kita hendaklah bersegera,jangan tangguh2..
  • perlu membersihkan hati ngan mendalami ilmu tasawwuf..(membersihkan hati)
  • elakkan dari hati batu@ penyakit hati( ego, x mo dengar nasihat, hasad, riak, takabbur )
  • perlu ader guru dan sentiasa dalam jemaah
  • sedar kedudukan manusia yang tinggi di sisi Allah
cukupla setakat ini..point yang terpenting yang iz dapat tangkap malam tuh dalam keadaan yang mengantuk sangat..hihi..maaf yer kalau sikit sangat point nya..tapi xpe..biar sikit,janji kita cuba amik pengajaran darinya,okay?iz pon berharap iz dapat lakukan sume yang kat atas nih,insyaAllah..okay?(>_<)cukupla setakat nih..x mo tulis banyak2..habis ink kang...huhu..erm,nway,dah bace tuh,kita banyak2 kanla muhasabah diri balik,tgk..ader x penyakit2 hati tu dalam diri kita...kalau ader xpe..xpe??hihi..ubahla kalau tau diri ader penyakit2 ini..xkan nak kekal ngan sifat2 negatif ni je kan..xmo2..try berubah..okay sahabat?salam sayang..iz pun nak lepak luar ni...main gitar jap..tata~~

No comments: