ILMU

salam friends!apa khabar jiwa?

huh,iz ni awat pulak tanye kitorng nye jiwa nih?ingat kitorg ni sakit jiwa ke..hihi..chill2...yela,org asyik tanye khabar je..x pernah tanye mengenai jiwa pon..iz tanye ni bersebab..apa sebab nya?ok2..iz eksplain balik eh..jiwa ni penting tau bagi seseorg tuh dalam kehidupan seseorg..ada orang yang mempunyai jiwa yang baik,penuh ngan rasa kecintaan..maksud iz,jiwa yang bersih,penuh ngan sifat2 yang baik...xder penyakit2 hati seperti hasad dengki,cemburu,and so on..tau,korg pon lebih mengerti dalam sifat2 mahmudah dan mazmumah ni..kalau iz silap tegur eh,iz ni bukanlah tau sangat..sekadar ingin berkongsi..

ha,kali ni,iz nak cerita pasal ilmu..tiba2 je cerita pasal ilmu,buang tebiat ke apa iz ni..haha..xderla,semalam result kitorg dak2 poli nih keluar..so,terkeluar la idea nak cerita pasal ILMU...iz ucap tahniah kat hangpa yang dapat result yang baik,dan pada mereka yang dapat result kurang baik,usaha lagi eh..setiap segala sesuatu yang berlaku tu,pasti ada hikmahnya,..so,bersyukur ngan apa yang kita dapat..setimpal ngan usaha kita gak kan?

allright,kita crite pasal result iz sikit..*sikit je,x banyak!!!iz nye result,iz bersyukur sangat..alhamdulillah,walau x la cemerlang,namun mengatasi apa yang iz bayangkan ,hihi..syukur pada Allah, iz boleh la grad ngan rakan2 seperjuangan yang lain dengan result nih...

* apasal ader gambar ni?

gambar kat atas tu langsung xder kena mengena ngan hidup iz..saje jela,bior ader gambar,sebab entry iz,mesti kena ada gambar..hehe...x sabar rasanya menunggu hari graduasi...bulan 10,kalau x silap iz..

okla...napela x sentuh2 pasal ilmu ni...dah2..iz nak cerita pasal ilmu ni..iz rasa ilmu ni penting sangat dalam kehidupan...ibarat cahaya dalam kehidupan...yela,kalau bandingkan ngan harta,harta ni,kita jaga dier,ilmu pulak,ilmu yang jaga kita..faham x ni ape yang iz cuba sampaikan?harap2 fahamla yer..x faham tanye eh..insyaallah,iz jawab..ilmu ni sebenarnya bermanfaat kepada sesiapa saja pencinta ilmu..biarlah ilmu yang kita perolehi tu bermanfaat tuk diri kita..ok,kaitkan la dalam engineering..sepanjang 3 tahun ni,apa yang kita dapat dalam subjek yang kita perolehi? harap2 ader yang bermanfaat ,yang betul2 kita pegang dan mampu membantu dalam pekerjaan,hendaknya...sama gak,dalam agama,ilmu tanpa amal,apa guna nya,kan?cam pohon yang tak berbuah..kan2?ha,so disinila pentingnya kita memanfaatkan betul ilmu yang kita perolehi..biar bermanfaat tuk orang di sekeliling kita ngan diri kita sendiri..cam ayat kat bawah ni..

* gambar ni iz amik dari saifulislam.com

iz x nak la ngan ilmu tuh,memudaratkan kita...ader ke ilmu yang memudaratkan iz?let say,dengan result yang sangat tinggi ni,ak lah yang paling pandai..dah,hinggap penyakit hati..perasaan ujub, takbur, membangga diri menyusul..x mola kan..x molek...ingat satu je, ingat sekam padi,semakin tunduk,semakin berisi.tul dak?ustaz iz selalu pesan camnie..sebab tula kita tengok harini,kes2 buang bayi,kes maksiat,dll...sape yang wat sume ni?diorg pon mempunyai akal..ilmu pon ,uisy..dasyat..tapi mana letaknya pertimbangan seorg insan?bila nafsu menguasai akal,tula jadinya..inila letaknya penting ilmu beserta amal..praktikkan dalam kehidupan,okay sahabat?

* rendah diri,kan bagus?

rumusan dari entry iz kali ni,iz ucapkan tahniah kepada mereka yang mendapat keputusan yang cemerlang..dan pada sape2 yang result x seperti yang diharapkan,usaha lebih lagi..kegagalan hari ni,bukan la kegagalan selama-lamanya...bersyukur ngan apa yang kita perolehi,tapi jangan bersikap cepat puas hati..okay?dan pesan iz pada rakan2 seperjuangan iz,iz harap korang berjaya dalam kehidupan baik di dunia, mahupun di akhirat..iz harap biarla kita cemerlang antara hubungan kita ngan tuhan, dan hubungan kta sesama kita2,allright?

akhir kata dari iz, amikla pesan iz ni sikit pun,x banyak pon takpe..janji istiqamah dalam mengamalkan..x rugi kita berpesan sesama muslim,kan?kalau iz salah,tegurla..iz x nak jadi bodoh sombong..sebab iz ni pon banyak melakukan kekhilafan,*fuhh!!bahasa sastera...dahla,lebih 350 patah perkataan dah ni...nanti markah tolak..ok sahabat,luv u all...salam...

(>_<) suka (^_^)!!!

2 comments:

faz_e said...

hee.. amcam result? huu~

iz @ aako89 said...

baik,alhamdulillah..
mekasih bertanya...(>_<)
siapa ni ya???ada kenal sama cheq ka??